Uçakta panik gelirse

Panik bozukluğu olan kişiler uçağa binmeye korktukları gibi panik bozukluğu olmayan bir kişi de uçakta birden bire paniğe kapılıp bütün yol boyunca korku ve sıkıntı yaşayabilmektedir.

Haberin Devamı

Senelerce uçak seyahati yapmış ve çok rahat gidip gelen birçok insanın, uçak türbülansa girdiğinde ya da uçakta normal dışı bir olay meydana geldiğinde kapıldığı korku ve panik sonucu çok büyük sıkıntılar yaşadığını hatta bir daha da uçağa binemediğini çok gördüm.

Sadece kişinin korkması değil yanındaki insanın korkması da aynı durumu yaratmakta, bu korku başladıktan sonra aynı kalmayarak kişi “öleceğim” korkusu ile aşırı şekilde panik yaşamaktadır. 

Panik bozukluğu olan kişiler uçağa binmeye korktukları gibi panik bozukluğu olmayan bir kişi de uçakta birden bire paniğe kapılıp bütün yol boyunca korku ve sıkıntı yaşayabilmektedir. Aslında bu durum daha önce başıma geldiği için birkaç yolculuğumda böyle paniği olan hastalara rastladım. Bu gibi durumlarda öncelikle uçakta acil çantasında bu durum için ilaç var mı diye baktığımda böyle bir ilaç olmadığını, sadece acil tıbbi müdahaleler için ilaçlar olduğunu gördüm. Yanımdaki ilaçlardan verip yardım ettiğim hastaları düşünüyorum da, o durumda bir psikiyatrist olmayıp yardım etmesem çok ciddi sıkıntılar yaşamaları kaçınılmaz olurdu.

Haberin Devamı

Benim düşüncem tüm hava yolları şirketlerinin uçuşlarda böyle bir durum ile karşılaşıldığında vermeleri için ilaç bulundurmaları ve sorun olduğunda bunu kullanmaları gerekmektedir.  

Bir başka öneri de panik olabilecek ya da geçmişte panik yaşamış kişilerin uçmadan önce yanlarında bulundurmak için psikiyatriste başvurup ilaç istemeleri ki bu da ani bir panik yaşandığında kişinin rahat edip toparlanmasına yardımcı olacaktır. Hiç ama hiçbir şey yapılamıyorsa o zaman gevşeme egsersizleri yapılarak rahatlamaya ve korkunun üzerinden gelmeye çalışmak faydalı olacaktır. Ama ani gelen bu panikte daha önce hiç denememiş bir insanın gevşeme egzersizlerini de ne kadar uygulayabileceği kuşku götürür.

Yazarın Tüm Yazıları