Çocuklarda kronik karın ağrısının nedenleri

3 ayı aşan bir sürede üçten fazla karın ağrısı atağı geçiriyorsa dikkat

Haberin Devamı

Çocuklarda 3 ayı aşan bir sürede üçten fazla karın ağrısı atağı geçirilmesine kronik karın ağrısı denilir. Kronik karın ağrısına neden olan bir çok organik hastalık bulunur.

Türkiye parazitozların sık görüldüğü bir ülkedir. Ağızdan salya gelme, diş gıcırdatma, anüs etrafında kaşıntı ile karın ağrısı ataklarının birlikteliği parazitozları düşündürmelidir. Geceleri uykudan uyandıran mide çevresindeki ağrı, yutma güçlüğü, iştahsızlık, siyah renkli dışkılama özefajit, gastrit, peptik ülser açısından incelemeyi gerektirir.

Çocuklarda kronik karın ağrısının nedenleri

Ateş, karın ağrısı, eklem şişliği ve atakları ile seyreden ailesel Akdeniz ateşi ( FMF) özellikle ülkemiz için hep akılda tutulması gereken bir hastalıktır. Klinik takip ve genetik tetkikler ile tanı konulur. Kronik karın ağrısı ile gelen bir çocukta dışkı kıvam ve sıklığını sorgulamak önemlidir. Kronik kabızlık sık rastlanılan bir kronik karın ağrısı nedenidir. Diyet ve ilaç tedavisi ile çözülür. Tekrarlayan ishal, kanlı dışkılama, karın ağrısı ve kilo kaybı ile seyreden Crohn, kolitis ülseroza gibi enflamatuar barsak hastalıkları da kronik karın ağrısı nedeni olarak karşımıza gelebilir.

Haberin Devamı

Yineleyen idrar yolu iltihapları, böbrek taşları da bir kronik karın ağrısı nedenidir. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, yan ağrısı varlığı sorgulanır, idrar analizi ve radyolojik tetkikler yaptırılır.

Kronik karın ağrısı ile gelen bir çocukta aile öyküsü ip ucu verebilir. Ailede FMF, gastrit, ülser, enflamatuar barsak hastalığı öyküsü olması çocukta da aynı sorunun olabileceğini düşündürür. Öyküde ateş, kusma, kilo kaybı, kanlı dışkılama, uykudan uyandıran ağrı varlığı her zaman ciddi bir nedenin varlığını akla getirmelidir. Öykü, muayne ve labaratuar tetkikleri ile bir sonuca ulaşılamayan hastaların bir çoğu fonksiyonel karın ağrısı olarak değerlendirilir.

Fonksiyonel karın ağrısı çocuğun yemeklerindeki karbonhidrat içeriğindeki artış, psikolojik faktörler, başka hastalıklarla birlikte alevlenebilir. Genellikle ağrı göbek çevresindedir, çoğu zaman ağrı dışkılama ile rahatlar, çocuğun aktivitesini kısıtlamaz. Fonksiyonel karın ağrısı düşünülen çocuklarda çocuğu ağrıyı tetikleyen nedenden uzaklaştırılmaya çalışılıp, psikolojik yardım alınır. 

Yazarın Tüm Yazıları