Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo

Doktoru, ebesi, psikoloğu, doulası! Doğum neden ekip işi?

Doğum, aslında tıbbi bir sıkıntı olmadıkça ebenin işidir.

Haberin Devamı

Doğum kadın için anneliğe, bebek içinse yeni bir hayata yolculuk.

Doğum; kesinlikle içgüdüsel, düşünerek değil bedenine ve bebeğine güvenerek, iç sesini dinleyerek yaşanırsa çoşku ve mutluluk hissedilecek çok özel bir süreç.

Doğumdan korkuyu, düşünmeyi, gürültüyü, telaşı, zaman baskısını çıkardığımız zaman geriye doğumistan ülkesinde büyülü bir macera kalır. Bu da her anne ve bebeğin kesinlikle hakkıdır. Ancak günümüzdeki medikalize doğumlarda bu özel deneyimi yaşamak çok kolay olmamaktadır. Tam da bu yüzden doğum aslında bir ekip işidir. Bu ekibin ortak paydası anne ve bebeğin sağlığı ve mutluluğudur.

TIBBİ SIKINTILAR DIŞINDA DOĞUMU EBEYE BIRAKIN

Doktoru, ebesi, psikoloğu, doulası Doğum neden ekip işi

Haberin Devamı

Bu ekipte annenin sağlığı doktora ve ebeye emanettir. Doğum aslında tıbbi bir sıkıntı olmadıkça ebenin işidir. Anneye şefkat ve nezaketle yaklaşan, kontrollerini hassasiyetle yapan, doğru iletişim kuran, güven veren bir ebe doğumu oldukça kolaylaştıracaktır. Ebe doğumda zamana saygı duyulmasına, annenin kendini emin ellerde hissetmesine yardımcı olacaktır. Her şey yolunda gittiği sürece ebe doğuma müdahele etmeyecek sadece bir fener gibi yolu aydınlatarak süreci izleyecektir. Ebenin varlığı doğal doğum yolunda en büyük destektir. İstatistiklerde göstermiştir ki ebe ile çalışmak sezaryen olma olasılığını düşürmektedir. Tabii ki ebe ile doktorun da birbirine güvenmesi ve aynı dili konuşması çok büyük önem taşımaktadır. Doğumda bir annenin en son ihtiyacı olan şey egoların çarpışmasıdır. Karşılıklı saygı ve sınırların bilinmesi ve tıbbi kararlarda doktora güvenilmesi doğumda anne adına korku ve kaygıyı oldukça azaltacaktır.

PSİKOLOG DOĞUMDAN ÖNCE ANNE ADAYINI RAHATLATIR

Doktoru, ebesi, psikoloğu, doulası Doğum neden ekip işi

Hadi doktoru ve ebeyi anladık da psikolog ne iş yapar doğumda? Doulaya ne ihtiyacımız var? Annelerimiz sanki ekiple mi doğurdu?

Hamile ve doğum psikoloğu anne adayı ile hamilelikte çalışmaya başlar. Annenin doğuma dair, anneliğe dair, evliliğine dair, doğumdan sonra hayatında olabilecek değişiliklere dair korku ve kaygılarını ve eğer varsa daha önceki kürtaj, düşük ve kayıplara dair hislerini çalışır. Annenin doğuma bu yüklerden arınmış, daha rahat, huzurlu bir şekilde girmesini sağlar. Annenin ve eşinin ailesi ile de tanışıp konuşarak onların kaygılarını atmasına yardımcı olur. Aileleride pozitif, sakin, nazik bir doğuma hazırlar. Aileler. anneye nasıl destek verebileceklerini, alınmadan gücenmeden karşılıklı saygı içinde anneye gerekli alanı ve mahremiyeti nasıl sağlıyacaklarını anlatır.

Haberin Devamı

Doğum sürecinde doğum psikoloğu anneyi merkeze koyarak tüm doğum ekibini, eşi, aileleri kollar. Süreç içerisinde herkesin sakin ve huzurlu kalmasına, birbiriyle iyi bir iletişim kurmalarına ve uyum içinde çalışmalarına yardımcı olur. Bazen tıbbi olarak her şey yolunda giderken doğum tıkanabilir, ilerlemez, anne ve bebek strese girebilir. Böyle anlarda doğum psikoloğu anneye yardımcı olur. Sorunu anlayıp çözülmesini ve bu sayede doğumun tekrar akışında devam etmesini sağlar. Annenin içine dönmesine ve akışta kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ailelerde iletişimde olup onların da kaygılarını giderir. Bir yandan da gerektiğinde babaya ne yapması, nasıl destek olması gerektiği konusunda sufle verir.

Haberin Devamı

DOULA DOĞUM SONRASINDA ANNEYİ MUTLU YOLCU EDER

Doktoru, ebesi, psikoloğu, doulası Doğum neden ekip işi

Doula ise annenin en büyük destekçisidir. Annenin gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olur. Doğum ortamının annenin istediğine en yakın hale gelmesine ve annenin kendini mutlu bir ana kraliçe gibi hissetmesine çalışır. Anneye masaj yapar, ilaç dışı rahatlatıcı teknikler uygular. Anneye doğumdan mutlu ayrılması için yoldaşlık eder.

DOĞUMDA EKİP ÇOK ÖNEMLİ

Doktoru, ebesi, psikoloğu, doulası Doğum neden ekip işi

Peki, ekip aslında neden gerekli? Çünkü artık hamileliği doğal bir süreç olarak görmekten uzaklaştık. Hamilelik hala pekçok kişi tarafından tıbbi bir durum olarak görülüyor. Doğumlar çok fazla medikalize olmuş durumda. Tabii ki tıbbi gereklilikler halinde yapılacak her türlü müdahale bir tarafa doğum doğallığını, büyüsünü, coşkusunu korumak, süreç içerisinde her ne yaşanırsa yaşansın anne ve bebeğe saygılı ve nazik bir şekilde yaşanmasını sağlamak için ve bebeğin dünyaya kaotik bir süreçle değil huzurlu bir atmosferle gelmesi için doğumda ekip çok önemli.