Tuğsan Yılmaz
Tuğsan Yılmaz
Tuğsan Yılmaz

Boşanmaya nasıl karar verilmeli?

Evlenme kararı alırken kimse bir gün boşanabileceği ihtimalini aklına getirmez.

Haberin Devamı

Evlenmek ve değer verdiğiniz ruh eşiniz ile bir ömür geçirmeye hazır olmak gerçekten zor bir karardır. Evlenme kararı alırken kimse bir gün boşanabileceği ihtimalini aklına getirmez. Eşi ile boşanabileceğine ihtimal vermemek zaman geçtikçe belki de eşine karşı ilgisizliğe, eşi ile iletişim kopukluğuna, karşılıklı saygısızlığı ve hakarete hatta eşi ile ailesine karşı tahammülsüzlüğe dahi dönüşebilir. Ben kavramından biz mantığını oturtmak her an ve dakikayı birlikte geçirmek değildir. Eşler kişisel hobi ve ilgi alanlarına zaman ayırmalı ve partneri için de anlayışlı olmadır. Örnek vermek gerekirse erkeğin maç izlemesi yahut kadınların kuaförde zaman geçirmesi karşı cins bakımından ne kadar empati yapılırsa yapılsın anlaşılabilir şeyler değildir. Halbuki evlilik birliği içerisinde size anlamsız gelen ve eşinizin sevdiği bazı aktiviteleri muhakemeye tabii tutmamak gereklidir.

Haberin Devamı

Aşağıdaki soruları kendinize bir kez daha sorun!

  • Çok severek evlendiğiniz ve uğruna canınızı dahi feda edebileceğiniz eşiniz ile boşanma noktasına nasıl geldiğinizi hiç düşündünüz mü?
  • Problemlerinizi hiç yüz yüze ve karşıdakini suçlamadan tartıştınız mı?
  • Eşinizin ve sizin hatalarınızı kıyaslamak veya kimin kusurlu olduğunu tartışmak yerine çözüm üretmeye çalıştınız mı?
  • Sorunlarınızı biriktirmeden paylaşmayı denediniz mi?
  • Eşiniz ile bir süre ayrı yaşamayı denediniz mi?
  • Çift olarak herhangi bir uzmandan yardım almayı denediniz mi? (Toplumumuzda genellikle psikolojik tedaviyi yahut yönlendirmeyi sosyal çevre ve arkadaşlar yapmaktadır. Ancak çevrenizin sizi doğru veya yanlış yönlendirebileceğini unutmayın.)

Tüm bu soruları yahut onlarcasını kendinize sormanız yahut düşünmenizin akabinde eşinize karşı saygınızı yitirdiğinizi, tahammül edemediğinizi veya eşinizi görmek isteme kararınızın değişmeyeceğini düşünüyorsanız, eşiniz size ve evliliğine karşı yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa ve kararınız kesin ise boşanma süreci için kendinizi hazırlamalı ve maddi-manevi olarak yeni bir geleceğe hazırlanmalısınız.
Boşanma sebebinizin insanlara anlamsız geleceğinden korkmayın. Örneğin aldatma nedeniyle boşanmak isteyen kimseler olduğu gibi eşinin çocuğuna ikinci ismi koyması ile boşanmak isteyen birisi ile de karşılaşabilirsiniz. Boşanma sebebinin sizin için evliliği sürdürmeyi imkansız hale getirmesi ve evlilik birliğini temelinden sarsması yeterlidir. Bu nedenle boşanma kararınızı ve sebeplerini bir uzmana aktarınız ve görüşüne başvurunuz.

Boşanma davası açmadan önce ve boşanma kararınızdan emin olduktan hemen sonra eşiniz ile mümkün ise görüşün. Boşanma düşüncenizi ifade etmeye ve tepkilerini ölçmeye çalışın. Şayet o da sizinle hemfikir ise anlaşarak ve kısa süre içerisinde boşanabilirsiniz. Anlaşarak boşanmanızın sizi maddi ve manevi olarak daha az yıpratacağını unutmayın.

Haberin Devamı

Eşiniz ile görüşmeniz veya boşanma kararı konusunda uzlaşabilmeniz mümkün değilse boşanma davası açmak için kendinizi maddi ve manevi olarak hazırlamalısınız. Örneğin boşanma davası devam ederken nafaka talep etmeniz durumunda dahi mahkemenin nafakaya hükmetmesi yahut nafaka konusunda karar vermesi birkaç ay sürebilir. Ya da eşiniz ile sahip olduğunuz ve tapusu eşiniz üzerine olan evini satışını engellemek için aile konutu şerhi koyabilirsiniz.

Boşanma kararının verilmesi ve boşanma davasının açılmasına kadar geçen süreçte mal kaçırma, çocukları göstermeme gibi yaptırımlara maruz kalmak ve mağdur olmamak için boşanma sürecini bir bütün olarak kabul etmekte ve boşanma davası öncesinde ve boşanma davası devam ederken dikkatli olmakta fayda olacaktır.