Sınavlarda Sık Yapılan Hatalar

Sınavların yoğunlaştığı şu günlerde gençlerin sınavlar ile ilgili sık yapılan hatalardan uzak durmaları onların başarısını yükseltecektir. Gençler bütün bir sene boyunca ellerinden geleni yaptıkları halde sınavlarda yaptıkları küçük hatalar onların başarı

Haberin Devamı

Sınavların yoğunlaştığı şu günlerde gençlerin sınavlar ile ilgili sık yapılan hatalardan uzak durmaları onların başarısını yükseltecektir. Gençler bütün bir sene boyunca ellerinden geleni yaptıkları halde sınavlarda yaptıkları küçük hatalar onların başarısını olumsuz etkilemekte ve başarılarını düşürmektedir. 

En çok ama en çok yapılan hataların başında zor bir soruya takılıp o soruda zaman kaybetmeleri, morallerini bozmaları ve konsantrasyonlarını yitirmeleridir. Sınavın başlarındaki bir soruya takılıp "çözdüm-çözüyorum" diyerek zaman kaybeden gençler o soruda kaybettikleri zamanı sonraları telafi edememekte, moralleri bozulup yapabilecekleri soruları yapamaz duruma gelmektedirler.

Zor soru ismi üstünde zor soru olup bu soruları yapamama ihtimali de yüksek olduğu halde gençler bu sorular ile zaman kaybetmekte, yapamadıklarında moralleri bozulup diğer sorulara bozuk moral ile devam etmekte bir yandan da zaman kısıtlaması yaşadıkları için geri kalan soruları hızlıca yapmak zorunda kalmaktadırlar.

Haberin Devamı

Bir başka sık görülen hatada cevap şıklarını o anda kağıda geçirmeyip biriktirip daha sonra toptan geçirmeye kalkmalarıdır. Bu durumda bir kere kaydırdıklarında bir daha toparlanamamakta ve bütün soruların cevapları olmasa bile önemli miktarda sorunun cevabı kayabilmektedir. 

Soruları okuduklarında buldukları kolay sorular aslında zor sorulardan daha büyük tehlike yaratmakta ben zaten bunu biliyorum diye hızlıca cevapladıklarında ve cevap şıklarında da tanıdık gelen ilk cevabı bulduklarında işaretlemekte ve böyle olduğunda çok basit hatalar yapmaktadırlar.

Gençlerin sınavlarda başarılarını düşüren bilemedikleri sorular olmayıp bildikleri ama yanlış işaretledikleri sorular olduğu için buna dikkat etmediklerinde bildikleri en kolay soruları yanlış işaretlemiş olmaktadırlar. Zaten sınavlarda gençlerin en çok şikayet ettikleri konuların başında kolay zor soruları yapıp kolay soruları yapamamak geldiği için buna özen göstermeleri gerekmektedir.

Sınav sonunda artık beyinleri bitmiş, konsantrasyonlarının dibe vurduğu bir zamanda soruların cevaplarını kontrol edip emin olmadıkları sorularda cevap şıklarını silip yerine başka cevabı yazmaları da önemli bir sorun teşkil etmektedir. Çoğunlukla doğru cevabı silip yanlış cevabı işaretlemekte bu da onlara puan kaybettirmektedir. Çok emin olmadan cevap şıklarını değiştirmemeleri faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Sınav uzun süreli bir sınav olduğu için yarım saatte bir yarım dakika gözlerini kapatıp ara vermeleri o anda gözlerinin önüne beyaz bir film perdesi getirmeleri kafalarını toplamaları için fırsat olacaktır. Öbür türlü hiç ara vermeden gittiklerinde bir süre sonra artık beyinleri düşünemez olacak beyinleri düşünemediğinde telaş yaparak tüm  bunlar birbirini tetikleyecektir. Bu yüzden mümkün olduğunca beyinlerinin çok dolduğunu hissettiklerinde birkaç saniye gözlerini kapatıp beyinlerini dinlendirmeleri sınavda bildiklerini daha çok yapabilmelerine faydalı olacaktır.  

SABRİ YURDAKUL KİMDİR?

1960 Ankara doğumlu.1985 yılında Ankara Gazi Üniversitesi'nden mezun oldu. 1992 yılında Ankara Numune Hastanesi'nden "Psikiyatri Uzmanlığı" diplomasını aldı. 1992 yılından bu yana Adana'da "Yaprak Psikiyatri Merkezi"nde psikiyatrist olarak çalıştı. Psikiyatri Uzmanlık eğitimi sırasında Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü'nde özel öğrenci olarak eğitim aldı.

Haberin Devamı

2008 yılında İstanbul Nişantaşı'nda Yaprak Psikiyatri Kliniği'nin ikinci şubesini açtı. Hürriyet Gazetesi Aile ekinde haftalık olarak yazıları yayınlanmaktadır. Kanal D, Star TV, Show Max, TV 8, Ülke TV, Bugün TV ve Cine 5 kanallarında televizyon programlarına çıkmaktadır.

HalenCine 5'te her Pazar günleri 11.00-12.00 saatleri arasında “Yaşamdan Bir Yaprak” adıyla kendi programını yapmaktadır.

Yayımlanmış 8 kitabı mevcuttur.

Yazarın Tüm Yazıları