Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo

EMDR, kötü anılarımızı silen bir mucize mi?

Bütün dertlerinizden kurtulacağınız mucize bir hap yok

Haberin Devamı

EMDR, kötü anılarımızı silen bir mucize mi

KAÇ SEANSTA SORUNUMDAN KURTULACAĞIM?

Bir terapistin en çok karşılaştığı ve yanıtlamakta en çok zorlandığı soru; danışanın sorununun kaç seansta çözülebileceği sorusudur.

Kişiler kısa sürede mucizevi çözümler arayışına girebilemektedir. Oysa hiç bir terapi tek seansta her şeyi çözebilecek mucizevi bir ilaç değildir. Çözüm hem terapistin işini iyi yapmasına, hem de danışanın kendi üzerine düşeni yapıp; açık olmasına ve işbiriliği yapmasına bağlıdır. Çünkü kişi bazen gerçek sorunu ile yüzleşmeye ve çözmeye hazır olmayabilir. Bunun çeşitli sebepleri vardır ki bu apayrı bir yazı konusudur.

EMDR, kötü anılarımızı silen bir mucize mi

ANININ ETKİLERİNİ SİLER AMA...

EMDR terapisi bir mucizevi ilaç değildir. Ancak bu terapi geçmişte biriken pek çok travmatik anının etkisini silmekte ve kişinin o anıyı hatırladığında kendisini kötü hissetmemesini sağlamakta oldukça başarılı bir terapi yöntemidir. EMDR protokolünün bir parçası olarak anıya dair olumsuz inancı temizledikten sonra ki aslında bu olumsuz inancı genelde mantıksız veya abartılı bir inançtır, yerine aslında inanmak istediği olumlu inancı yerleştiririz.

EMDR, kötü anılarımızı silen bir mucize mi

KÖTÜ DUYGULARDAN KURTULMASINA YARDIMCI OLUR

Kişiyi hem anıya karşı duyarsızlaştırmış oluruz hem de bugüne bıraktığı olumsuz inancın yarattığı kötü duygulardan kurtulmasına yardımcı oluruz. Bu terapi sisteminde her anıyı tek tek çalıştığımız için bir kaç seansta tüm yılların birikiminden kurtulmak elbette mümkün değildir. Ancak bir anıyı bir kaç seansta temizlemek ve işlemek mümkün olmaktadır. İlk ve en kötü ile çalıştığımızda kişiyi olumsuzetkileyen anı ağının gücünü epey zayıflatmış ve kişiyi oldukça rahatlatmış olacağınız için kalan anıları temizlemek çok daha kolay olacaktır.

EMDR, kötü anılarımızı silen bir mucize mi

TEK HEDEF GEÇMİŞİ TEMİZLEMEK DEĞİL

EMDR sayesinde gerekli emek ve sabır gösterilir ise yıllar içinde birikmiş travmatik anıların negatif etkisinden kurtulmak mümkün olacaktır. Ancak eğer beklenti 3 seansta tüm geçmişi temizlemek ise bu maalesef mümkün değildir. EMDR'da tek hedef geçmişi temizlemek değil şimdiyi ve geleceği de çalışmak, tetikleyiciler ile karşılaşıldığında tekrardan travmatize olmayı önlemektir. Benim profosyonel çalışmalarım ve okuduğum literatür göstermektedir ki bu terapi yönteminin başarı şansı çok yüksektir.

EMDR, kötü anılarımızı silen bir mucize mi

HIZLI VE ETKİLİ SONUÇ VERİR

EMDR terapisinin diğer terapilerden üstün tarafı diğer terapilere göre daha hızlı ve etkili sonuç vermesidir. Aynı zamanda kişinin geçmişte yaşamından doğan sıkıntılarını, oluşturduğu negatif inançlarını temizlemesidir. Adaptif bilgi işleme tekniğini kullandığı için EMDR, sadece düşüncesel boyutta çalışmaz, beynin o düşünceyi işlemesini ve yeni bağlantılar kurmasını sağlar. Geçmişin ağır menüsü bir daha geri gelmemek veya gelse bile rahatsız etmemek üzere hazmedilmiş olur. EMDR terapisi süre olarak genelde normal seanslardan daha uzun sürmektedir. Genelde işlemlenme süreci sona ermeden veya belirli bir noktaya gelmeden seans kesilmez. Bu bakımdan normal seans ücretinden bir miktar daha pahalı olabilmektedir.

EMDR, kötü anılarımızı silen bir mucize mi

BÜTÜN DERTLERİNİZDEN KURTULACAĞINIZ MUCİZE BİR HAP YOK!

EMDR terapisi doğru bir şekilde ve doğru eğitimli kişiler tarafından yapıldığında çok etkili çalışan, sorunları çözen ve danışanı güçlendiren bir terapi tekniğidir. Ancak tek içimde bütün dertlerinizden kurtulacağınız mucize bir hap da değildir. İnsan psikolojisi ile ilgili her durum bir süreçtir ve sabır ister. Danışan o sabrı ve inancı gösterdiğinde, EMDR diğer pek çok terapiden çok daha hızlı etkisini gösterecektir.