Uykusuzluk

Düzenli uyku alışkanlığı olmayan insanlar en çok uykusuzluğu çeken insanlardır. Her gün aynı saatte yatmak yerine 'Dizi bitsin, şu kitabı okuyayım, şu sohbeti yapayım' diye uyku saatimizi geciktirdiğimizde uyku gelir ve daha sonra da gider. Biz de onu yak

Haberin Devamı

Geceleri yatıyor uyuyamıyor, rahat uyumak için dosttan, ahbaptan ya da komşulardan ilaç alıyorsanız,

“2 sene önce doktor rahat uyumam için ilaç verdi hala onu kullanıyorum” diyorsanız,

Sık sık uyanıyor, kalkıp bir şey yemeden yatamıyorsanız,

Sabah çok erken kalkıyor, tekrar uyumakta güçlük çekiyorsanız,

Sabahları uykunuzu almadan kalkıyor, öğlene kadar uyanamıyorsanız,

Gece sık sık kabuslarla kalkıyor, kabus görmemek için uyumaktan korkuyorsanız,

Gündüzleri yarı uykulu geziyor, akşam yattığınızda uyuyana kadar dört dönüyorsanız.

"Bunların çoğu bende var" diyorsanız o zaman bir uyku sorunu yaşıyorsunuz demektir.

Uyku insan yaşamının üçte biridir. Ve ömrünüzün en az on yılı uykuda geçmektedir.

VÜCUDUN GEVŞEMESİNE VE UYKUSUZLUK SORUNU İLE BAŞ ETMENİZE YARDIMCI BALIKLARDAN LEVREĞİ, BİBER VE FESLEĞEN SOSLU DENEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Haberin Devamı

Uykusuzluk

Peki, bu uykuyu iyi uyumazsak neler yaşıyoruz?

En çok yaşadığımız şeylerin başında sabahları yorgun argın kalkıp daha sonra uyanmak için çok zorluk çekme geliyor. Açılana kadar yataktan çıkmak ıstırap olduğu gibi çay ve kahve içmek zorunda kalıyoruz. Bunun yanında gün içinde sinirli ve çabuk tepki veren bir insan haline gelip kendimizden hoşnut olmuyoruz. Uykusuzluğun getirdiği bir başka konu da iş hayatında hatalar yapma ve kaza riskini arttırması.

Kazaların birinci nedeni dikkatsizlik olup dikkatsizliğin de en büyük nedenlerinin başında uykusuzluk ve reaksiyon güçlüğü gelmekte. Aynı şekilde iş hayatında verimli çalışamamakta ve uyku hali nedeniyle kendimizi tam olarak işe verememekteyiz.

Düzenli uyku alışkanlığı olmayan insanlar en çok uykusuzluğu çeken insanlardır. Her gün aynı saatte yatmak yerine “Dizi bitsin, şu kitabı okuyayım, şu sohbeti yapayım” diye uyku saatimizi geciktirdiğimizde uyku gelir ve daha sonra da gider. Biz de onu yakalamak için çırpınır dururuz.

Her gün aynı saatte uyumak; yattığımız odanın ne soğuk ne sıcak, ne aşırı kuru ne aşırı nemli olması; yatmadan önce ağır yemek yememek, susatacak yemek ve içeceklerden uzak durmak uyku kalitesini düzeltecektir. Bunlara rağmen uyuyamıyorsak o zaman sürünüp durmamalı ve bir psikiyatrik yardım almalıyız. Çünkü uykusuzluğun en büyük bir başka nedeni de aklımıza gelen, aklımızdan atamadığımız kaygı ve endişelerdir. Bu durumda yatağa girme ile uyku uyuma arasında geçen süre bazen bir saati geçmekte ve sonra uyusak bile bu uyku sağlıklı ve güzel olmamaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları