Sema Tezer
Sema Tezer
Sema Tezer

Kendimizi gözlemek

Soru sormaya, kendi yaşamınızı bütünsel bir pencereden gözlemeye ve yeni versiyon “kendinizi” yaratmaya dair küçük bir egzersiz yapalım.

Haberin Devamı

İnsanın en önemli ve bence en anlamlı özelliği kendine, çevresine ve yaşama dışarıdan bakabilmesidir. Beynimizin zaman ve mekândan bağımsız gözlem yapabilme becerisi sayesinde, geçmişimizden ders çıkarır, bugünümüzü anlamlandırır ve geleceğimizi planlayıp kurgulayıp bir anlamda her an yeniden yaratabiliriz.

Bir an için hayal edin;

  • Geçen yıl yaz aylarında neredeydiniz? Nasıl bir yerdi? Neler yapıyordunuz?
  • Şuan aklınızdan neler geçiyor? Nasıl bir ortamda çalışıyorsunuz? Bugün neler hissediyorsunuz?
  • Önümüzdeki yıl için planlarınız neler? Yaz tatilinde nasıl bir ortamda olmak istersiniz?
  • Çevrenizde kimler var? İlişkilerinizin sizin için anlamı ne?

Kendinizi bir an için gözlediğinizde, bu soruları duyduğunuzda beyninizin hayali bir sinema perdesini gözlerinizin önüne açtığını fark edersiniz. Her sorunun cevabı birer resim karesi, sembol ya da bedeninizde bir duyguyla, belki de kulaklarınıza çalınan bir ses ile kendini ifade eder, kim bilir?

Ve en önemli gerçek şudur ki: “İnsan beyni sorulara kayıtsız kalmaz.” Her soru beynimizde açılmak üzere duran bir kapının anahtarıdır. Sorular cevapları, cevaplar ise gerçekleri yaratır. Böylece insanı insan yapan en önemli özellikler: düşünme, sorgulama, üretme ve her an kendinin bir öncekinden daha gelişkin, daha üst bir versiyonunu yaratma potansiyeli ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Haydi, elinize birer kalem kağıt alın. Soru sormaya, kendi yaşamınızı bütünsel bir pencereden gözlemeye ve yeni versiyon “kendinizi” yaratmaya dair küçük bir egzersiz yapalım;

Kendinizi muhteşem bir proje üzerinde, laboratuvar ortamında araştırma yapan bir bilim insanı olarak hayal edin. Proje sadece size ait, özgün, “kendi yaşam projeniz”. Elinizde bir mikroskop var ve mikroskobun altında kendi yaşamınızı inceliyorsunuz. Ve merceğin altında yaşamınıza ait “fiziksel”, “ilişkiler ve duygular”, “ben ve yaratıcılık” ve “derin anlam - büyük vizyon” olmak üzere dört temel alan olduğunu fark ediyorsunuz. Mikroskop merceğinin sizin için büyüttüğü ve aydınlattığı;

  • Fiziksel yaşam alanınıza baktığınızda, bu alanda neleri fark ediyorsunuz? Fiziksel bedeninizi dışarıdan gözlediğinizde neler görüyorsunuz, bedeninizle nasıl bir ilişki içindesiniz? Nasıl bir ortamda ve çevrede yaşıyorsunuz? Bu alana ait hangi hedefler gözünüze çarpıyor? Bu alanda 1 ile 10 arasında ne kadar tatmin hissediyorsunuz? Nelerin daha farklı olmasını istersiniz?
  • İlişkiler yaşam alanınıza baktığınızda, çevrenizde kimleri görüyorsunuz? Hangi kimlikleriniz ve rolleriniz var? Her birinin sizin için değeri ve anlamı nedir? İlişkilerinizde neler hissediyorsunuz? Bu alana ait hangi hedefler/planlar/beklentiler gözünüze çarpıyor? Bu alanda 1 ile 10 arasında kendinizi ne kadar tatmin hissediyorsunuz? Nelerin daha farklı olmasını istersiniz?
  • Ben ve yaratıcılık alanınıza baktığınızda, bu alanda neleri fark ediyorsunuz? Kendinize ait yaşamınızda neler var? Kişisel olarak yapmak ve gerçekleştirmek istedikleriniz neler? Kendinizle nasıl bir ilişkiniz var? Yaratıcılık sizin için ne ifade ediyor? Hangi alanlarda yaratıcılık anlamında tatmin olmuş hissediyorsunuz? Bu alanda 1 ile 10 arasında ne kadar tatmin oluyorsunuz? Nelerin daha farklı olmasını ve/veya bu alana nelerin eklenmesini istersiniz?
  • Büyük resim – derin anlam alanınıza baktığınızda, yaşamınıza dair nasıl bir büyük resim fark ediyorsunuz? Yaşamınızın temel değerleri neler? Yaşamda neler sizin için önemli? Yaşama bir iz bırakacak olsanız bunu nasıl bırakmak istersiniz? Bu alana dair 1 ile 10 arasında tatmin düzeyiniz nedir? Diğer yaşam alanlarınızda neler daha farklı olsa yaşamınızın büyük resmini olumlu yönde etkiler?

Tüm bu gözlemleri yapıyor olmanın sizin için değeri nedir? Keşifleriniz yaşamınızı nasıl etkiler? Kendi laboratuvarında, kendi özgün yaşam projesi üzerine çalışan bir bilim insanı olarak bu keşfettiklerinizden hareketle ilk atacağınız adımlar neler olur?

Ve daha da büyük bir pencereden bakacak olsanız, sizin yaşam projenizin gelişim ve dönüşümün “dünya ve insanlık” projesindeki yeri nedir?

Haberin Devamı

Kendimizden kendimize bakan içimizdeki gözlerimizin her an, şeffaf, berrak ve uyanık olması ve yaşamlarımızın her an bir üst versiyonuna güncellenmesi dileğiyle…