Üstün yetenekli çocuklar

Yaşıtlarına göre çok çabuk gelişen, çok çabuk öğrenen ve bilmiş tavırları ile herkesin sempatisini kazanan üstün yetenekli çocuklar yeterince değerlendirelemediğinde yitik çocuklar haline gelmektedir.

Haberin Devamı

Yaşıtlarına göre çok çabuk gelişen, çok çabuk öğrenen ve bilmiş tavırları ile herkesin sempatisini kazanan üstün yetenekli çocuklar yeterince değerlendirelemediğinde yitik çocuklar haline gelmekte, topluma kırgın ve küskün, beklenen başarıyı sağlamayamamış kişiler olarak yaşantılarını sürdürmektedir. Bu yüzden üstün yetenekli oluşu, bir potansiyel olarak düşünürsek bu potansiyeli kullanabildiğimiz çocuklarımız hayatta çok iyi yerlere gelip çok iyi başarılar yakalarken, değerlendirelemeyen durumlarda davranış sorunları olan, çevreye karşı tepkili, her şeye itiraz eden imkanları olsaydı neler yapacağını uzun uzun anlatan erişkinler haline gelmektedir.

Üstün yetenekli çocukların hayatta kendi başlarına başarıyı yakalayabileceği yolundaki yaygın ama yanlış inanış onların gelişimini engellemektedir. Gerek kendileri gerekse aileleri nasıl davranacağını bilemedikleri için çocukluk çağlarında yakaladıkları parlak başarılar devam etmemektedir.

Haberin Devamı

Üstün yetenekli çocuklar

Çok küçük yaşta okumaya başlayan, yaşıtlarının çok ilerisinde gelişim gösteren, bitmek tükenmek bilmeyen merak duyguları ile her şeyi merak eden üstün yetenkli çocuklar, yaşları ilerlediğinde ve çevrelerinin kendilerine verecek yeni bir şeyi kalmadığında problem yaşamaya başlamaktadırlar. Sınıfın düzenini bozan, her şeyle ve herkesle dalga geçen, arkadaşları tarafından dışlanan, öğretmenleri tarafında ukala bulunup sevilmeyen kişiler haline gelmekte, bir süre bu farklılığa yaslansalar bile bir dönem sonra artık onlardan kendilerini böyle kabul edip soyutlanmaktadırlar. O güne kadar akıllı çocuklar ders çalışmadan başarır düşüncesi ile yeterli çalışma alışkanlığını da kazanamadıkları için giderek başarıları düşüp sıradan başarılarla hayatlarını sürdürmekte ama yeterince desteklenmemiş gelişim kapasiteleri artık sonlu hale gelmektedir.

Sonuç olarak üstün yetenekli çocukların gerek devlet gerekse özel kurumlar tarafından desteklenmesi, onların yeteneklerine uygun eğitim imkanlarının sağlanması, hiçbiri olamıyorsa gelişim kapasitelerini kullanabilecekleri ortamlara yöneltilmeleri gereklidir. Bugüne kadar çocukları üstün olduğu halde nereye yönlendireceklerini bilemeyen ailelerin yaşadıkları sorunlar onların çok büyük oranda sahipsiz kaldıklarını, kendilerince buldukları çözüm yollarının da işe yaramadığını ve hayal kırıklıklarına yol açtığını göstermektedir.

Haberin Devamı

O yüzden üstün yetenekli çocuklara sahip olan ailelerin neler yapması gerektiği konusunu önümüzdeki haftalarda ele alacağım.

Yazarın Tüm Yazıları