Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Hayat kurtaran estetik

Burun estetiğinin aslında hayat kurtarmak için yapıldığını biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Ülkemizde sağlık ve estetik amacıyla en sık yaptırılan plastik ve estetik cerrahi operasyon olan burun estetiğinin aslında hayat kurtarmak için yapıldığını biliyor musunuz?

Çok ilginç bir tarihi var burun estetiğinin. Tarih 2. Dünya Savaşı yılları. Cerrah Jack Joseph, Naziler’e karşı burun estetiğiyle mücadele veriyor. Yahudilerin kendine özgü bir burun şekli var. Bu burun şekilleri birçok Yahudi vatandaşı ele veriyordu. Cerrah Joseph, Yahudiler’e burun estetiği yaparak şeklini değiştirmiş, birçok Yahudi’yi Nazilerin elinden kurtarmıştır. İlk burun estetiği böyle ortaya çıktı. Hayat kurtarmak için, mecburiyetten yapıldı.

1960’lardaki amaç, burun küçültmek

Zaruriyetten doğan bu estetik değişim savaştan sonra bütün dünyada güzel bir burun ve etkili bir yüz ifadesi için uygulanmaya başladı. Ülkemizde ise 1960’larda tanınmaya, yapılmaya başlandı. 1970’lerde Yeşilçam yıldızları ve sosyete arasında hızla yayıldı burun estetiği. Maliyeti yüksek olduğu için belirli kesimin ulaşabildiği lüks bir estetik operasyondu. O zamanlar kapalı burun estetiği tekniği uygulanıyordu. Tek amaç burun küçültmekti. Eğrilikler, yüzle oransal uyum, doğal görünüm dikkate alınan ayrıntılar değildi. Üstelik revizyon burun estetiği için yeterince bilgi ve deneyim doğal olarak yoktu.

Haberin Devamı

1990’larda, eğrilikler düzeltilmeye başlandı

Ancak yapılan bu ameliyatlarda edinilen deneyimler bugünkü burun estetiğinin temellerini oluşturacaktı. 1990’larda burun estetiği operasyonlarda kökten bir değişim gözlendi. Burun estetiği yapan plastik ve estetik cerrah sayısı çoğaldı, beklentiler değişti, burnun yüzle oransal uyumu dikkate alınarak ameliyatlar yapılmaya başlandı, burun eğrilikleri düzeltilmeye başlandı, revizyon burun ameliyatları artık bu dönemde hayata geçirildi. Bu yaklaşım burun estetiğinde adeta devrim niteliğinde sonuçlar doğurdu.

2000’lerde doğal görünümlü burun tasarımı

Gelelim 2000’li yıllara… Ülkemizde artan hekim tecrübesi açık rinoplasti tekniğiyle birleşince hasta memnuniyeti belirgin düzeyde artış gösterdi. Her yüze özgü burun tasarımları yapılmaya başlandı. Talep patlamasına doğal görünümlü burun estetiğiyle yanıt verildi. Deviasyon, nefes alma sorunları burun estetiği sırasında başarıyla tedavi edilerek günümüzde dünya çapında ses getiren operasyonlara kapı araladı.

Haberin Devamı

Açık burun ameliyatı tekniği fark attı

Bu başarıda önemli pay sahibi açık burun ameliyatıdır. Bu yöntem sayesinde doğuştan ya da sonradan alınan darbelerle eğrilen burun iskeleti, burun ucu deformasyonları, küçük burunun büyütülmesi, revizyon estetiği mümkün hale geldi. Yapısal burun estetiği anlayışı kapsamında hem estetik hem doğal görünümlü hem de nefes alma gibi fonksiyonlarını tam olarak yerine getiren bir burun dizaynı hayata geçirildi. Tecrübeli plastik ve estetik cerrahların yaptığı burun estetiği ameliyat sonuçları fark edilmeyecek şekilde çok uzun yıllar kalıcı bir niteliğe büründü. Hastaların korkulu rüyası büyük tamponların yerini, nefes alabilen silikon tamponlar aldı. Artık burun estetiği ileri yaşlarda da yapılabiliyor. Morarma, şişlik azaldı, iyileşme süreci kısaldı, konfor arttı. Geldiğimiz bu noktada burun estetiği kadınların yanında erkekler de burun estetiği yaptırmaya başladı.

Haberin Devamı

Gelecek yazımızda görüşmek dileğiyle…