Şenay Tanrıvermiş
Şenay Tanrıvermiş
Şenay Tanrıvermiş

Bari bazen kapat televizyonu!

Evet sevgili seyirciler, televizyonunuz açıkken 0-7 yaş grubu çocuklarınız da yanınızdaysa bilmeniz gereken, bilseniz de hatırlamanız da fayda olabilecek bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Evet sevgili seyirciler, televizyonunuz açıkken 0-7 yaş grubu çocuklarınız da yanınızdaysa bilmeniz gereken, bilseniz de hatırlamanız da fayda olabilecek bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Buyurun başlıyorum…

Bu yaş grubu çocukların dünyası, kendi algılarıyla sınırlıdır ve hayal güçleri çok geniştir. Gerçeği hayalden ayırmakta zorlanırlar ve taklit etme eğilimleri yüksektir. Bu yüzden izledikleri karakterler karşısında; savunmasız, bilgisiz, yetersiz, kırılgan ve korkutucu etkiler altında ezilebilirler. Yaralanabilirler. Aşırı derecede korkabilirler.

Hareketli görüntüler daha dikkat çekici olacağı için çoğunlukla aksiyon içerikli programlar ilgilerini çeker. Ancak fiziksel özelliklerin ardındaki niyeti, sebebi, sonucu tam olarak çözümleyemezken görüntü karşısında büyülenirler. Böylece güçlünün, zenginin, güzelin, başaranın imgesine odaklanırlar. Olumsuz mesajlardan pozitif çıkarımlar yapmayı çoğunlukla başaramazlar. Birbiriyle bağlantılı olaylar zincirinden çok her görüntüyü kendi içinde kopuk kopuk değerlendirmeye çalışırlar. Olaylar ağını algılamayı becerebilseler dahi, anlık görseller daha fazla kalıcı etkiler yapar. Bu yaş grubu, TV kahramanlarının ne niyette, amaçta olduklarına değil, net olarak gördüklerine göre yargıda bulunurlar. Somut netice neyse gerçek ve önemli olan budur. Hedefe döverek, ezerek ve haksız yolla ulaşan bir karakter amacına ulaşıp başarılı olduğu için örnek alınabilecek ve hayran kalınabilecek bir karakter olabilir.

Haberin Devamı

Yani ne gördükleri çok önemlidir. Sizin açıklamalarınız sonucunda ikna olsalar ve rahatlamış görünseler bile gördükleri imge ve aksiyonlar karşısında güçlü korkulara, güvensizliklere, gereksiz ve yanlış özdeşimlere düşmemeleri neredeyse imkansızdır. Görsel kayıtları ve dağarcıkları izledikleri sonucunda kirlenebilir. Dolayısıyla çoluk çocuk televizyon karşısında oturup bir televizyon izlemek sanıldığı kadar emniyetli, zararsız, sıradan, masum ve eğlenceli olmayabilir.

Yayınlarda sadece şiddet, cinsellik ve yanlış kahramanların rol model alınması tehlike değildir. Bir de farkına varmadığımız sinsi simgeler, bilinçaltının sessizce çözümlediği kodlar ve tehlikeli mesajlar çocuklarımızı zehirleyebilir. Örneğin, çevremizi ve dünyamızı yanlış din, ırk ve cinsiyet ayrımlarına yönlendirme de televizyonun çok ciddi rolü olduğu ispatlanmıştır. Daha neler neler! En iyisi televizyonunuzu kapatıp beraber oyun oynamaktır belki de!