Tatil Eğitim Hayatı İçin Bir Fırsat mı?

Görüp takip ettiğim gençlerde en çok üzüldüğüm konu ne derslerinin ders olması ne de gençliklerinin gençlik olması.

Haberin Devamı

Yazılarımı gençler okuyorsa onlarla çok uğraştığımı düşünecekler. Yok tatil tembellik mi, yok zeka arttırılabilinir mi? Aslında haklılar, tatil yapmak istiyorlar ve tatilde ders yüzü görmek istemiyorlar. Ama ders yüzü görmemek bizi derslerden uzak tutuyor mu? Ayrıca kaçtığımız dersler bir iki ay sonra karşımıza dikilecek. Bu yüzden ders lafı etmemek üstümüze saldıran bir köpeği gördüğümüzde gözümüzü kapamak gibi bir şey. Biz gözümüzü kapadığımızda nasıl ki köpek "Tüh nereye gitti tam üstüne saldıracaktım şimdi göremiyorum" demiyorsa, derslerde bizi unuttu bizde onun yakasını bırakalım demiyecekler.

Görüp takip ettiğim gençlerde en çok üzüldüğüm konu ne derslerinin ders olması ne de gençliklerinin gençlik olması. Arada derede kimi zaman bunalıp kimi zaman oyalanarak ders dönemlerini bitirip kendilerini tatile atıyorlar. Derslerden sıkılmanın ve başarısız olmanın sorumlusu bana göre dersler değil. Çünkü normal ders programları ortalama zekada bir çocuğun rahat rahat geçebileceği bir program dahilinde hazırlanmış olup bu programı zorlaştıran aileler ve gençlerin kişilik özellikleri ile, gençlerin verimli çalışıp çalışmaması yada dikkat eksikliği gibi bir sorunlarının olup olmaması. Yoksa günde bir saat hatta en fazla iki saat derslere bakan bir gencin derslerini geçememesi ve başarısız olması mümkün değil. Hadi diyelim sınav senelerinde daha çok çalışmaları lazım buna katılıyorum ama bu çalışma, programlı planlı olmadığında maalesef bir kabusa dönüyor.

Haberin Devamı

O yüzden son zamanlarda ders konusunda zorlukları olan, ders yapmakta zorlanan, ailelerin sıkıntılar yaşadıkları, bir türlü dersin başına oturtamadıkları gençler için psikiyatrist, psikolog ve eğitim koçundan oluşan bir sistemden yardım almalarını öneriyorum. Bunun nedeni öncelikle eğitim koçunun gençlerin verimli çalışıp çalışamadığını zamanının iyi kullanıp kullanamadığını tesbit edip bunun çözüm yollarını göstermesi. Psikolog yada psikolojik danışmanın testlerle ders çalışmayı engelleyen bir durum olup olmadığını, örneğin dikkat eksikliği, depresyon, sınav kaygısı yada aileler ile ilgili sorunlar olup olmadığını bulup bunları aşma konusunda destek olması. Psikiyatristinde eğer ilaç kullanma düzeyinde sorunlar varsa örneğin yüksek kaygı, dikkat eksikliği , gelişimsel sorunlar, davranış sorunlarında devreye girip çözüme yönelik önerilerde bulunması, var olan olumsuzlukları ortadan kaldıracaktır.

Haberin Devamı

Bu yüzden özellikle gençlere ve ailelere önerim geçmiş senelerde derslerle ilgili sorunlar yaşanmış, bu sorunlar zar zor aşılmış ve bugüne gelinmişse tatil bu sorunları aşmak ve başarıyı yakalamak için fırsat olarak değerlendirilmelidir. Sorunu yaratan etkenler ortadan kaldırılmadığı sürece sorunun devam edeceğini ve gençlere kızıp onları tembellikle suçlamanın işe yaramadığı gibi ailelerle ilişkilerini iyice yıprattığını söylemek istiyorum. Unutmayalım ki başarı önünde ki engeller ortadan kalktığında kendisini gösterebilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları