Üstün Zekalı Çocuklarımızı Değerlendirebiliyor muyuz?

Aslında bu çocuklara "üstün yetenekli çocuklar" demek pek doğru değildir. Daha doğdukları zamandan itibaren diğer çocuklardan hatta kardeşlerinden farklılık gösteren yürümesi, konuşması, kavrayışı, canlılığı ile yaşıtlarına göre öne geçen bu çocuklar yet

Haberin Devamı

Aslında bu çocuklara "üstün yetenekli çocuklar" demek pek doğru değildir.  Daha doğdukları zamandan itibaren diğer çocuklardan hatta kardeşlerinden farklılık gösteren yürümesi, konuşması, kavrayışı, canlılığı ile yaşıtlarına göre öne geçen bu çocuklar yetenekleri değerlendirilmediğinde kaybolup gitmekte ama neyin kaybedildiğini de kimseler bilememektedir.

Üstün zekalı çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren bir yıldız gibi parlamakta ancak yeterli ortam olmadığında ve yetenekleri değerlendirilmediğinde bu yıldız sönmekte hatta gelebilecekleri yerlerin çok çok gerisine gelebilmektedir . Çünkü zeka, başarılı olmak için tek yeterli faktör değildir.

Çok çabuk kavrayan, hızlı düşünen, ayrıntıları görebilen, çok fazla konuya aynı anda ilgi gösterebilen, okuduklarını değerlendirip çıkarımlara varabilen, çok az çalışmakla çok iyi dereceler alabilen bu çocuklar yeteneklerinin yanında bir takım zorluklara sahip oldukları için çabuk sıkılmakta, düzene uymakta zorlanmakta, arkadaşlarına uyum gösterememektedir.  Yetenekleri işlenip, kendilerini ifade edecek bir alan bulamadıkları için kendi içine kapanmakta ve toplumdan uzaklaşabilmektedir.

Haberin Devamı

İşte üstün zekalı çocukların bu durumlarını tartışmak ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla İstanbul Üniversitesi'nde 6 Temmuz'da başlayan ve 9 Temmuz' a kadar devam edecek olan ve benim de konuşmacı olarak katıldığım “Uluslararası eğitimde mükemmellik, üstün yeteneklilik, yaratıcılık ve gelişim” kongresi, Dünya Üstün Zekalılar Komitesi Başkanı Taisir Subhi Yamin ve Nobel ödüllü konuşmacılar ile birlikte üstün zekalı çocukların eğitiminde neler yapılması gerektiğini, dünyadaki örnekleri ile birlikte ele alacak.

Aileler, psikologlar, psikiyatristler, rehber öğretmenler, psikolojik danışmanlar, akademisyenler, öğretmenler, okul idarecileleri, lisans ve lisansüstü öğrencileri ile üstün zekalı kişilerin eğitimi ile ilgilenen kişilere yönelik bu kongrenin çok söylenen ama az bilinen bir konuyu tartışmaya açmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü sadece üstün yetenekli çocuklar değil, geçmişte üstün yetenekli çocuk olan bugünün erişkinlerinin, üstün yetenekli çocuklara sahip aileler ile birlikte onlarla çalışan herkesin bu kongreden edinecekleri bilgiler olduğuna inanıyorum.

Haberin Devamı

ÜSTÜN ZEKALILAR KOMİTE KONGRESİ

Yazarın Tüm Yazıları