Sıla Özçelik Yener
Sıla Özçelik Yener
Sıla Özçelik Yener

Yıldız savaşlarından beter: Kolik!

Prenses Leia haşmetmahabları sağ olsun onca yıldız savaşının içinde beni kırmadı taaa Alderaan gezegeninden Hürriyet Aile köşemize teşrif ettiler efendim.

Haberin Devamı

Prenses Leia haşmetmahabları sağolsun onca yıldız savaşının içinde beni kırmadı taaa Alderaan gezegeninden Hürriyet Aile köşemize teşrif ettiler efendim. Hayır bir yandan kolik meseleleri bir yandan Star Wars prömiyerleri derken epey yoğun bir dönem geçirmiş de hem kendisi hem ailesi, onca yoğunluk üzerine bu röportajı kabul etmesinden onur duydum. Koskoca galaksi prensesi sonuçta!

Yıldız savaşlarından beter: Kolik

Tamam tamam.. :) Baştan anlatıyorum..

Arya tam bir Star Wars fanatiği olan Aslıhan ile Gökhan’ın ilk bebeği. Öyle bir fanatiklik ki, ikisinin de Star Wars’a düşkünlüğünden yola çıkıp onları tanıştırmak isteyen arkadaşlarının aracılığıyla tanışmışlar. Evleri Star Wars özel koleksiyonları dolu. Artık siz deyin Darth Vader maskesi, ben diyeyim ışın kılıçları her türlü yıldız savaşı mühimmatı mevcut maşallah. Star Wars efsanesine o kadar düşkünler ki doğum çekimi sonrası evlerinde Arya’ya özel Star Wars temalı bir fotoğraf çekimi bile gerçekleştirmiştik. Aradan 5 koca ay geçmişti ki ortalık yediğimizden giydiğimize, konuştuğumuzdan dinlediğimize tam anlamıyla boğazımıza kadar Star Wars temasına boğulmuşken onlar ne yaptı diye çok merak etmiştim doğrusu. Üstelik bu sefer hayatlarında Arya da vardı.

Haberin Devamı

Hemen bir buluşma ayarladık. Tam tahmin ettiğim gibi Star Wars heyecanından en ufak eksilme olmamış. Hem Arya’yı şimdiden sosyal etkinliklerine dahil etmeye başlamışlar bile. Star Wars’dan ne kadar konuştuysak bir diğer büyük gündem maddesi olan kolikten de bir o kadar bahsettik. Aslıhan’ın ilk söylediği şey “Hazırlıklıyız sanmıştık ama eve resmen atom bombası düştü. Hele kolik bizi mahvetti” oldu.

Yıldız savaşlarından beter: Kolik

EN NAİF İNSANCA YANILSAMALARIMIZDAN BİRİ: HAZIR OLMAK!

Hazır olmak dediğimiz şey insanoğlunun her şeye hakim olduğuna dair naif bir sanrısından ibaret bana kalırsa.. Ya da tam anlamıyla bir kudret yanılsaması bile olabilir bir şeye “artık hazırım” demek. Hepimizin her defasında yaşadığı ve tam anlamıyla “hayat olunca” şaşırdığı bir yanılsama hali hem de. Net!

Haberin Devamı

Hayatın aslında nasıl da kontrolümüz dışında olduğunu içten içe bilmemizden mi kaynaklanır tüm bu hazır olma endişelerimiz? Gündelik hayatımızdan tutun, gelecek planlarımıza kadar hem de.. Orası bilinmez ama çok da bir işe yaramadığını iyisiyle kötüsüyle hayat “olduğu zaman” anlarız işte. Ne kadar hazırlıklı olduğumuzu zannedersek zannedelim aslında hiçbir zaman her şeye hazırlıklı olmamız teorik olarak da mümkün değildir. Hele ki mevzu yeni bir bebek sahibi olmaksa!

Misal Aslıhan ve Gökhan, bebek öncesi hem mental olarak bu sürece hazırlanmışlar hem de hazırlıksız yakalanmamak için onlarca kitap ve websitesini adeta hatmetmişler. Tahmin edin ne olmuş!? Tabii ki hazırlıksız yakalanmışlar! Özellikle de kolik mevzusuna…

Haberin Devamı

Bebekli yeni hayatınız konusunda mükemmel bir hazırlık yapmış olabilirsiniz. Ve siz de tıpkı Aslıhan ve Gökhan gibi hiç beklemediğiniz bir durumla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Aslında hazırlıksız yakalanmanın bu işin doğasında olduğunu kabul etmek ve herşeyde kontrol sahibi olma çılgınlığımızı biraz dizginlemek bu gibi anları cehenneme çevirmemenin ilacı galiba.

Yıldız savaşlarından beter: Kolik

Gelin kolik sıkıntısını ve bebekli Star Wars maceralarını kendilerinden dinleyelim..

1- Bebek öncesi ve bebek sonrası hayatı ikişer kelime ile tanımlamaya çalışırsanız o kelimeler ne olurdu?

Aslıhan & Gökhan: Bebek öncesi: Uyku, daha çok uyku.
Bebek sonrası: O zaman dans, renk!

Haberin Devamı

2- Bize biraz yaşadığınız en teme değişikliklerden bahseder misiniz?

Aslıhan & Gökhan: Bebek öncesi her detayına kendimizin yön verdiği, istediğimiz zaman istediğimiz şeyi yapabildiğimiz bir hayat vardı. Evlenirken kendimize verdiğimiz her sene en az bir kez yurt dışı seyahati yapma sözü ile çok sayıda ülke gezdik. Arya'yı hayatımıza katma kararını 7 sene evlilikten sonra verdik. Bu 7 senede arzu ettiğimiz gibi dolu dolu yaşadık. Kendimizi bebekli bir hayat fikrine alıştırmak için de bol bol vaktimiz oldu. Şimdi hayatımıza Arya katıldı. Haliyle hayata bakışımız Arya'ya mutlu olacağı rahat bir hayatı nasıl sunabiliriz sorusu ile şekilleniyor. Şu ana kadar yaptığımız profesyonel kariyerler, kendimize koyduğumuz bireysel hedefler de Arya'nın gelişi ile değişikliğe uğruyor ancak çok fazla bir sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyoruz.

Kolikte bize en fazla Tanya Goodman’ın albümü yardımcı oldu!

Haberin Devamı

3- Sizi en fazla zorlayan şey ne oldu. Nasıl bir çözüm ürettiniz?

Aslıhan & Gökhan: Bizi en fazla zorlayan şey Arya'nın kolik olması oldu. Kolik, hiçbir sağlık problemi olmayan bebeğin genellikle akşamları başlayan ve saatlerce süren sebebi bilinmeyen ağlama krizleri olarak tanımlanıyor. Nasıl bir çözüm ürettiğimize gelirsek, aslında koliğin bir çözümü yok. Beklemekten başka! Ama anne baba olarak ağlayan bir bebek karşısında sadece beklemek bir seçenek olamayacağı için denediğimiz çözümlerden bazıları şunlar oldu.. Kucakta hafifçe sallamak, Harvey Karp'ın 5 S yöntemi, kundak yapmak, acı elma yağı ile saat yönünde masaj, sıcak su torbası, aspiratör sesi ile uyutma, anne karnındaki sesi taklit eden beyaz gürültü makinesi eşliğinde uyutma, Amerika'dan bitkisel damla getirtme ve müzik, müzik, müzik... Tanya Goodman’ın A Child’s Gift of Lullabyes isimli albümünün çok yardımını aldık. İnanılmaz bir albüm, kesinlikle tavsiye ediyoruz. Tabii bunların hepsi %10 civarında faydalı olmuştur. Gerçekten de Arya 3,5 aylık olduğunda kolik sancıları da kendi kendine yok oldu.

Yıldız savaşlarından beter: Kolik

4- Bebek öncesi hobiler ne alemde? Arya ile ortak yapabileceğiniz birşeyler var mı?

Aslıhan & Gökhan: Sinemaya gitmeyi çok seven bir çiftiz. Bebek öncesi hemen her hafta sonu gitmeye çalışırdık. Şimdi yaklaşık 7 aydır hiç sinemaya gidemiyoruz. 1 istisna hariç :) Bebeğimizi her ikimizin de dahil etmek istediği çok hobimiz var. Ama burada bizim sevdiğimizi illa o da sevsin ya da bizim alışkanlığımız illa onun da alışkanlığı olsun noktasındaki ince çizgiyi kaybetmek de istemiyoruz. Sonuçta o bizden farklı, kendi tercihleri olan bir birey. Bir süre sonra kendi alışkanlıkları, kendi hobileri olabilir. Biz kendi hobilerimizi alışkanlıklarımızı ona anlatırız. Beğenirse, alışkanlık edinmek isterse aman ne güzel! :)

5- Arkadaş buluşmaları sohbetleri ne yönde değişti? Bebekli çiftlerle paslaştığınız tüyolar ya da fikirler oluyor mu?

Aslıhan & Gökhan: Etrafımızdaki tüm çift arkadaşlarımızın bizimle aynı dönemde ya bebekleri oldu, ya da olmak üzere. Dolayısıyla buluştuğumuz, görüştüğümüz insanlar değişmedi, sohbetler bebek bakımı ya da yaşanan deneyimler üzerine olmaya başladı. Kimin bebeği nasıl uyuyor, kimin bebeği nasıl gaz çıkartıyor, nasıl yemek yiyor bunlar bizim için önemli gündem maddeleri oldu. Biz 2. ayın sonunda eve yatılı bir yardımcı aldık. Bizim gibi bakıcı/yardımcısı olan arkadaşlarımızla bu yardımcılar konusunda değerlendirmeler yapıyoruz. Bir de kolik bebek ailesi olarak “Yaşamayan bilmez” mottosunu bu sohbetlerde çok iyi anladık :)

6- Bebekli rutin bir günde sizi en fazla yoran şey ne oldu?

Aslıhan & Gökhan: Uykusuzluk ve gaz sancıları başlarda bizi çok zorladı. Burada birbirimizi yedekleyerek destek olmamız çok önemliydi. Çünkü kolik bebek karşısında çaresizsiniz. Kucağınızda devamlı ağlayan, hiç susmayan ve susmayacak bir bebek var. Bir süre sonra sinirleriniz yıpranabiliyor. Bu noktada hemen bunu hissedip diğerimizin yardıma koşması önemliydi. Kolik bebek ailelerine bunu tavsiye edebileceğiz ancak. Onun dışında internette yazan bir sürü çözüm olduğu söylenen şey var zaten. Hepsini de denedik. “O yüzden mi oldu”, “Bunu denedik mi” derken aylar geçiyor.

Yıldız savaşlarından beter: Kolik

SİNEMADA STAR WARS İZLERKEN TELEFONDAN EVDEKİ KAMERAYA BAĞLANDIK.

7- Bebek sahibi olduktan sonra en mutlu olduğunuz ve sosyal hayatta yadırgadığınız şeyler nedir?

Aslıhan & Gökhan: En mutlu olduğumuz şey Arya'nın bilinçli ilk gülümsemesini görmek oldu galiba. Sonra da kahkahaları geldi zaten. En yadırgadığımız şey ise günlük hayatta kalabalık bir ortamda bebek arabası ile asansör beklerken çoğu kişinin uyarı tabelalarına rağmen asla öncelik tanımaması ve kendini bebek arabasından önce asansöre atmak istemesi olabilir. Böyle durumlarda hamileyken size gösterilen saygı ve nezaketin onda biri bile gösterilmeyebiliyor :)

8- Bebekten sonra birbirinize zaman ayırmanız zorlaşmış olabilir, o konuda bir şeyler yapmaya çalışıyor musunuz?

Aslıhan & Gökhan: Başlarda çok zorlandık. Arya’nın kolik olması zaten bütün enerjimizi ona harcamamıza neden oluyordu. Birbirimize zaman ayırmak aklımıza bile gelmiyordu. Şimdilerde özellikle yardımcımız da geldikten sonra bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdik ve bir kaç haftadır sadece ikimize özel zamanlar yaratıyoruz. Akşamları Arya uyuduktan sonra Playstation oynuyoruz, film izliyoruz. Yeni anne-babaların mutlaka kendilerine özel bu zamanları yaratmaları, anne-baba kimliğinden birkaç saat de olsa uzaklaşarak karşılıklı vakit geçirebilmeleri önemli.

Yıldız savaşlarından beter: Kolik

8- Star Wars hayranı olduğunuzu biliyorum çift olarak. Arya epey bir mesainizi alırken Star Wars filmine gidebildiniz mi onu merak ediyorum? Bu heyecana onu da dahil edebildiniz mi?

Aslıhan & Gökhan: Yukarıda bahsettiğimiz sinema istisnası işte buydu. Üstelik bir kez değil 2 kez gittik! :) Star Wars haftasında Arya Star Wars kostümlerini giydi, fotoğraflar çektirdi, Bağdat Caddesi’ndeki Star Wars etkinliğine katıldı, Jedi'lar ve Stormtrooper'lar ile tanıştı. Yoda, Princess Leia ve Darth Maul peluş bebekleriyle bol bol oynadı :) Star Wars’un biletleri aylar öncesinde satışa çıktığında nasıl gideceğimizi bile planlamadan çıktığı ilk güne biletlerimizi almıştık. Daha sonra da çıktıktan 2 gün sonrasına tekrar bilet aldık filmi pekiştirmek için. Arya'yı yardımcımız ve annemize bırakarak filme gidebildik. Film esnasında devamlı çantamızın içinden, kimseyi rahatsız etmeden, telefonumuzdan evdeki kameraya bağlanarak evde uyurken bıraktığımız Arya’nın durumunu kontrol ettik tabii. Filmin geldiği gün Arya tam 4,5 aylıktı ve ilk kez 8 saatlik kesintisiz uyku uyuyarak bize Star Wars heyecanını doyasıya yaşama imkanını verdi.

Zaten Arya’nın odasını Star Wars temalı bir oda yapmıştık. Doğumda kullandığımız bebek süslerini yine tasarımlarını kendimiz yaparak baştan aşağı Star Wars olacak şekilde tasarlamıştık.

Filmin vizyona gireceği hafta Arya’ya aldığımız ya da yaptığımız Star Wars kıyafetleri ile çektiğimiz fotoğrafların, Arya’nın spontane pozlarından Star Wars görsellerine yerleştirdiğimiz Photoshop çalışmalarının ve newborn çekiminde yaptığımız Star Wars temalı fotoğrafların da olduğu bir albümü Facebook’tan “Just Before The Force Awakens” isimli bir albüm ile paylaştık. Sonra yine tek tek farklı paylaşımlarımız da oldu Arya’yı Star Wars evrenin içine katarak.

Arya büyünce Star Wars sever mi bilmiyoruz. Ama Star Wars’u Arya ile paylaşıp onunla beraber yaşamak bizim için muhteşemdi! Sonraki filmleri de Arya ile paylaşacağımız için sabırsızlıkla bekliyoruz!