Uykusuzluk

İnsan ömrünün üçte birinin uykuda geçtiğini düşünürsek uyku konusunda yaşanan zorluklar yaşantımızın kalitesini düşürmekte, bizi yorgun ve tahammülsüz hale getirmektedir.

Haberin Devamı

İnsan ömrünün üçte birinin uykuda geçtiğini düşünürsek uyku konusunda yaşanan zorluklar yaşantımızın kalitesini düşürmekte, bizi yorgun ve tahammülsüz hale getirmektedir.

Uyku konusunda yaşanan en büyük sorun sabahları uyanamamak, akşamları ise yattığımız zaman uyuyamamaktır. Sabahları kalktığımız zaman uykumuzu almadığımızı hissediyorsak bu uyku kalitemizin bozuk olduğunun belirtisidir. 

Uykudan şikayet eden insanların yaşamına baktığımızda aslında çok büyük bir kısmının uyku düzenini bozukluğu ile ilgili olduğunu görmekteyiz.

Belirli bir saatte uyumayan, sabahları güç uyanan insanlar sürekli olarak uykusuzluk çekmekte böyle olunca da sürekli uyuyamamaktan yakınmaktadırlar. Bu türde bir uyku sorunu, uyku düzenini yerine koyunca düzelebildiği halde bir takım uyku sorunlarında kısa süreli ilaç kullanmak gerekebilmektedir.

Haberin Devamı

Uykusuzluk

Gece sık sık kabuslar görme, uykudan korkuyla kalkma, sıkıntı ve huzursuzluk duyma, bacaklarda atma ve buna bağlı olarak uykudan sıçrayarak uyanma, yattıktan sonra saatlerce dönüp durma, sabahları uyanamama, kalktıktan sonra bütün gün uykulu gezme, uykudan uyanıp bir takım görüntüler görme ve bu görüntüler nedeniyle korkma durumu uyku sorunları olarak değerlendirdiğimiz ve bir iki aylık tedavi ile rahatlıkla ortadan kaldırdığımız durumlardır.

Başlangıçta yakalanan ve gerek düzenin değiştirilmesi gerekse ilaçlarla düzeltilmeyen uyku sorunları ilerlemekte, giderek daha büyük bir sorun haline gelmektedir. Öyle ki artık kişi her gün uyku sorunun olduğunu ve bu sorun nedeniyle uyuyamadığını söylemekte, uykusuzluk nedeniyle iş verimi düşmekte, kendisini sürekli yorgun ve mutsuz hissetmekte ve bu durum nedeniyle yaşam kalitesi düşmektedir.

Uykusuzluk nedeni ile trafik kazaları yaşandığı gibi, geçmeyen baş ağrıları ve depresyon durumları ile birlikte panik ataklar da gözlenmekte, uykusuzluğun boyutları giderek artmaktadır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak uykusuzluk bir hafta on günlük bir süreyi geçtiğinde mutlaka bir profesyonel yardım almalı ve kalıcı olmadan baş etmenin yolları bulunmalıdır. Böyle yapılmadığı takdirde sorunun boyutlarının büyüyeceği ve tedavinin biraz daha uzun zaman alacağı unutulmamalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları