Küçük çocukları kurban kesimi sürecine dahil etmeyin!

Kurban kesimine şahit olan, anlına kurban kanı sürülen çocuklarda...

Haberin Devamı

Kurban Bayramı hem dini vecibelerin yerine getirilmesi hem de geleneklerin sürdürülmesi açısından toplumumuzda büyük bir öneme sahip. Her anne baba gibi biz de çocuklarımızı geleneklerine uygun ve dinini yaşayarak öğrenen şekilde yetiştirme çabasındayız ama bunu yaparken de çocuklarımıza zarar vermekten kaçınmalıyız.

TRAVMA OLUŞABİLİR

Kurban kesimine şahit olan, anlına kurban kanı sürülen, zorla kurban eti yedirilen çocuklarda "Ölüm" kavramı ile erken yaşta ve uygunsuz bir biçimde tanışmalarından ötürü çeşitli travmalar veya travma sonrası davranış farklılıkları oluşabilmektedir.

Küçük çocukları kurban kesimi sürecine dahil etmeyin

Hemofobi (Kan görünce korkma, bayılma), anksiyete (Kaygı ve stres) bozukluğu, panik atak, et yemeyi reddetme ve vejeteryan beslenme eğilimi, ölüm korkusu gibi bir çok travma sonrası stres bozukluğuna işaret eden duygu durumları ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARI KURBAN KESİMİ SÜRECİNE DAHİL ETMEYİN

Bu durumun önüne geçebilmenin en doğru yolu, henüz ergenlik dönemine girmemiş (10-12 yaş civarına ulaşmamış) ve soyut işlem becerisi (ölüm, yaşam, ibadet) gibi soyut kavramları kavrama becerisi gelişmemiş çocukların kurban kesilmesi sürecine dahil edilmemesi ve yanlarında bu konu hakkında detaylı konuşmalara girilmemesidir.

Ölüm kavramını ibadet ile eşleştirmek konusunda bir beceri kazanmış olmasını dilediğimiz çocuğumuzun bu beceriyi ergenlik öncesi kazanmasını beklemek ve gereğinden fazla zorlanılıyor bir sürece sokmak ileride telafisi zor sonuçlar doğurabilir.

Herkese hayırlı geçen ve sevdikleriyle kutlayabileceği güzel bir bayram diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları