Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo

Doğum bir sınav değildir!

Bedenine güven, bebeğine güven, doktoruna güven ve varsa ekibe güven!

Haberin Devamı

YOLCULUK BOYUNCA ANNE VE BEBEĞE SAYGILI DAVRANILMALI

Doğum bir sınav değildir

Hamilelik ve doğum; nihai hedefi anne ve bebeğin sağlık ve mutluluk içerisinde birbirine kavuşması olan bir yolculuk. Bu yolculuğa eşlik ederken hem anne-babanın hem de eşlik eden herkesin hassas ve duyarlı olması oldukça büyük bir önem taşıyor. Yolculuk boyunca ve kavuşma anında anne ve bebeğe nazik ve saygılı davranılması ve bütün süreçte irili ufaklı pek çok sürpriz yaşanabileceğine hazır olunması gerekiyor. Bunun en önemli ayağı da anneyi doğuma hazırlama sürecinde ona destek olurken; kurduğu doğum hayaline belirli tıbbi sebepler ile ulaşamaz ve işler istediği gibi gitmezse bunu travmatik bir deneyim haline getirmemesi için gereken desteği vermek oluşturuyor.

NORMAL DOĞUM YAPANLAR YILDIZLI PEKİYİ İLE SINIFI GEÇMİYOR, YAPAMAYANLAR DA SINIFTA KALMIYOR

Doğum bir sınav değildir

Günümüz insanının yaşadığı en önemli kaygılardan biri de performans kaygısıdır. Sistemin içerisinde kişi pek çok teste tabi tutulduğu için bir noktadan sonra her şeyi performans göstermesi gereken bir test olarak görebilmekte ve geçme kalan mevzusu hayatının odak noktası haline gelebilmektedir. Ancak bu durum doğum söz konusu olduğunda özellikle sıkıntı yaratabilmektedir. Doğum bir perfonmans değildir. Doğum bir sınav değildir. Bizler doğuma hazırlık eğitiminde normal doğumun faydalarını anlatıyoruz ancak bunun yanı sıra tıbbi olarak gerektiğinde yapılan müdahalelerin anne ve bebeğin hayatı ve sağlığı için ne kadar önemli olduğunu da anlatmaya çalışıyoruz. Yani sezaryene ihtiyaç duymanın, epidural anesteziye ihtiyaç duymanın bir başarısızlık olmadığını ifade ediyoruz. Normal doğum yapanlar yıldızlı pekiyi ile sınıfı geçti yapamayanlar sınıfta kaldı diye bir algı oluşmaması için elimizden geleni yapıyoruz. ‘’Doğumun içinde her şey var!’’

HER NE PAHASINA OLURSA OLSUN NORMAL DOĞUM DÜŞÜNCESİ ÇOK YANLIŞ

Doğum bir sınav değildir

Doğuma hazırlık eğitimi alıp, doğuma hazırlık kitapları okuyan anne adayları güzel bir doğal - normal doğum hayali kurmaya başlıyorlar. Süreç boyunca da bunun için ellerinden gelen tüm gayreti fazlası ile gösteriyorlar. Ancak kimi zaman süreç farklı ilerleyebiliyor. Bu noktada yapılması gereken geleni kabul edip, yeni durumu en iyi şekilde nasıl yaşayabilirimi düşünmek olmalıdır. Her şeyden önce böyle bir durum olduğunda "Ben neyi eksik ya da yanlış yaptım, ben doğurmayı başaramadım, benim doğumum doğal olmadı, ve uç noktada belki de ben iyi bir anne olamayacağım galiba çünkü bunun için yeterince gayret göstermedim" gibi olumsuz düşünce kalıplarını bir yana bırakmak gerekiyor. Bu anlamda gelişebilecek bir takım tıbbi durumların bizim elimizde olmadığını, her şeyi kontrol edemeyeceğimizi kabul etmemiz gerekiyor. Nihai hedefimizin bebeğimizi sağlıklı bir şekilde kucağımıza almak olduğunu daima aklımızın bir köşesinde bulundurmalıyız. Yani hedef asla ‘’ Her ne pahasına olursa olsun normal doğum!’’ olmamalıdır. ‘’Normal / Doğum doğuran anne öz hakiki annedir!’’ diye bir önerme söz konusu bile olamaz!

ESNEKLİK HAYAL KIRIKLIĞININ ÖNÜNE GEÇER

Doğum bir sınav değildir

Diğer bir noktada anne adaylarının bir doğum planı yapması ancak bu planda esnek olabilmesidir. Esneklik hayal kırıklığının önüne geçecek en yararlı panzehirdir. Esnek olabilmek kişiyi olası farklı durumlara daha kolay adapte olmasını sağlayabildiği gibi panik olmasına da engel olacaktır.

ANNE ADAYI SAKİN OLMALI VE OLUMLU RUH HALİNİ KORUMALI

Doğum bir sınav değildir

Panik hali doğumda en çok sıkıntı yaratan durumlardan biridir. Bu bakımdan bir taraftan doğum içinde olabilecek her şeye hazırlıklı olmak ve bunu da sürecin doğal bir parçası olarak kabul etmek anne adayının sakinliğini ve olumlu ruh halini korumasına yardımcı olacaktır. Doğuma hazırlık eğitimi bu anlamda da anneyi doğuma hazırlayacaktır.

BEDENİNE GÜVEN, BEBEĞİNE GÜVEN, DOKTORUNA GÜVEN VE VARSA EKİBE GÜVEN!

Doğum bir sınav değildir

Hamilelik ve doğum; şahit olan, eşlik eden ve deneyimleyen herkese akışta kalmayı, geleni kabul etmeyi, zamana ve sürece saygı duymayı ve sonunda başarı yada başarısızlık yerine ‘’Dünyamıza Hoş geldin!’’ demeyi öğreten en harika deneyimlerden biridir. Bu deneyimi böyle yaşamak için tek gereken duygu ise GÜVENDİR. "BEDENİNE GÜVEN , BEBEĞİNE GÜVEN, DOKTORUNA GÜVEN VE VARSA EKİBE GÜVEN!’". Koşulsuz güven ve bunun getirisi teslimiyet olan doğumlardan geriye sadece iyikiler kalır süreçte yaşananlardan bağımsız olarak.