Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Fazla yağlar çağımızın hastalığını tetikliyor

Bel ve karın bölgesine yapışan yağlarımız özellikle orta yaş üzerinde her geçen gün daha da hacim kazanarak büyüyor.

Haberin Devamı

Birçoğumuzda ya da ailemizde, arkadaş ya da iş ortamımızda mutlaka metabolik sendromu olan birilerine tanık oluyoruz. Bel ve karın bölgeleri aşırı miktarda yağlanmış ve bitmek bilmeyen açlık hissi nedeniyle sürekli bir şeyler yediklerini görürsünüz. İşte bu, çağımızın en yaygın hastalığı olan metabolik sendromun ta kendisi.

Ülkemizde 15 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 50’si fazla kilolu ve obez. Diğer bir deyişle metabolik sendrom toplum sağlığımızı ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Yani, Türkiye’de yaşayan her üç kişiden biri tehdit altında.

Masa başı çalışanlar risk altında

Bel ve karın bölgesine yapışan yağlarımız özellikle orta yaş üzerinde her geçen gün daha da hacim kazanarak büyüyor. Özellikle hareketsiz bir yaşamı olanlar, masa başında ve stres altında çalışanlar, düzensiz ve fast food tarzı beslenenlerde ve genetik yatkınlığı olanlar metabolik sendromun pençesine düşebiliyor. Genetik yatkınlık varsa kişi diyet ve spor yapsa da sonuç alamıyor.

Haberin Devamı

Kilo ve aşırı kilo bireylerin yaşam kalitesini yeterince olumsuz ekleniyor. Buna bir de metabolik sendromun neden olabileceği kalp damar ve şeker hastalığı, erken yaşlanma, estetik ve psikolojik sorunlar ile yüksek tansiyonu eklersek bu rahatsızlığın risk yelpazesinin sağlığımızı bir ahtapot gibi kuşattığını görürüz.

Araştırma sonuçları ümit verici

Metabolik sendrom hastası olan kişiler adeta bir kısır döngü içindedir. Açlık hissi kiloyu tetikliyor, artan kilo daha fazla açlık hissine neden oluyor. Peki, nasıl üstesinden geleceğiz bu hastalığın ve bedenimizde taşımak zorunda olduğumuz fazla kiloların?

Amerikan Plastik Cerrahi Derneği bu konuyla ilgili birkaç yıl önce bir araştırma sonucunu yayınladı. Bu araştırma sonuçlarına göre lazer lipoliz ile liposuction yapılarak fazla kiloları yok edilen hastaların yüzde 70’i, hastalıkla mücadele sırasında yaşadıkları depresyonu yeniyor, öz güven ve motivasyonunu tekrar kazanıyor.

Fazla yağlar nasıl yok ediliyor?

Lazer lipoliz ve liposuction işlemleri bölgesel yağlanmaların ortadan kaldırılması amacıyla estetik cerrahlar tarafından yapılan vücut şekillendirme uygulamalarıdır. Lazer lipoliz’de bölgesel yağların fazlası, tek seansta bir daha oluşmamak üzere tamamen yok edilir. Liposuction işlemi yine bir yağ aldırma uygulamasıdır. Bölgesel yağlanma hacmi büyükse lazer lipoliz ve liposuction işlemi aynı operasyon çatısı altında kombine uygulanarak sonuca gidilir.

Haberin Devamı

Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’nin yaptığı bu araştırma sonucu aslında bir gerçeği daha ortaya koyuyor: Lazer lipoliz ve liposuction sadece estetik kaygıları yok etmek için değil, aynı zamanda sağlıklı bir hayat sürdürmek için yapılan yağ aldırma ve vücut şekillendirme operasyonlarıdır.