Şenay Tanrıvermiş
Şenay Tanrıvermiş
Şenay Tanrıvermiş

İsmi acayip içeriği derin dizi: Racon Ailem İçin

Racon Ailem İçin, kentsel dönüşüm sürecinde koca arazinin içine sıkışan küçük evlerini korumak uğruna önce katil edilen ve sonra öldürülen genç bir çocuğun cinayetiyle başlıyor.

Haberin Devamı

Bu sezon dikkat çekici bir şekilde dedektif, mafya, cinayet, polis ve şiddet öğelerinin öne çıkması tesadüf olmamalı! Karanlık sokaklar ve birbiriyle çatışmalı yalı, konak ve gecekondular, gerilimin, kötülüğün ve sonsuz adaletsizliğin kol gezdiği yapımlarda ışık ve tek umut olan iyi kalpli eli silahlı babalar çoğaldıkça çoğalıyor. Ne de olsa usulüyle işlenen suçların, anti-kahramanların baş tacı edildiği bir dönemim zirvelerinde sürreal gelişmeler giderek olağanlaşıyor. Dolayısıyla koruyan, kollayan, savunan ve canını bizler için siper eden babalara her zamankinden fazla ihtiyaç hissediliyor.

Racon Ailem İçin, kentsel dönüşüm sürecinde koca arazinin içine sıkışan küçük evlerini korumak uğruna önce katil edilen ve sonra öldürülen genç bir çocuğun cinayetiyle başlıyor. Binalar değişirken yapıların sunduğu yaşam biçimlerine göre toplumsal alışkanlıklar, günlük pratikler de değişiyor ve tüm ayrıntılara nüfus eden yeni bir düzen eskiyi ansızın dağıtırken pek çok ritüel paramparça oluveriyor. Elbette büyük dişlilerin arasındaki piyonların ölümü değer taşımıyor çünkü tek değer yükselen gökdelenler eşliğinde daha fazla para ve güç olunca çıkar hesapları aile içindeki bağları bile lime lime söküyor, çürütüyor ve yeniden örüyor. 

Haberin Devamı

Mehmet Aslantuğ’un mükemmel sırtlandığı dizide kendi adaletini kendi sağlayanların mutlak haksızlığa ve yeni kurbanlar yaratılmasına engel olma çabasının engellenemez sonuçları ardı ardına nefes kesiyor. 10 yıl içeride yattıktan sonra sıfırdan başlamak ve suç dünyasından kurtulmak isteyen Kenan ne yazık ki yıkılan semtle beraber yıkılan ailesi, geçmişi ve geleceği için yeniden suça bulaşmak zorunda kalıyor. Tam temizlik için son bir yıkama ve arınma şartlar gereği zorunluluğa dönüşüyor. Dolayısıyla Kenan’ın mücadelesi sadece mafyatik egemenlerle değil başta oğluyla yani tüm yeni düzenle çatışıyor. Oğlu ucunda şantiyeler, plazalar, rezidanslar yani bolca rant olan yeni düzende 10 yılda çok eskiyen değerlere hiç prim vermiyor. Daha fazla kazanmak mevzusunda adalet ve hak teslimi basit ve küçük detaylara dönüşüyor. Aslında kentsel dönüşüm de müdahale biçimi tarihi ve değeri olan alanların korunması, modernize edilerek yenileştirmesi, sağlıklaştırılması ve özellikle vurgulanması gereken toplumsal hafızada yer etmiş yapıların işlevsellik kazandırılması olmalıyken sadece yıkım, talan ve yok edici bir zulüm uygulanıyor. İşte bu yüzden herkesin kendi kişisel hafızasının anı defterine dönüşen sahildeki o bank, o park, o ağaç, o AKM ayrıca değer ve anlam kazanırken birer birer her birinin talan edilmesi de ayrıca büyük yıkımın yol açtığı acıları depreştiriyor. 

Haberin Devamı

Dizi toplumsal gerçekçi bir perspektifle mekan ve insan uyum/uyumsuzluğunu merkeze koyduğu için sıradan mafya dizilerinden ayrılıp özellik kazanıyor. Mahallelerin yok edilip rezidansların dikildiği günümüz dönüşümünde şehir planlaması yapılırken insanların plana dahi olmadığı, böcek gibi ezilip geçildiği kentlerimizde dizide anlatılanlar galiba hafif bile kalıyor. Kendi mahallelerinden sürülen, öldürülen ve bunu mahalleliyi birbirine düşürerek beceren temiz yüzlü sistem gayet iyi resmediliyor. 

Mehmet Aslantuğ, Sezin Akbaşoğulları, Seçkin Özdemir, Hande Doğandemir, Sarp Akkaya, Barış Arduç, Ekin Türkmen ve Tomris İncer’in rol aldığı dizi de bazı isimler şimdilik abartılı replik ve performanslarla sırıtsalar da metin genel dengeyi ve kıvamı tutturmuş görünüyor. Üstelik merkezinde adalet kavramının değişen içeriğine odaklanıldığı için ülke gündemine cuk oturuyor. Ah bir de diziye normal bir isim bulunsaymış…