Ev yapımı cips nasıl yapılır?

Çocuğunu marketteki cips reyonlarından bir türlü koparamayan annelerin çok hoşuna gidecek bir tarif...

Haberin Devamı

Annem çocukluğumuzdan itibaren hazır gıdaların ne kadar sağlıksız olduğunu, doğal olan ürünlerin ömrümüzü uzattığını aşıladı bize. Her çocuk gibi kola içmek istediğimizde erik şırası içirirdi, çikolata canımız çektiğinde hurma yedirirdi, yani kısacası ne zaman canımız abur cubur çekse illa ki ona alternatif bir şey bulurdu.

Bence başarılı bir çalışma yapmış ki kolayı ve çikolatayı hala çok sevmem, hazır gıdalardan pek hazzetmem. Beni tanıyanlar şimdi "Amma da güzel beslenmişsin belli" diyecekler eminim ama işin o kısımlarına en azından bu yazıda hiç girmeyelim. O konudan yazı dizisi yaparım ben önümüzdeki haftalarda :))

Yani demek istiyorum ki çocuklar istenilirse çok güzel şekillendirilebiliniyor aslında onun parmağında şuursuzca dönmek yerine.

Haberin Devamı

İştahsız olan ve saatlerce yemek yedirmek için peşinden koştuğunuz ya da bir türlü abur cubur yeme alışkanlığından vazgeçiremediğiniz çocuğunuzu eğitmek sizin elinizde.  Belki biraz uğraşırsınız ama sonunda başarıya ulaştığınızı gördüğünüzde her şeye değdiğini göreceksiniz. Yeter ki sabırlı olun ve istikrarlı davranın.

Neyse, çoluk çocuk konularında bu kadar ahkam kesmeyim ben yine. Hoş karşılanmıyor genelde, "çok biliyorsan doğur da kendi çocuğunda uygula tüm bildiklerini" diyorlar. Buraya da hiç girmeyelim, sonra da girmeyelim ama :)

Ben bugün çocuğunu marketteki cips reyonlarından bir türlü koparamayan annelere gelin çocuğunuzla birlikte cipsinizi kendiniz yapın diyeceğim ve hemen tarife başlıyorum.

 Ev yapımı cips nasıl yapılır 

Malzemeler

  • 2 adet lavaş ( Ben fırından alıyorum ve nomalden biraz daha ince açtırıyorum. Lavaş bulamayanlar tortilla ekmeği de kullanabilir.)
  • 1 -2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 2-3 çay kaşığı kekik,
  • 2 çay kaşığı zerdeçal
  • 2-3 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • İsteğe göre isot ve karabiber

Hazırlanışı

  • Lavaşları ister üçgen ister kare şekilde kesin. (Ufaklık hangi markayı daha çok seviyorsa ona benzetmeye çalışabilirsiniz.)
  • Derin bir kapta zeytinyağının içine tüm baharatları atın ve karıştırın.
  • Lavaşları bu karışımın içine atın ve her tarafına bulaşacak şekilde yedirin. Tüm karışımı yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine üste üste gelmeyecek şekilde koyun.
  • Önceden180 derede ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra da sertleşeceğinden fazla kızarmadan fırından çıkarın ve afiyetle tüketin.

İnatçı minikler için ise biraz pinokyoluk da yapabilirsiniz bence. Sevdiği cipten bir paket alın, paketi yırtmadan alt tarafından dikkatli bir şekilde açın ve içindekileri bir kaseye boşaltın. İçinden bedava kartlarından çıkarsa sakın atmayın bu cipsin marketten alındığını kanıtlamak için önemli bir detaydır :) Soğuyan ciplerinizi dikkatli bir şekilde pakete yerleştirin, içine bedava kartını da atın ve paketin altını şeffaf bantla kapatın. Çok sevdiği cips markasının yeni bir ürün çıkardığını, onun da bu konuda fikrini almak istediğinizi söyleyin. Umarım başarılı olursunuz.

***

Haberin Devamı

Ben bu tarifi ilk defa yeğenlerime yaptım. Size harika bir cips getireceğim bekleyin beni odada dedim. Baharatlardan koyarken içine güzel bir tat verir diye sucuk baharatı da eklemiştim, onların acımasız yorumlarını duyduktan sonra eklememem gerektiğini anladım. 

Cipsime gelen yorumları aynen paylaşıyorum.

THOMAS: Hayatımda yediğim en iğrenç cips bu, zehir gibi...

ÇAĞAN: Ben yerim Sedef Teyze, harika olmuş.( Sadece dilini değdirdi)

KANAT: Dünyanın en berbat cipsi bu 

BEREN: Bu kadar da beceriksiz olduğunu bilmiyordum.

Tüm bu olumsuz yorumlara rağmen yılmadım, usanmadım, yeniden denedim ve 2. de "eh işte, idare eder sonucunu aldım ama bizim çocuklar biraz acımasız ve benimle uğraşmayı çok seviyorlar. Aslında onlar da çok beğendiler açık açık itiraf etmeseler de...

Yazarın Tüm Yazıları