Çocuğun ateşi nasıl düşürülür?

Çocuğunuzun ateşi çıktığında doktora gitmeden bunları yapın!

Haberin Devamı

Birçok ailenin korkulu rüyası olan ateş, vücudun içinde bulunduğu duruma karşı verdiği bir tepkidir. Ateşi yükselmekte olan bir çocukta ilk yapılacak olan çocuğun kıyafetinin inceltilmesidir. Çocuk tek parça penye ve vücuda yapışmayan bir kıyafetle bırakılmalıdır. Daha sonra çocuğun bulunduğu ortamın ısısı azaltılmalıdır. Bu noktada yaz mevsiminde ise soğutucu mekanizmaları (Cam açmak, fan, klima çalıştırmak) aktive etmek, kış mevsiminde ise ısıtıcı mekanizmayı kısmak veya kapatmak doğru olur.

Çocukların ateş yükselmesi ile vücutlarından sıvı kaybının fazla olması ateşin daha da yükselmesine neden olur. Bu yüzden ateşli çocuğun aldığı sıvı miktarının arttırılması ateş kontrolünü kolaylaştırır.

Bu önlemlere rağmen ateş düşmediyse çocuğa ılık bir duş aldırılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus çocuğa soğuk veya buzlu su gibi uygulamaların yapılmamasıdır. Bu tip uygulamalar kılcal damarlarda büzüşmeye yol açarak ateşin daha da çok yükselmesine neden olur, ayrıca çocuğu yıpratır. Yine titreyen bir çocuk duşa sokulmaz, böyle bir uygulama çocuğun daha çok üşüyerek ateşinin yükselmesine neden olabilir, titremesi geçtikten sonra ılık duş aldırılır.

Haberin Devamı

Bütün bu uygulamalara rağmen ateş düşmüyorsa çocuğa ateş düşürücü ilaç verilebilir. Ateş düşürücü ilaç kullanımında en sık yapılan hata ailenin ateşe ait paniğiyle çocuğa aşırı miktarda ilaç vermesidir. Ateş düşürücü ilaç kullanımında çocuğun kilosuna göre ayarlanan ilaç miktar ve sıklığı aşılmamalıdır.

ATEŞ HANGİ DURUMLARDA TEHLİKELİ OLABİLİR?

  • Ateşlenen çocuk altı aydan küçükse
  • Çocuğun ateşi ateş düşürücü tedaviye rağmen aralık vermeksizin 39-40 °C civarında seyrediyorsa
  • Ateşin normale döndüğü aralarda bile çocuğun genel durumu kötü ve huzursuz görünüyorsa,
  • Çocuğun sürekli bir uyuklama hali varsa
  • Ateşin başlangıcından itibaren 72 saat geçmesine rağmen ateş devam ediyorsa
  • Vücutta mor döküntüler varsa acilen bir hekime başvurulmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları