Tatil çocuklarımızı derslerden soğutmasın

Tatil, tembellik olmamalıdır. Zaten zar zor ders çalıştırdığımız çocuklarımızı tatilin ardından derslere yöneltmeyi kolaylaştırmanın yolu, onların tatilde de ders çalışmalarını sağlamaktır.

Haberin Devamı

Son birkaç senedir eğitim sisteminde uzun süreli tatillerin çocukları ve gençleri derslerden soğuttuğu ve daha sonra geri dönüşün çok zor olduğu düşünülerek tatil kavramı gözden geçirilmektedir. Bu yüzden tatil tembellik olmamalıdır. Zaten zar zor ders çalıştırdığımız çocuklarımızı tatilin ardından derslere yöneltmeyi kolaylaştırmanın yolu onların tatilde de ders çalışmalarını sağlamaktır.

Derslerin bitmesi ile kitap ve defterleri bir tarafa atan gençler artık ders yüzü görmek istememekte, aileler de onlara ders lafı etmeye çekinmektedir. Ders çalışma ya da çalışmamanın gerekçesi sınav olmakta, “Sınavı yoksa ders çalışmasın” diyerek bir yerde bizler de kafamıza yatmayan bir konuda onlardan çaba göstermelerini istememekteyiz. Halbuki ders çalışmak bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığı bozduğumuz zaman tekrar kazanılması çok zor olmaktadır.

Haberin Devamı

Tatil çocuklarımızı derslerden soğutmasın

Tatilde günde bir iki saat ders çalışmaları, ders çalışma alışkanlığını kaybetmemelerini sağladığı gibi derslerini tekrar gözden geçirerek unutmalarını engelleyecek, okul zamanı dersleri birbirinin üzerine koymak daha kolaylaşacaktır. Ders çalışmayı en çok zorlaştıran konunun onu anlamamak olduğunu düşünürsek, yazın çalıştıkları dersler çocuklarımızın temelini kuvvetlendirecek ve okul dönemi geldiğinde sıkılmadan ders çalışabilmelerini sağlayacaktır.

Tatilde ders konusunu bir sistemin parçası olarak ele almak gerekir. Yaz okulu kavramı içinde spor yapan, farklı spor dalları ile tanışan, etkinlikler yapan, dil öğrenen, farkı arkadaşlarla tanışan çocuklarımızın bu sayede sosyal yaşantıları zenginleşmekte, ilerde devam edebilecekleri spor dalları ile tanışmakta ve bütün bir günlerini değerlendirmektedir. Ancak bunların yanında eve geldikleri zaman hiç olmazsa bir saat ders çalışmaları, eski derslerini tekrarlamaları derslerden soğumalarını engelleyecektir. Ancak bu konuda ailelerin dikkat etmesi gereken temel konu, bunun amacını aşmasına sebep olmamak ve onlardan saatlerce ders çalışmalarını istememek olmalıdır. Ancak bu şekilde davrandığımız zaman onların derslerden soğumamalarını ve çalışma alışkanlıklarının devamını sağlamış olacağız.

Yazarın Tüm Yazıları