TEOG sınavında başarı

Sınavda kazanmak için çalışmak gerekli ama yeterli değil. Sınav kaygısı, dikkat eksikliği, moral bozukluğu varsa önce bunların toparlanması gerekir.

Haberin Devamı

TEOG sınavından sonra öğrenci ve ailelerin yapması gereken bu sınavı doğru değerlendirmektir. TEOG sınavı bilgiyi ölçüyor ama bilmek başarılı olmak için yetmiyor. Sınav kaygısı, dikkat eksikliği, zamanı iyi değerlendirememe, moral bozma öğrencilerin sınav başarısını düşürüyor. Bu göz önüne alınmadığında öğrencilerin morali bozuluyor, aileler de çocuklarına olan inançlarını yitiriyorlar.

BEKLENEN BAŞARI ELDE EDİLEMEDİĞİNDE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR

TEOG sınavında çok büyük başarılar beklenen öğrencilerin bu sınavda istediği verimi elde edememesi maalesef çok rastladığım bir durum. Gerek ailenin gerekse öğretmenlerinin büyük başarılar beklediği çocuklar başaramadığında hayal kırıklığına uğruyorlar.

TEOG sınavında başarı

Haberin Devamı

SINAVDA Kİ BAŞARISIZLIK BİLGİ İLE ALAKALI DEĞİL

Sınavda en iyi fen lisesini beklerken en beğenmediği anadolu lisesini kazanan bir danışanım aylarca okula gitmemişti. “Çalıştım da ne oldu” diye düşünüyordu. “Benim bu tembellerin arasında işim yok” diyerek arkadaşlarını beğenmiyor ve bir daha da doğru dürüst ders çalışmıyordu. Onunla konuşup sadece bilmenin yeterli olmadığını, sınavda yaptığı basit hataların onun başarısını olumsuz etkilediğini gösterdikten sonra ancak okula gitmeye ikna oldu da dersleri yavaş yavaş düzeldi. Bu durumu çok görüyorum. Sınavda başarısızlık sadece çalışmamaya ya da yetersizliğe fatura ediliyor.

 TEOG sınavında başarı 

SINAVDA SADECE ÇALIŞARAK BAŞARI ELDE EDİLEMİYOR

Sınavda kazanmak için çalışmak gerekli ama yeterli değil. Sınav kaygısı, dikkat eksikliği, moral bozukluğu varsa önce bunların toparlanması gerekir. Bunları düzeltmeden başarı beklemek çok gerçekçi değil. Bunlar için psikiyatrik ya da psikolojik yardım almak, bunları aştıktan sonra başarı beklemek daha gerçekçi. Sınav bittikten sonra belki bunu bilmenin faydası ancak gelecek sınavlarda önlem almaktır. Ama daha önemlisi de bunun öğrencinin yetersizliği ya da tembelliğinin bir sonucu olmadığını bilmektir. Eğer çocuğumuz yeteri kadar çalışmış, öğretmenleri de çalışmasını takdir etmiş ama gereğince başarılı olmamışsa bunu geçmişte bırakmak ve önümüze bakmak gerekir. 

Yazarın Tüm Yazıları