Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Pinokyo'nun uzayan burnu gerçek oldu!

İnsanlarda Pinokyo burun uzaması bir şaka değil, maalesef gerçek.

Haberin Devamı

Burnunun en hassas bölgesi hareketli olanlar, Pinokyo burnu bozukluğu yaşıyorlar.

100 yılın hikâyesinin gerçeğe dönüştüğünü biliyor musunuz? Konumuz, ünlü masal kahramanı Pinokyo ve gerçeği söylemediği zaman uzayan burnu. Kukladan bir çocuğa dönüşen ve henüz çocuk iken okuduğumuz Pinokyo'nun uzayan burnu, 20'li yaşlardan sonra bazı insanlarda gerçeğe dönüşüyor. Tek fark Pinokyo'nun burnunun tamamı uzuyor, üstelik santim santim; insanların bütün burnu değil, sadece burun ucu uzuyor ama milim milim.

İnsanlarda Pinokyo burun uzaması bir şaka değil, maalesef gerçek. Adı da Pinokyo burun bozukluğu, yani plunging nose. Burun ucunun ileriye doğru uzaması ve büyümesiyle ortaya çıkan şekil bozukluğudur. Bu bir anda olmaz, zaman içinde gelişen bir estetik problemdir.

Haberin Devamı

Burnun uzayan tek bölgesi

Yüzümüzün tam merkezindeki burun, hassas ölçülere sahiptir. Her detayındaki milimetrik değişiklikler burnun estetik konumunu, yüzün güzelliğini ve uyumunu tam anlamıyla etkiler. Burnu Pinokyo'nunki gibi uzayanlarda ise milimetrik burun ucu uzamaları ortaya çıkmaktadır. Burun ucu, burnun estetik açıdan en duyarlı ve hareketli bölgesidir. Pinokyo burun sorunu da bu bölgede ortaya çıkar. Burnun kemerleri, kalınlığı, uzunluğu ve kısalığı kalıcıdır, zaman içinde değişmez. Sadece burun ucunun uzayarak ya da kısalarak ölçüleri değişir.

Yüz ile burnun estetik uyum ölçüsünü bozan Pinokyo burun uzaması fark edilir mi?

Evet, fark edilir. Ama önce estetik uyumun nasıl bozulduğuna bir göz atalım. Burun ucu, kadın yüzünde üst dudak ile 95 ile 115 derecelik bir açıya sahip olmalı. Erkeklerde ise bu açı ölçüsü 90-95 derecedir. Burun ucunda milimetrik uzamalar bu açıları rahatlıkla bozabiliyor. Üst dudak ile burun ucu birbirine yaklaşıyor. Görüntüsü tamamen değişen buruna öne çıkık çene yapısı da eşlik ederse, toplumda cadı yüzü olarak tabir edilen bir ifade ortaya çıkıyor. Sorumuzun yanıtına gelirsek, Pinokyo burun uzaması cepheden ya da profilden bakıldığında fark edilebilir. Fotoğraflarda bu çok daha net görülür. Daha büyük ve uzun görünür burun. Burnun ideal uzunluğunu hemen belirtelim. Alnın saç çizgisinden çene ucu arasındaki mesafenin 3'te 1'i kadar olmalıdır.

Haberin Devamı

Yaramazlık değil, mimik kası uzatıyor

Doğuştan gelen bir sorun değildir bu. Burnun gelişimini tamamladığı 18 yaşından itibaren ortaya çıkan bir süreçtir. Pinokyo gibi yaramazlık yapanların mı burnu uzuyor peki? Hayır, hiperaktif mimik kasına sahip olanların burun ucu uzuyor. Üst dudak ile burun ucu arasında mimik kası vardır. Bazı insanlarda bu mimik kası, hiperaktif, kuvvetli yani aşırı gelişmiştir. Ağzın her hareketiyle bu mimik kası burun ucunu aşağı doğru çekerek zamanla uzamasına neden olur. Yaşla birlikte gevşeyen doku desteğinin azalmasıyla uzama daha da artar. Pinokyo burun uzamasında ailesel yatkınlık, burun ucu cildinin çok ince olması, burun kıkırdaklarının zayıf olması etkili faktörlerdir.

Haberin Devamı

Eğer burnunuzun ucu uzuyorsa

Normal şartlarda burun ucu, ağız ve yüzdeki hiçbir mimik hareketinden hemen hiç etkilenmemesi, hareket etmemesi gerekir. Ama dikkat edin, mutlaka tanık olmuşsunuzdur çevrenizde, konuşurken burun ucu oynayan kişileri. Burun ucu hareketli olanlar Pinokyo burun uzamasına en yakın adaylardır. Bir de kendi burnunuzu test edin. Aynanın karşısına geçip konuşun, gülümseyin, çeşitli mimik hareketleri yapın, burun ucunuzda bir hareketlilik var mı?

Hayatta gerçeği söylemenize rağmen burnunuz Pinokyo'nunki gibi uzuyorsa, estetik cerrahi bunun önüne geçmenizi mümkün kılıyor. Önce tedavi takvimine bakalım. En uygun tedavi yaşı 20 ile 30 arasıdır. Çünkü bu yaşlarda uzama başlar. Bu fark edilmeden, burnun estetik ölçüleri bozulmadan çözüm yoluna gidilmesi için en uygun tedavi zamanlaması bu yaş aralığıdır.

Haberin Devamı

Pinokyo burnuna kalıcı çözüm

Pinokyo'nunki gibi uzayan burnun tedavisi ise iki türlüdür. Tercih edilen yöntem burun estetiğiyle birlikte yapılmasıdır. Burun estetiği sırasında dudaktan burun ucuna uzanan güçlü mimik kası lazer ile zayıflatılarak gerçekleştirilir. Diğer yöntemde, mimik kasının burun ucuna bağlandığı yerler ayrıştırılarak düzeltilir. Bu operasyon burun ucu açılarak gerçekleştirilir. Her iki yöntemde de uzayan burun ucu olması gereken estetik ölçülere çekilir. Ve sonuçlar kalıcıdır. Burun ucu bir daha hareket etmez ve uzama tekrar oluşmaz. Burun estetiği ameliyatında, hastaların bilmesi gereken çok önemli bir ayrıntı da burun ucu uzamasına müdahale edilip edilmediğidir. Burun ucunda var olan aşırı hareketliliğe işlem yapılmazsa, estetik yapılan burunda uzama devam eder.