Şenay Tanrıvermiş
Şenay Tanrıvermiş
Şenay Tanrıvermiş

İşler Güçler ekibinin yeni dizisi Kardeş Payı başladı

Mizahının anlaşılması hiç zor değil ancak temposu son derece hızlı akıyor. Böylece konsantre izleyicisini fazlasıyla kahkahaya boğan çok ender işlerden biri çıkıyor karşımıza...

Haberin Devamı

İşler Güçler ekibinin yeni dizisi Kardeş Payı baş döndürücü bir mizah anlayışıyla başladı. Hiç klişeye düşmeden son derece yaratıcı, kendi kültüründen beslenen ve çok dinamik bir tempoyla ilerleyen bir yapısı var. Çok dikkatli dinlemek, izlemek yani bu sürati takip etmekte biraz kapasite istiyor. Çünkü siz kahkaha atarken de dizi devam ediyor ve espriler ardı ardına birbirine bağlanırken adeta bir mizah performansı yapılıyor. Hep birbirine benzeyen ve benzemesin diye adaptasyon dizilerle çare arayan yapımların aksine Kardeş Payı özgün, yerel ve yepyeni içeriğiyle seyircisinden de izleme performansı talep ediyor. Yani bir yandan sohbet edip, çekirdek çıtlayıp, telefonundan sağa sola tweet atıp diziyi izlemek, anlamak, yakalamak zor.

Mizahının anlaşılması hiç zor değil ancak temposu son derece hızlı akıyor. Böylece konsantre izleyicisini fazlasıyla kahkahaya boğan çok ender işlerden biri çıkıyor karşımıza; Kardeş Payı. Ezberden izlenen diğer diziler gibi kolayca tüketilemediğinden olmalı ki dizinin yayın saati biraz geç bir saate konulmuş. İkinci kere izlendiğinde kaçırdığınız pek çok anı yakalayacağınız ve her seferinde gülme krizlerine sokan dizinin kendine sımsıkı hayran bağımlı bir kitlesi var. Meraklısı beklesin mantığıyla en baştan reyting rekorları kırmamaya rıza göstermiş bir politika hissediliyor böylece.

Haberin Devamı

İşler Güçler ekibinin yeni dizisi Kardeş Payı başladı

İyi de bir türlü dizinin konusuna geçilemediğinin farkında mısınız? Dizinin konusu o kadar saçma ve birbirinden ilgisiz durumlar ki mizahı da buradan doğuyor zaten. Hayat gibi saçma işte! Oradan oraya bağlanıyor mevzu, şuradan buraya geçiyor muhabbet ve zaten olay yok!

Farklı sahnelerin inandırıcı ancak absürt bir denge de birleştirilmesi sonucu konusuz bir kahkaha fırtınasıyla savuruyor dizi. Konusu yok derken, hayat gibi işte yani konusu ne bu yaşamın ki? Yaşam kadar saçma, salak, trajik ve çok komik!

Oyuncular Seda Bakan, Murat Cemcir ve Ahmet Kural üç kardeşi canlandırıyorlar ve kardeşler arası kıskançlık, gerilim, yarış, paylaşım, dayanışma, hiyerarşi ve erkek egemen bir evde kız çocuğa bakışın sarsıntılı değişimi mükemmel veriliyor. Bazen yaşamın mekanik ve sıkıcı akışı, bazen karikatürize anların saçmalığı ve bazen tüm realitenin dayanılmaz ağırlığı dizinin soluksuz izlenmesini sağlıyor. İlk iki bölümdeki kalite bozulmazsa efsaneler arasındaki yerini alması gereken bir yapım var karşımızda.

Haberin Devamı

Ayşe Kökçü’yü tekrar ekranda görmenin keyfi de ayrıca yazılması gerekilen bir zenginlik olarak coşturuyor yapımı. Anne rolü daha başlar başlamaz kalpleri fethetmek üzere, içinde biraz Telviye Hanım biraz Sıdıka’nın annesi var sanki, ama hakkını teslim etmek gerekir ki en çok kendisi var. Kaldı ki sadece Ayşe Kökçü değil her biri kendi rolüne ayrıca boyutlar kazandıran oyuncuların özlü, sözlü emekleri mest ediyor.

Senaryo ve yönetmenliğini Selçuk Aydemir'in kurgusunu Ali Kadı'nın üstlendiği yapımın içeriğine denk düşen yenilikçi efektler, çekim teknikleri ve geçişler de eklektik olmaktan çok uzakta ve su gibi gürül gürül akıyor. Örneğin araya konulan şarkı, türkü, dans ve müzikal tadında klipler hem pek çok popüler işe gönderme yapmakta hem de anlatı tekniği olarak tüm diğer dizilere farklı damarlar aranması gerektiğini adeta öğretiyor. Tabii bu arada gülmekten yardırmakta ve şarkı başlayınca çay koymaya veya tuvalete gitmeye fırsat tanınmamaktadır, yani zaman dolsun diye şarkı konmuyor burada. Zaten o kadar dolu ki bu kadar malzemeyle sakin sakin birkaç ortalama mizah dizisi yapılabilir.

Haberin Devamı

Örneğin 2. bölümde yaşlı amca hırsızlık için eve girdiğinde kameradaki kayıt tarihi 17 Aralık’ı gösteriyor. Bu sadece arka fona döşenen espri anlayışının bir örneği elbette ve öndeki repliklere yetişebilen yetiştiği kadarına gülüyor. Bu yüzden de dizi çok hızlı olmakla, aralıksız güldürmekle, izlerken yetişememekle eleştiriliyor. Yani bu piyasaya yaranılmıyor galiba!

Sonuçta hiçbir şeyin kardeş payı paylaşılmadığı ülkemizde ‘Kardeş Payı’ anlayana kahkahayı eşit sunuyor.

Not: Yazarın ne yapıp edip politik mesaj vermesi okuyucuya sunulmuş bir şanstır. Alın, cebinize koyun!