Kız çocuklarının makyaj ve kadınsı giyim merakı

Son zamanlarda gerek çevremizde, gerek televizyonda gerekse sosyal medyada çocukların ön plana çıktığı bir ‘çocukluk çağında makyaj ve cinsiyetçi giyim tarzı" üzerine yapılan açıklama ve tartışmalar ön planda…

Haberin Devamı

Son zamanlarda gerek çevremizde, gerek televizyonda gerekse sosyal medyada çocukların ön plana çıktığı bir ‘çocukluk çağında makyaj ve cinsiyetçi giyim tarzı" üzerine yapılan açıklama ve tartışmalar ön planda… Bir taraf bu durumun çocukların kendi cinsiyetlerini öne çıkaracak tarzda giyinmesini veya anne babayı model alarak erken yaşta makyaj yapıp çekici giyinmesini ‘anne babanın inisiyatifinde görerek’ normal karşılıyor. Diğer yandan büyük oranda bir grup bu durumun sağlıksızlıkları üzerine konuşuyor ve çocukların bu tarz eğilimlerden kati surette uzak tutulmasından yana… Peki, biz uzmanlar bu konuda ne düşünüyoruz diye soracak olursanız…

Kız çocuklarının makyaj ve kadınsı giyim merakı

Haberin Devamı

MAKYAJ MALZEMELERİ, SAÇ BAKIM AKSESUARLARI, KADINSI KIYAFETLER...

Öncelikle çocuklarımızın bize ait birer nesne veya oyuncak olmadıklarını belirterek başlamak isterim. Onları ne dilediğimiz gibi şekilden şekle sokmak ve kendi zevkimizin bir temsilcisine dönüştürmek konusunda hak sahibiyiz ne de onların tüm benliğini ve heveslerini bir kenara itip sadece kendi kural ve kaidelerimize göre büyütebiliriz.

Renkli ve ışıltılı oyuncaklar nasıl dikkatlerini kolaylıkla çekebiliyorsa makyaj malzemeleri, saç bakım aksesuarları, kadınsı kıyafetler veya aşırıya kaçan aksesuarlara karşı da o denli meraklı olacaklarını ve bu kavramları keyif verici bulabileceklerini göz önünde bulundurmalıyız.

Gelişimsel açıdan bakıldığında hem kız hem de erkek çocuklarda 4-6 yaş arasında gelişmesini beklediğimiz cinsel kimlik gelişimi ve cinsiyet farklılıklarının daha da farkına varılan bu dönemde yukarıda bahsettiğimiz kadınsı imaj nesnelerine karşı duyulan ilgi erkek çocuklarda azalırken, kız çocuklarda zaman zaman daha da artış gösterebilir. 

BİR ANNE İMAJI İÇİNE GİRİP MAKYAJ YAPMAK...

Siz makyaj yaparken dikkatle sizi izleyen ve size katılmak isteyen, makyaj çantalarınızı gizli gizli kurcalamaya çalışan, aşırı gösterişli ve çarpan kıyafetleri tercih etme eğiliminde olan, mağazalarda hemen kozmetik raflarına yönelen çocuğunuzla ilgili olarak panik olmanız ve korkutucu, yasaklayıcı bir tutum içine girmeniz ne size ne de ona fayda sağlar. Öncelikle çoçuğunuzun bu tarz bir kıyafet veya ürünü neden almak istediğini sorarak başlayın. Bazen sadece merak veya bir oyuncak satın almak gibi çocuksu duygularla bu isteklerini ortaya koyabilmektedirler. Bazen de gerçekten bir "anne" imajı içine girip makyaj yapmak, topuklu giyinmek, deri etek veya dekolte bir bluz ile daha güzel görüşeceğine inanarak da isteklerinde ısrarcı olabilmektedirler.

Haberin Devamı

Kız çocuklarının makyaj ve kadınsı giyim merakı

GERÇEKÇİ VE NET AÇIKLAMALARDA BULUNUN

Bu gibi durumlarda çocuğunuza bu tarz bir eğilimin, makyaj malzemelerinin veya istediği eşyanın zararlı olduğunu söylemek çocuğunuzun size yönelik güven duygusunun sarsılmasına neden olabilir, zararlıysa sen neden kullanıyorsun diye düşünebilir. Bunun yerine o eşyaların size ait olduğunu veya alınabilmesinin neden mümkün olamayacağını izah eden gerçekçi ve net açıklamalarda bulunun. Örneğin; “Bu eşyalar benim gibi annelere özel eşyalar ve bizim kullanımımıza uygun üretilmiş. Bu nedenle senin cildin ve gelişimin için uygun olmayabilir, zaten ihtiyacın olduğunu düşünmüyorum, yanaklarım senin kadar pembe olsaydı bu renkli şeylere sanırım hiç ihtiyaç duymazdım, ne kadar da şanslısın” gibi sözlerle özenme eğilimini azaltıp kendisini daha özel ve şanslı bulmasını sağlayabilmek mümkündür. Sonrasında ısrarları devam ederse de “İlerleyen yıllarda bir genç kız olduğunda senin de kendine ait özel kıyafetlerin ve makyaj malzemelerin olacak ama bunun için biraz daha zaman var. Dilersen özel günlerde senin de kullanabileceğin çocuklar için üretilmiş sana uygun bir şeyler alabiliriz” diyebilirsiniz. Kendi özel alanında kendisini özel hissedebileceği sadece ona ait olan ama çocuk gelişiminde kimlik karmaşasına yol açmayacak bazı ürünlerle (el kremi, dudak kremi, tırnak üstü stickerı) kendisini daha iyi ve mutlu hissetmesini ve hevesini almasını sağlamak da işe yarar bir çözüm olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları