Şenay Yangel
Şenay Yangel
Şenay Yangel

Vastu Nedir?

Vastu, yaşam kalitesini yükseltmek amacı ile yaşanılan mekanları astrolojiden faydalanarak yapılan bir çalışmadır.

Haberin Devamı

Vastu Nedir

“Eğer gerçekten işiten kulaklara sahipsek, Tanrı bize kendi dilimizde seslenir.”

Mahatma Gandhi

VASTU NEDİR?

Temel Astroloji ‘’Gökyüzü Yalan Söylemez’’ adlı kitabımdan bir bölüm...

Vastu Nedir

Vastu, yaşam kalitesini yükseltmek maksadı ile yaşanılan her yerin (ev, iş yeri, okul, tapınak ve benzeri) mekanlardaki enerjilerin bir ritim ve denge içerisinde olması için astrolojiden faydalanarak yapılan bir çalışmadır. Beyaz Saray, Buckingham Sarayı ve Kabe gibi ünlü binaların Vastu’ya uygun  inşaa ve dekore edildiği görülmektedir. Vastu’yu Feng Shui’den ayıran en temel özellik ise Vastu, tüm zamanlarda geçerli iken, Feng Shui sadece o yıla uygun olmasıdır. Vastu’ya göre inşaa edilmiş ve dekore edilmiş bir mekan her daim enerji dengesi ve ritmini korurken,  Feng Shui’ye göre dekore edilen mekanlar her yıl tekrar dekore edilmek zorundadır. Vastu astroloji ve astronomi gibi bilimleri kullanırken, Feng Shui bunlarla fazla ilgilenmez. Vastu, 6000 yıl evveline dayanan bir tarihi geçmişe sahipken Feng Shui bundan çok sonra ortaya çıkan daha dar kapsamlı bir uygulamadır. Etrafımıza baktığımızda 4 element ve bunları içerisinde barındıran boşluğu görürüz. Dört element hava, su, ateş ve topraktır. Tüm bunları içerisinde barındıran boşluk da beşinci grup olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

Bu enerji dengesini kurmak ve belirli bir düzenli ritme getirmek  için neler yapıldığına kısaca örnekler vermek gerekirse;

Ana Kapı

Ana kapı evin içerisine kozmik enerjilerin doğru akışını sağlar. Mahadwara veya ana kapı mekanın ana yaşam kaynağı olan havanın tenefüs edildiği nefes borusuna benzetilir. Ana kapı, dört cardinal yöne de yerleştirilebilir. Ana kapı odaların merkezine yerleştirilmemelidir. Ana kapı yanlış yerleştirilmiş bir mekanda ana kapının birkaç metre uzağına ana kapı yüksekliğinde bir panel yerleştirilerek negatif enerjilere engel olunabilir.

Haberin Devamı

Oturma ve yatak odaları bu odaların güney veya güneybatı yönünde olması tavsiye edilir. Ebeveynlerin (yaşlıların) yatak odalarının ise kuzeydoğuda olması önerilir, herkesin yatakta yattığı yerde, kafasının güney tarafta. Oturma odalarının güneybatı köşelerine, ağır mobilyaların ya da ağır iç mekan bitkilerinin konulması gerekir.

Çocuk odalarının kuzey, batı ya da kuzeybatı tarafta olması gerekir. Güney, doğu veya güneydoğu odaları erkek çocuklar için uygundur. Kafalarını tüm çocuklar yatarken doğu tarafa koymalıdırlar. Çocukların çalışma masaları kuzeydoğu yönüne yerleştirilmelidir. Hatta buraya ayna koymak da faydalı olacaktır. Bilgisayarları ve elektronik eşyaları ise güneydoğu yönüne yerleştirilmelidir. Odaların temiz ve tertipli tutulması en temel prensiptir. Fotoğrafların asılacağı yerler dini resimlerin tamamı, azizler, bilgeler, manzara resimleri, şelaleler, akarsular, denizler gibi resimler doğu ve kuzey duvarlarına yerleştirilmelidir. Sevilen kişilerin ve akrabaların resimleri güney duvara asılmalıdır. Şiddet, hastalık, ölüm gibi yaşamın olumsuz yönlerine ilişkin resimlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Güney ve batı duvarlara ise orman, ağaç, dağ, gibi doğa resimleri konulmalıdır.

Haberin Devamı

Çiçekler ve kapalı mekan bitkileri kuzey, doğu ve kuzeydoğu tarafında ışık alan yerlere hafif iç mekan bitkileri konulmalıdır. Güney, batı ve güneybatı tarafına ise ağır iç mekan bitkileri konulmalıdır. Kuzey ve doğu yöne ise kaktüs, gül ve diğer dikenli bitkileri koymaktan her zaman kaçınılmalıdır. Güneydoğu tarafında kullanmak oldukça faydalıdır. Evinizi havalandırılırken tüm pencereleri açık tutmanız önerilir. Serin hava her zaman güneyden eve girer. Sıcak ve rahatsız edici hava ise batıdan girer. Buna göre pencere açmanız ise içerideki havayı isteğinize göre dengelemenize yardımcı olur. Kuzey ve doğu yöndeki pencerelerden havalandırma yapmak ise sağlık açısından iyi olacaktır. Tüm pencereler açık iken perdeleri açmak, yarım açmak veya kapalı tutmak yöntemi ile dilediğiniz şekilde havalandırmaya yön verebilirsiniz. Bina içi merdivenler girişten hemen önce sağ tarafta merdiven olması tavsiye edilmez. Ancak böyle bir durum varsa merdivenin önüne set gibi iç mekan bitkileri koymanız bu durumu dengeleyecektir. Merdivenler enerji akışını yönlendirmektedir. Merdivenler saat yelkovanı yönünde dönerek yukarı çıkmalıdır.