Tatil Tembellik midir?

Uzun, upuzun bir yaz tatili. Tüm öğrencilerin ihtiyaç duydukları, bütün bir sene boyunca "Yaz gelse de tembellik etsem, bütün gün yatsam, bilgisayarla oynasam" diye hayalini kurdukları bir tatil.

Haberin Devamı

Uzun, upuzun bir yaz tatili.

Tüm gençlerin ihtiyaç duydukları, bütün bir sene boyunca "Yaz gelse de tembellik etsem, bütün gün yatsam, bilgisayarla oynasam" diye hayalini kurdukları bir tatil.

Ancak tatil denince akla tembellik gelmemeli.

Tabii ki zorlu bir yılın ardından tüm öğrencilerin bu tatilde dinlenmeye hakkı var. Yeri geldiğinde tembellik de yapacaklar ama tatil boyunca hiç bir şey yapmadıkları zaman okula başladıklarında adapte olmaları çok ama çok zor olmakta, okula adaptasyon süreci 2-3 ayı bulmakta, onlar adapte olana kadar da ders notları yerlerde sürünmekte.

Tatil, yarı zamanlı tembellik yarı zamanlı çalışma olduğunda çok daha verimli olur diye düşünüyorum.

Özellikle yaz okulları (Bu adın çocuk ve gençler açısından iyi bir çağrışım olmadığını düşünüyorum) "Kışın okul, yazın okul, ne bu böyle?" diyecekler ama yaz okullarının çeşitli spor faaliyetleri yanında, entelektüel birçok faaliyeti de bir arada sunması, yabancı dile daha çok zaman ayırması, çocuk ve gençlerimizin beyinlerinin farklı alanlarda çalışmasını sağlayarak onlara faydalı olacak kanısındayım.

Haberin Devamı

Bunun ötesinde yaz dönemi, eksiklerin tamamlandığı bir süreç olmalıdır. Gençler zayıf oldukları dersleri bu dönemde toparlamalı ve sene içinde yaşadıkları zorlukları tekrar yaşamamaları için önlemler almalıdırlar.

Örneğin dikkat eksikliği varsa bunun ortadan kaldırılması, verimli çalışmıyorlarsa verimli çalışmayı öğrenmeleri, iyi bir program yapma becerisi kazanmaları ve uzun soluklu bir maratona hazırlanırcasına kış dönemine hazırlanmaları gerekir.

Ailelerin de bu konuda bilinçli olmaları gerekmekte, günde bir iki saat ders için gençleri yönlendirmeleri ama bunun ötesinde çok ama çok büyük sorun olmadıkça gençlere müdahale etmemeleri gerekir.

Aksi taktirde davranılırsa gençler derslerden soğuyacak ve kış döneminde ders çalışmak istemeyeceklerdir. Önemli olan bunun ortasını bulmak ve yaz dönemini iyi değerlendirmelerine yardımcı olmaktır. 

Yazarın Tüm Yazıları