Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Kaşla göz arasında kalp krizi belirtisi

Bazı estetik problemler, güzelliği gölgelemesinin yanı sıra ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Haberin Devamı

Bazı estetik problemler, güzelliği gölgelemesinin yanı sıra ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Yüzün çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan estetik sorunlar kalp krizi ve felç riskinin belirtisi olarak kabul ediliyor.

Göz kapaklarında ortaya çıkan sarı ve kabarık minik yağ oluşumları, kellik ve kulak memesi etrafında kırışıkları olanlarda felç ve kalp krizi riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Söz konusu belirtilerin en yeni üyesi olan göz kapağındaki sarı torbacıklar bir sivilce ya da geçici masum bir oluşum değildir. Kalp krizi belirtisi noktasında hem plastik ve estetik cerrah hem de kardiyoloji uzmanları tarafından incelenmelidir.

Kalp hastalıklarına neden olan kandaki yüksek kolesterol ya da diğer adıyla kötü yağ, göz kapaklarında sarı torbacıklarla “geliyorum” diyebilmektedir. Ölümlerin en büyük nedeninin kalp ve damar hastalıkları olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda göz kapağındaki sarı kabarcıkların mutlaka önemsenmesi gerekir. Başka bir ifadeyle ülkemizdeki yüksek kolesterol hastası 2 milyonu bulmaktadır, dolayısıyla bu gruptakilerin özellikle sarı kabarcıkları ciddiye alması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Yok olmuyor, gittikçe çoğalıyor

Deri altı yağ dokusu vücutta sadece göz kapağında bulunmaz. Yüz bölgesinde kanlanma çok olduğu için kandaki zararlı yağlar da göz kapağında ortaya çıkabilmektedir. 1-2 milimetre büyüklüğündeki bu sarı yağ birikintileri göz kapağının farklı yerlerine dağılmış bir şekilde görülüyorlar. Son yıllarda göz kapağı estetiğindeki artışa paralel olarak yağ kabarcıklarının da oldukça fazla olduğunu gözlemliyoruz. Kalp hastalıklarının habercisi olan bu belirtiler yok olmaz ve müdahale edilmezse sürekli çoğalırlar.

Bu yaşlara dikkat!

Kolesterol genellikle 30’lu yaşlardan sonra kendini göstermektedir. Yağ kabarcıkları da yine orta yaşlardan itibaren göz kapaklarında çıkmaya başlar. Bazen genetik nedenli kolesterol rahatsızlığında daha erken yaşlarda, yani 20’li yaşlarda da bu sarı torbacıklar ortaya çıkabilmektedir.

Yağ birikintilerinin ortadan kaldırılması

Hastaların öncelikle dikkat etmesi gereken nokta bu yağ birikintilerinin asıl kaynağı olan yüksek kolesterolü düşürmeleridir. Yağ kabarcıkları henüz oluşmuşken, plastik ve estetik cerrahlar tarafından erken yapılan başarılı bir müdahaleyle yağ kabarcıkları temizlenerek tekrar ortaya çıkmaz. Şayet sarı yağ kabarcıkları çoğalmış ve hastada alt göz kapağı torbalanması ya da üst göz kapağı sarkması varsa, hem bu estetik sorunlar hem de yağ torbacıkları birlikte alınarak yüz güldüren bir sonuç elde edilmektedir.

Haberin Devamı

Yağ torbacıklarının göz çevresinde ortaya çıkmasının nedeni, bu bölgenin çok hassas bir dokuya sahip olmasıdır. Vücuttaki ilk yaşlanma belirtileri yine göz çevresinde görülür. Düzensiz uyku, beslenme bozukluğu, depresyon, sigara ve alkol kullanımı, aşırı bilgisayar kullanımı, duygusal ruh hali alt ve üst göz kapağında sarkma ve torbalanmalara, göz yaşı oluğunun belirginleşmesine ve göz kenarlarının kırışmasına, kaş düşmesine erken yaşta neden olabilmektedir. Yüz estetiği ve yüz ifadesinde başrolü göz çevresi estetiğinin oynadığını unutmayalım lütfen.

Gelecek hafta yeni yazımızda buluşmak dileğiyle,

Sevgiyle, sağlıkla…