Herkes bu oyunu konuşuyor: Avataria

Siz onu facebook'ta çocuk oyunu oynuyor zannediyorsunuz ama...

Haberin Devamı

Ekşi Sözlük'te bir yazarın paylaşımı ile birkaç gündür adından sıkça söz ettiren "Avataria" adlı oyun ile ilgili yazılan yorumları belki okudunuz belki de henüz haberiniz yok. Okuduğum zaman çocuk sahibi olmadığım için bir kez daha derinden şükrettim ama tehlike çocuğu olan herkes için gerçekten korkunç boyutta.

Bahsi geçen oyun facebook'ta oynanıyor ve çocuklar için müthiş sakıncalı içerikler barındırıyormuş. "Avataria" adlı oyunun şu anda 500 binden fazla abonesi varmış ve oyunu facebook hesabı olan herkes oynayabiliyormuş.

Herkes bu oyunu konuşuyor: Avataria

Artık minicik çocukların ellerinde tabletler, akıllı telefonlar oyuncak oldu. Okul çağında olanların Facebook hesapları yoksa akran baskısına maruz kalıyor çoğu, hala bir hesabı olmadığı için ezikleniyorlar kendi tabirleriyle... Çocuklarının üzülmesine dayanamayan anne babalar ya onlara bir hesap açıyorlar ya da o birbirinden eğlenceli oyunları oynamaları için çocuklarına izin veriyorlar. Oyunu daha önceden oynamış olanlar zaten çocuğunu bu oyuna teslim etmez ama bilmediği bir oyunu çocuğu oynamadan kontrol eden anne baba sayısının çok fazla olduğunu düşünmüyorum ben açıkçası. 

Haberin Devamı

Yani siz çocuğunuz masum masum facebook hesabına girip oyun oynuyor zannediyorken o, sizin hiç hoşunuza gitmeyecek bir takım zararlı içerikle farkında olmadan karşı karşıya kalıyor.

2010 yılında çalıştığım bir çocuk sitesinde tıpkı bu oyundaki gibi avatarlar yaratılıyor ve çocuklar sohbet odalarında birbirleri ile sohbet ediyorlardı. Bizzat kendim de moderasyon sürecine dahil olarak bu sohbet odalarındaki yazışmaları takip ediyor ve uygunsuz davrananları, küfür edenleri, kötü konuşanları uyarıyorduk. En ufacık bir küfür ya da kötü söz duysak kullanıcının sohbet olalarına girmelerini engelliyorduk. Gerçekten çok sıkı takip ediyorduk orada olup bitenleri. Çocuk için bir iş yapılıyorsa çok daha özenli ve dikkatli olunması gerekiyor ama çocuklar yetişkinlerin alanlarına girince işler biraz değişiyor işte.

Haberin Devamı

Facebook'ta hesap açmak için en az 13 yaşında olma şartı var ama 15 yazsan kimse bunu sorgulayamıyor. Dolayısı ile burada iş anne babaya düşüyor. 

BU OYUN EN İYİ SEVGİLİ BULMA YÖNTEMLERİNDENMİŞ

"Avataria" adlı oyun ile ilgili bazı insanlar en iyi sevgili bulma yöntemi diye yorumlar yapmış. Peki o zaman bu çocukların bu oyunda ne işi var diye sormadan edemiyor insan.

Oyunda tipini beğendiğin kişiyle arkadaş oluyor, benimle sevgili olur musun diye sorabiliyor, hatta evlenme teklifi bile edebiliyormuşsun. Beğendiğin kişiyi evine davet edebiliyor ya da onun davetine icabet edebiliyorsun. Hatta istersen üstünü çıkarıp birlikte yatağa bile girebiliyorsun.

Herkes bu oyunu konuşuyor: Avataria

Hiçbir anne baba yaşı küçük olan çocuğunun bu görüntülere ve diyaloglara maruz kamasını istemez elbette. Cinselliği merak ettikleri ve keşfetmeye çalıştıkları bu yaşlarda onların bu tarz mesajlara maruz kaldıklarında ilerideki yaşantılarını nasıl olumsuz yönde etkileyeceklerini bilmek gerçekten çok üzücü. 

Haberin Devamı

Bu oyunu gündeme getiren Ekşi Sözlük yazarı, yeğeni oynarken oyunun içeriği hakkında bilgi sahibi oluyor ve başka bir hesaptan küçük bir çocukmuş gibi bu oyunu oynayarak oyun hakkında daha fazla bilgi elde etmeye çalışıyor.

Oyundaki diyaloğu şu şekilde aktarmış. Okuduğumda gerçekten şaşkına döndüm.

*** - hadi üstümüzü çıkaralım.

ben - neden

*** -böyle oynayalım

ben - ama ben bilmiyorum.

***-tamam. okuyor musun

ben-evet

***-nerde

**********************

***- tamam. evde yalnız mısın

ben-hayır annem var

***-tamam yanında mı

ben-hayır

***-tamam.gelirse haberver

ben-tmm

***- bundan sonra burda sadece beni bul tamammı başkasını kabul etme

ben-tamam

Haberin Devamı

***-ben sana gold vericem.gelinlik alıcam. puan da kazanırsın. seviye atlarsın

ben- tamam

***-facebook hesabın var mı

ben-annemin var

***-tamam telefonun var mı

ben-yok annem doğum günümde alcak

***-tamam ne zaman doğum günün

ben- temmuzdaa

*** tamam eğer annen almazsa ben sana alırım

ben-telfon mu

***-evet ama burda sadece benimle konuş bir de bana sana gönderebileceğim bi adres lazım

ben- tamam

***-tamam sex oynayalım mı

ben- nasıl oynucaz

******* diye devam ediyor.

Herkes bu oyunu konuşuyor: Avataria

SADECE AVATARİA MI ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ?

Sadece bu oyun mu tehlikeli? Ya da çocuklar için siber tehlike sadece oyunların içerisinde mi var? Çocuklarınızın youtube'ta seyrettiği minecraft videolarını hiç izlediniz mi? Oyunla ilgili tüyolar veren büyük abilerin nasıl küfürler savurduğunu hiç duydunuz mu?

Haberin Devamı

Yani tehlike sandığımızdan çok daha büyük ve önlem alınması gerekiyor.

Hürriyet'ten Selim Öztürk, bu oyun ile ilgili bir haber hazırlamış. Bu oyunun erişimini engellemek ya da facebookta çocuğun oyunu oynamasını engellemek için ne yapmanız gerektiğini anlatmış.

Haberde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın İnternet Bilgi İhbar Merkezi ihbarweb.org.tr adresine girip bu oyunu şikayet edebileceğinizden ve isterseniz oyunu ayarlardan kaldırabileceğiniz anlatılıyor.

Oyunu yasaklatmak ya da ayarlardan kaldırmak bazıları için çözüm olabilir belki aslında yapılacak en akıllıca şey çocuklarınızı siber saldırılara karşı bilinçli hale getirmek.

Onlara bu konuda yasaklar koymadan ve korkutmadan yaşına uygun bir şekilde bilgi verin. İzledikleri videoları, oynadıkları oyunları kontrol edin yaşlarına uygun mu, gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek unsurlar içeriyor mu diye. 

Günümüzde çocuk yetiştirmek ve onun sağlıklı bir yetişkin olmasını sağlamak gittikçe zorlaşıyor. Giyeceği kıyafete, şaç modeline, gideceği özel okula karar verirken nasıl dikkat ediyor ve özeniyorsanız, onun bu tarz siber saldırılara maruz kalmaması için aynı özeni gösterin.

Lütfen ama lütfen çocuklarınızın bu kadar kolay harcanmasına izin vermeyin ve bu konuda uzman tavsiyelerine kulak verin.

ÇOCUKLARIMIZI BEKLEYEN SİBER TEHLİKE

Yazarın Tüm Yazıları