Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Silikon göğüslerde şehir efsanelerini patlatan açıklamalar

Meme estetiğinin vazgeçilmez tıbbi malzemesi olan silikonlarla ilgili fısıltı gazetesiyle yayılan ve şehir efsanesine dönüşen bilgiler gerçekten ne kadar doğru?

Haberin Devamı

Taktıracağınız silikonun garanti belgesi ve seri numarası olduğunu, bunu doktorunuzdan talep etme hakkınız olduğunu biliyor musunuz? 

Göğüslerinin küçüklüğünden, sarkıklığından ya da asimetri probleminden yakınan hastalarımdan duyduğum ve sanal ortamda salgın gibi yayılan silikon protezlerle ilgili bilgilerin ne kadar doğru, ne kadar yanlış olduğuyla ilgili modern tıp biliminin ışığında gerçeklere birlikte göz atalım. 

MEME ESTETİĞİNDE KULLANILAN SİLİKONLAR KANSER YAPIYOR

Bu, bilimsel temeli olmayan, tamamen yanlış bir bilgidir. Göğüs büyütme ve şekillendirme estetiğinde “tıbbi silikonlar” kullanılmaktadır. Silikon protezler, doğada en yaygın bulunan elementlerden olan silisyum’dan elde edilmektedir. Bu doğal madde en çok da deniz kumunda bulunmaktadır. Silisyum insan vücuduyla uyumlu ve alerjik reaksiyon riski son derece düşüktür. Meme silikonlarının bu temel maddesi diz eklem protezlerinde, kalp kapacıklarının yapımında bile kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

Silikon göğüslerde şehir efsanelerini patlatan açıklamalar

Silikonun meme kanserine yol açtığı gibi yanlış inanışı şu açıdan ele alırsak daha çarpıcı bir tabloyu ortaya koyarız: Meme kanseri nedeniyle tek ya da iki göğsünü kaybeden hastalara protez silikonlarla yeni göğüs yapabiliyoruz. Dolayısıyla tıbbi silikonlar, kansere neden olmazken, kanser tedavisinin önemli bir aşamasında devreye girmektedir. 

SİLİKONLAR EMZİRME DÖNEMİNDE SÜT VERMEYİ ENGELLER

Silikon meme protezlerinin, tecrübeli bir estetik cerrahi uzmanı tarafından göğse yerleştirilmesi, süt bezlerinin çalışmasını engellemeyecek şekilde planlanır ve gerçekleştirilir. Silikon protezler süt vermeyi engellemez. 

SİLİKON İLE BÜYÜTÜLEN GÖĞÜSLERİN ESTETİK OLDUĞU BELLİ OLUR, DOĞAL GÖRÜNMEZ

 Silikon göğüslerde şehir efsanelerini patlatan açıklamalar 

Bu bilgi, ilk meme büyütme estetiği operasyonları için doğru olabilir. İlk yapılan estetik işlemlerden sonra ortaya çıkan görünüm, doğallıktan uzak ve yarım top şeklindeydi. Ancak silikon teknolojisi ve cerrahi tecrübenin, bilgi birikiminin artmasıyla son yıllarda, estetik olduğu belli olmayan, tamamen doğal görünümlü sonuçlar elde ediyoruz. Bir tanesiyle 300’den fazla göğüs modeli ortaya çıkarabildiğimiz, vücut ölçülerine uygun şekil alabilen akıllı silikonlar artık kullanılmakta. 

Haberin Devamı

SİLİKONLAR MEME İÇİNDE PATLAYIP DELİNİYOR

Modern tıp teknolojisi ile silikonlarda patlama, delinme gibi sorunlar yaşanmıyor. Bu da tamamen bir şehir efsanesi. İstenilen göğüs ölçü ve şeklini alan akıllı silikonlar, darbelere ve deformasyonlara karşı son derece dayanıklı. Eğer merdiven altı tabir ettiğimiz endüstriyel ve zararlı silikonlar göğüs estetiğinde kullanılırsa insanlar bu kaygılarında haklı olabilirler. Ancak, her hekimin kullanmak zorunda olduğu tıbbi silikonlar için bu inanışın bir temeli yok. 

GÖĞSÜNE SİLİKON TAKTIRIRSAN MAMOGRAFİ ÇEKTİREMEZSİN

Bu, yanlış bir inanıştır. Silikonlu göğüslerde mamografi tetkiki gönül rahatlığıyla yaptırılmaktadır. Silikon buna engel değildir. Tetkik öncesinde sağlık görevlilerine bilgi verilmesi yeterlidir. Buna göre çekim yapılır. Silikonlu göğüsler mamografi, MR ya da bilgisayarlı tomografiden etkilenmez; tetkik sonuçlarını olumsuz etkilemez. Silikonlu göğüslere yaptırılan görüntülü tetkik sonuçları radyologlar tarafından rahatlıkla okunup sağlıklı bir şekilde değerlendirilir.

Haberin Devamı

 Silikon göğüslerde şehir efsanelerini patlatan açıklamalar 

SİLİKON PROTEZLERİN ÖMRÜ SINIRLIDIR, ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİR

Silikon meme implantlarının son kullanma tarihi ya da belirli bir ömrü yoktur. Zaman içinde eskimez, dolayısıyla değiştirilmez. Ancak kadının hayatındaki döngüler ve ilerleyen yaş nedeniyle silikonun ölçüleri ve yeri konusunda değişiklik zorunluluğu doğabilir. Bu şartlarda protezlerin değişimi gerçekleştirilir ya da konumu tekrar planlanır. 

BİLİNÇLİ HASTA, SİLİKONUN SERİ NUMARASINI ALIR

Kadın bedeninin estetiğinde ve kanser tedavisinde ciddi bir aktör olan silikon protezlerle ilgili bu bilgi kirliliği içinde meme estetiği yaptırmak isteyenlerin bilinçli hasta sorumluluğu içinde hareket etmesi son derece önemli. Bilinçli bir hastanın yapması gerekenler ise şunlar: Hasta doktor görüşmesinde, hekimin kullanacağı silikon protezin sağlık güvenlik sertifikası kesinlikle görülmelidir. Markası, modeli, seri numarası, garanti belgesi ve silikonun kalitesi hakkında bilgi hekimden talep edilmelidir. Çünkü bunlar hastanın en doğal hakkıdır.