Uçuş korkusu

Uçuş korkusunun boyutları ilerleyip fobiye dönüşebilir!

Haberin Devamı

Günümüz korkularının içinde en aktüel olanı uçuş korkusu olup herhangi bir gün bir uçuşta birden bire başlayabilir. Senelerce uçak ile rahatça seyahat etmiş, hiç sorun yaşamamış bir danışanım bir uçuşta uçağın aniden irtifa kaybedip türbülansa girmesiyle inanılmaz bir korku yaşamış, ayaklarının titremesinden dolayı uçaktan zor inmişti. Uzun bir süre uçağa binemediği için zorlanmış sonuçta tedavi olup tekrar uçmaya karar vermişti. Uçuş korkusu ilk uçuş ile hatta uçmadan önce başlayabildiği gibi kimi zaman da seneler sonra bir anda ortaya çıkabilmektedir.

Uçuş korkusu

KORKU BOYUTLARI ARTIP FOBİYE DÖNÜŞEBİLİR

Uçuş korkusu olmasa bile türbülansa girip sallanan bir uçakta tedirgin olmayan kimse yoktur. Korku bu tedirginliğin boyutlarının artıp kalp çarpıntısı, el titremesi, yüzün beyazlaması, mideye ağrı girmesi, ani ter boşalması ve idrar hissinin gelmesi ile fobiye dönüşmektedir. Kişi o uçuşu kazasız belasız atlatsa bile bir daha uçağa binmek istememektedir. Bu durum da yaşantısını etkilemekte, uzak mesafelere gidemediği için yaşantısı kısıtlanmaktadır.

Haberin Devamı

PANİK BOZUKLUĞU OLAN KİŞİLERİ DAHA ÇOK ETKİLİYOR

Uçak korkusunda temel sebep durumu kontrol edememek ve uçak düşerse kurtuluşum yok düşüncesine kapılmaktır. Araba kazası olsa arabadan iner kurtulurum diye düşünen kişi araba kazası ihtimali binde 54 oranında görülürken uçak kazasının on milyonda bir göründüğünü, hatta bir uçak kazasına uğrayabilmek için kişinin 80 sene boyunca hiç inmeden uçak yolculuğu yapmış olması gerektiğini bilse uçak korkusu yaşamayacaktır. Ancak uçağa bindiği anda bütün bu bilgiler gidecek ve uçağın sesini dinleyecektir. Bu da onu daha tedirgin kılacak, ufacık bir sarsıntıda, uçak motorundan farklı bir ses geldiğinde ya da uçaktaki seslerde oluşabilecek en ufak değişiklikte korkuya kapılmasına yol açacaktır. Panik bozukluğu olan kişiler uçuş korkusuna daha çok yakalandığı gibi hiç korkusu olmayan insanlar da bu korkuyu yaşayabilecektir. Herhangi bir uçak kazası haberi de bu korkuyu tetiklemektedir.

Haberin Devamı

Uçuş korkusu

UÇUŞ KORKUSU İÇİN NELER YAPILMALI?

Uçuş korkusu konusunda yapılması gerekenler korkunun şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Hafif düzeyde olan korkularda uçak seslerini dinlemeyip kulaklıkla müzik dinlemek, uyumak, kitap okumak ya da bulmaca çözmek; uçuş görevlilerinin rahatlığına odaklanmak, yanındaki ile sohbet etmek, uçuş saatinden önce havaalanına varıp telaş olmadan uçağa binmek, dar koltuk mesafesi yerine acil çıkışta oturup sıkışmamak, korkuyu atmaya yönelik önlemler olacaktır. Bu önlemlere rağmen korku devam ediyorsa o zaman bir psikiyatrik ya da psikolojik yardım almak, gerekirse sadece uçuş gününden bir gün önce ve uçuş esnasında rahatlatacak bir ilaç kullanmak bu korkuyu hafifletecektir. Korkunun üzerine gitmek gerekir. Korku nedeniyle kaçınmak, uçmamak sadece korkuyu besler ve bu korkunun kronikleşmesine neden olur ki bu da tedaviyi güçleştirecektir.

Haberin Devamı

TEDAVİ EDİLMELİDİR

Köpek balığından korkan bir kişi bu korku ile yaşayabilir. Kimse de tedavi önermez ama uçak korkusu günümüz dünyasında yaşam kalitesini etkilediği, bir gün bir anda uçak ile uçması gerektiğinde bu korku uçmasına engel olacağı için tedavi edilmesi gereken bir korkudur.

Yazarın Tüm Yazıları