Yalan söyleme hastalığı

Bir insan neden yalan söyleyip kendisini bile bile zor duruma düşürür?

Haberin Devamı

Patolojik yalan söyleme adı verilen mitomani hastalığı bir dürtü kontrol bozukluğu hastalığı olup bir tür takıntı bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Kişi ne kadar çok yalan söylerse o kadar başı belaya girdiği halde yalan söylemekten kendini alamamakta ve bu yalanların sonucunda sorun yaşamakta, dostlarını, arkadaşlarını, sevdiklerini kaybetmekte ve iş yerinde bu nedenle işini kaybetme riski ile karşı karşıya gelmektedir. Çünkü “Yaptım” dediği işleri yapmamakta, “Gittim” dediği yerlere gitmemekte ve yalancılığı nedeniyle artık kendisine güvenilmemektedir. Böyle olunca da adı yalancıya çıkmakta ve doğru söylese de yalancı olduğu düşüncesi ondan önce gitmektedir.

İnsan ilişkilerinde de aynı şekilde hiç gerekmediği halde yalan söylediği için sonuçta kendisine güvenmemekte ve her söylediğinin yalan olup olmadığını araştırmaya başlamakta ve inanmamayı tercih etmektedir.

Haberin Devamı

Peki, bir insan neden yalan söyleyip kendisini zor duruma düşürür?

Neden insanların kendisine yalancı diyeceğini bile bile yalan söyler? Tüm bunların nedeni içlerinde yalan söylemek için duydukları büyük arzu, bu yalanı söyleyip kısa dönem rahatlama ama sonrasında yine rahatsız oldukları kısır döngüdür. Bu döngüyü yıkamadıkları için ne kadar rahatsız olduklarını ifade etseler de ilk fırsatta yine yalan söylemekte ama sonra rahatsızlığını duymaktadırlar. Bütün bunlar gençlik yaşlarında başlamakta ve tedavi olmadığı zaman ömür boyu devam etmektedir. Öyle ki bunun kişi, hastalık olduğunu bilip tedavi olurlarsa düzelmekte ama öbür türlü kendiliğinden düzelmemektedir.

Mitomaninin tedavisi sadece ilaç tedavisi değildir. Psikoterapi ile bu yaşadıklarının ele alınması, neden yalan söylediğinin altındaki etkenlerin ortaya çıkarılması ve yalan söyleme durumunda yaşadıklarını göz önüne alarak bu durumun engellenmesi ve yaşantısına devam etmesi psikoterapinin esasını teşkil etmektedir.

Bunun yanında ilaç tedavisi yalan söylemediği zaman yaşadığı sıkıntıları atmaya yardımcı olacak, yalan söylemek için içinde duyduğu zorlamayı kaldıracak ve daha rahat etmesini sağlayarak yalan söylemeye yönelten etkenleri tedavi edecektir. Bu insanlar sonuçta kötü niyetli insanlar değillerdir, söyledikleri de beyaz yalanlar olduğu halde bu tedaviyi görüp yalancılıktan kurtulmalarını tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları