Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Okul çağındaki migren hastaları ameliyata uygun mu?

Ders başı yapan çocuklarda görülebilecek okul stresi de migreni tetikleyebiliyor.

Haberin Devamı

Ebeveynler dikkat! Yarıyıl tatilinin sona ermesiyle birlikte ders başı yapan çocuklarda görülebilecek okul stresi migreni tetikleyebiliyor. Peki çocuklarda migrenin kesin tedavisi var mı?

Amerika, Avrupa ve ülkemizde gerçekleştirilen endoskopik migren cerrahisinin genellikle uyulan bir alt yaş sınırı bulunmaktadır. Uygun migren hastalarında migren cerrahi tedavisi en düşük 20 yaşa kadar yapılmaktadır. Üst yaş sınırı genellikle 55’tir. Migren atakları da en çok bu yaşlarda görülmektedir. Ancak daha üst yaşlarda hastanın genel sağlık durumuna göre bazen 70 yaşına kadar operasyon yapılabilmektedir.
Bebek, çocuk ve ergenlik döneminde vücut gelişimini henüz tamamlamadığı için endoskopik migren cerrahisini istisnai durumlar dışında önermemekteyiz. Eğer hastanın yaşı 20 ya da 18’in altında ve şiddetli bir seyir izliyorsa, hastanın yaşam kalitesinde ciddi erozyonlara neden oluyorsa o zaman nöroloji uzmanlarıyla birlikte yaptığımız değerlendirme sonrasında hastanın ameliyata uygunluğuna karar verip, nadiren de olsa migren cerrahi tedavisini uygulayabilmekteyiz. Bunun nadiren olduğunun altını çizmekte yarar görüyorum.

Haberin Devamı

GENETİK GEÇİŞ ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Ameliyat yaşına kadar kronik migren hastaları ve özellikle okul çağındaki çocuklar migrenle nasıl yaşayabilir? Genetik geçişli bir hastalık olan migren maalesef üzerine titrediğimiz çocuklarımızın da hayatında özürlülük yaratabiliyor. Anne ve babanın sadece birinde migren varsa çocukların yüzde 50’sinde, her ikisinde bu hastalık varsa çocukların yüzde 75’inde migren ortaya çıkıyor. Çocuklarda yetişkinlere göre farklı bir tablo çizen migren, okul stresinin başlamasıyla birlikte daha çok kendini gösteriyor.

 Okul çağındaki migren hastaları ameliyata uygun mu 

BELİRTİLER 3-5 KEZ TEKRARLARSA NÖROLOĞA BAŞVURULMALI

Yetişkinlerde genellikle başın tek tarafını tutan migren, bebeklikten itibaren ortaya çıkabilmekte ve çocuklarda başın iki tarafında görülebilmektedir. Karın ağrısı şeklinde kendine gösterir. Nedensiz yere kusarlar, baş dönmeleri olur. Yine sebepsiz yere ağlarlar. Yetişkinler gibi uzun saatler hatta günler süren baş ağrıları yerine çocuklar kısa süreli baş ağrıları yaşarlar. Belirtiler ve ağrı atakları ayda 3 ila 5 defa arasında oluyorsa ebeveynler migrenden şüphelenip mutlaka bir nöroloğa başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmayı ihmal etmemeli.

Haberin Devamı

MİGRENİ OLAN ÇOCUK OKULDA NE YAPMALI?

Migreni olan çocukların beden eğitimi derslerinde kendini aşırı yormaması, çok geç vakitlerde uyumaması, okulda öğününü atlamaması gerekmektedir. Başarılı bir okul hayatı için her öğrenci yapması gereken kahvaltı, okul öncesi ve okul çağındaki migrenli çocuklarda ise zorunlu olmalıdır. Açlık yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da migreni tetikleyen önemli bir faktördür. Bu önlemler çocukların migren belirtilerini daha az yaşamalarına ve okuldaki başarılarına ciddi katkı sağlayacaktır. Yine nörologlar tarafından verilebilecek çocuklara özel migren ilaçlarının etkisi ders ve sınavlardaki başarılarına pozitif katkı sağlayabilmektedir.

Gelecek hafta yeni yazımızda görüşmek dileğiyle...