Eğitime koronavirüs engeli

Koronavirüs hepimizi psikolojik olarak derinden etkiledi. Her yerde panik havası ve büyük bir telaş var. Evde, sokakta, okulda her yerde risk gittikçe büyüyor.

Haberin Devamı

Koronavirüs hepimizi psikolojik olarak derinden etkiledi. Her yerde panik havası ve büyük bir telaş var. Evde, sokakta, okulda her yerde risk gittikçe büyüyor. Tabii kararlar koruyucu olmak adına alınsa da bu süreçte ne yaptığımız da çok önemli.

Örneğin, okulların bir hafta tatil, bir hafta uzaktan dijital eğitim ile devam edeceğini duyduğumuzda bu süreci nasıl geçireceğimizin de telaşı sardı hepimizi. Çalışan anneler çocuklarını nereye bırakacaklarını düşünüyor kara kara, çalışmayan anneler evde iki hafta boyunca nasıl oyalayacağının derdine düşmüş durumda. Yani yeniden bir panik havası sardı herkesi.

Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlere özen gösterdiğimiz sürece gerilmeye ve telaş yapmaya hiç gerek yok. Genellikle anne babalar çocukları evde nasıl oyalayacaklarını düşünüyorlar bu süreçte. Bazıları tatil planı yaptı, bazıları memlekete gidiyor, bazıları için büyükanneler devreye girdi. Aslına bakarsanız süreç normal bir yarıyıl tatili veya yaz tatili gibi değerlendirilip kaos yaşamamak mümkün. Özellikle çocukları bu süreçte virüsün daha da kolay bulaşabileceği kapalı oyun parkları, alışveriş merkezleri veya kapalı spor tesislerinden uzak tutmak çok önemli. Genellikle zamanımızın çoğunluğunu evde dinlenerek ve mümkün olduğunca az kişi ile temas kurarak geçirmek en güzeli. Fırsat buldukça ve hava güzelse açık piknik alanlarına çıkıp çocukların hem eğlenmesini hem de güneşlenmesini sağlamak faydalı olacaktır. Parklar ve bahçeler de elbette önerilerimiz arasında fakat gittiğimiz parkın niteliği ve kalabalık olma durumu çok önemli. İmkanlar dahilinde evimizin bahçesinde zaman geçirebiliriz. Bu süreçte çocukların memlekete götürülmesi, köyde, yaylada, bağ evlerinde zaman geçirmesi hem virüsten korunaklı bir alan oluşturmanız açısından hem de çocukların güzel zaman geçirmesi açısından çok önemli.

Haberin Devamı

Bunların hiç biri imkanlarınız arasında yoksa da bu tatil sürecini evde çocuğunuzla vakit geçirmek için bir fırsata dönüştürebilirsiniz. Örneğin uzun zamandır okumadığınız kitapları gözden geçirebilirsiniz. Bir süredir yapmayı planladığınız ve ertelediğiniz işlerinizi birlikte yapmayı teklif edebilirsiniz. Kutu oyunları, aktivite kitapları, evde etkinlik ve aktivite önerilerine göz atarak eğlenceli zamanlar geçirmeniz mümkün. Sinema saatleri veya birlikte kek-pasta-yemek yapma aktiviteleri her güne koyulabilir. Bunun yanı sıra, telafisi gereken derslerde, eksiği olan konularda ek çalışma yapması için de bir fırsat bu tatil.

Haberin Devamı

Fakat hepsinden önemlisi şu ki çocuğunuza panik yapmadan bu tatilin neden gerekli olduğunu açıklamak. Bu süreçte iş birliği yaparak kriz durumunu birlikte atlatmanızı sağlamak konusunda desteğini beklediğinizi ona hissettirmeniz önemli.

Herkese sağlıklı, risklerden uzak ve kolay geçen bir süreç diliyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları