Sosyal ortamlara girmekte zorlanıyor musunuz?

Sosyal ortamlardan rahatsızlık duyduğunuzda üstüne gidin, vazgeçmeyin.

Haberin Devamı

Son günlerde çok sayıda genç ve erişkinden sosyal ortamlara girmekte zorlandıklarını söyleyen ve ne yapmaları gerektiğini soran yazılar alıyorum. Tabii ki bu insanların hepsi sosyal fobik değil. Ancak bir süre sosyal ortamlara girmediğimizde bu durum sosyal fobiye dönüşebiliyor.
       
Başlangıçta sosyal ortamlarda hafif hafif kendisini gösteren rahatsızlık hissi bu ortamlara girmedikçe azalmak yerine artmaktadır. Bir süre sonra kişi hiçbir yere gitmez oluyor. Evde rahatım düşüncesiyle evde oturuyorlar. Arkadaşlarının yanına gitmiyorlar, sinemaya gitmez oluyorlar. Gün gün tüm sosyal ortamlardan uzaklaşıyorlar. Nasıl ki bir insan sokağa çıkmadan birkaç gün geçirdiğinde sokağa çıkamaz olursa bu kişilerde de böyle bir durum gözleyebiliriz. Yürüdüğünde herkes ona bakıyormuş gibi hissedip yürümesi bile bozulabilir.

Haberin Devamı

Sosyal ortamlar da böyledir. İçinde olmazsanız dışında olursunuz. Gayretle gittiğinizde kalbinizin atışını herkes duyuyormuş gibi gelir. Konuşacaklarınızı şaşırırsınız. Diyecek laf bulamazsınız. Ortam giderek artan oranda rahatsız edici hale gelir. Kendinizi dışarı atarsınız.
       
Bütün bunlara mahal vermemek için sosyal ortamlardan rahatsızlık duyduğunuzda üstüne gidin. Vazgeçmeyin. Hiçbir şey konuşmasanız bile ortamın içinde olun. Bir süre sakinleşip ortama alıştığınızda daha rahat konuşur olacaksınız, hiç merak etmeyin.

Etkinliklere katılın. İnsanlarla birlikte olun. Unutmayın sosyal fobinin tedavisi sosyal olmaktır. Kendi başınıza baş edemezseniz bir psikolojik ya da psikiyatrik yardım alın. 

Yazarın Tüm Yazıları