Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo

Babalar neden doğuma katılmalı?

Doğum anne ve babanın paylaşabileceği en özel an. Babanın somut olarak babalığı hissetmeye ve bebeğine bağlanmaya attığı ilk adım.

Haberin Devamı

Klasik filim sahnelerindendir. Baba anneyi hastaneye yetiştirir. Kadını doğumhaneye alırlar ve baba kapıda içeriden haber beklemeye başlar. Genelde heyecanlı olduğundan pek yerinde oturamaz ve kapının önünde volta atar. Bu sahne aslında gerçekte yaşananların yansımasıdır. Hastanelerde babalar doğumhane kapısında haber beklerdi. Günümüzde babalar artık doğumhane kapılarında volta atıp beklemiyor. Aksine pek çok baba doğum sürecinde eşinin yanında durup destek veriyor.

Doğum esnasında annenin yanında olmak ve sürece tanık olmak hala pek çok baba adayı için korkutucu geliyor. Orada bir işlerinin olmadığını düşünüyorlar. Eşiyle olan ilişkilerinin etkilenmesinden çekiniyorlar. Oysa doğum anne ve babanın paylaşabileceği en özel an. Babanın somut olarak babalığı hissetmeye ve bebeğine bağlanmaya attığı ilk adım. Eşine vereceği sevgi dolu destek sayesinde belki de günün kahramanı olma fırsatı. Üstelik her doğum farklı, özel ve biricik olduğu için tekrar yaşanması mümkün olmayacak bir deneyim.

Haberin Devamı

Babalar doğum sırasında eşlerine nasıl destek olabilir? Neler yapabilir? Babalar bütün süreç boyunca sakin kalmaya gayret etmelidir. Endişe ve panik anneye yansıyacak ve annenin gerilimini arttırarak sakin kalmasına engel olacaktır. Annenin mahremiyetini ve sakinliğini korumasını yardımcı olmalı anne ile diğer insanlar (aile üyeleri, hastane personeli, yakınlar, vs…) arasında gerektiğinde köprü olmaya çalışabilir.

Pozitif tutumu ve cümleleri ile anneye destek verebilir. Doğum kasılmaları sırasında masajlar, dokunuşlar ve aktif doğum pozisyonlarına vereceği destek ile anneye yardımcı olabilir. Kasılma aralarında anneye bir şeyler yemesini, içmesini hatırlatabilir böylelikle annenin güç toplamasına yardımcı olur. Anne yorulduğunda ve kendini yapmayacayak gibi hissettiğinde güzel pozitif cümleleriyle yanında olduğunu hissettirebilir. Doğum sürecinde doktor ile birlikte alınacak kararlarda sorumluluğu paylaşabilir.

Babalar bütün bir doğum süreci boyunca annenin yanında olarak ona yalnız olmadığını, her zor anda desteğinin olduğunun mesajını verecektir. Aynı zamanda doğumun en etkili hormonlarından biri olan oksitosin hormonu sevgi hormonu olduğundan anne babanın sevgi dolu dokunuşları, temasları, sarılmaları bu hormonun seviyesini arttıracak ve doğumun daha kolay ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Bebeğin doğumundan sonra annenin yapamadığı durumlarda baba ile bebeğin ten tene teması babanın da bebeğe bağlanmasına olanak sağlayacaktır.

Babalar doğuma aktif olarak katılarak anne için süreci oldukça kolaylaştırabilmektedir. Bu ana tanık olmak anne baba arasındaki ilişkiyi farklı bir boyuta taşıyacak, aradaki bağı güçlendirecektir. Anne için olduğu kadar baba için de unutulmaz bir deneyim olacaktır.