Sınavlarda dikkatsizlik

1 Nisan Pazar günü üniversite sınavı var. Binlerce genç bu sınava girecek, birbiriyle yarışacak ve çok iyi bir puan alıp istediği üniversite için fırsat yakalamaya çalışacak. Dilerim hepsi çalıştığının karşılığını alır ve gayret ettiği oranda başarılı olu

Haberin Devamı

1 Nisan Pazar günü üniversite sınavı var. Binlerce genç bu sınava girecek, birbiriyle yarışacak ve çok iyi bir puan alıp istediği üniversite için fırsat yakalamaya çalışacak. Dilerim hepsi çalıştığının karşılığını alır ve gayret ettiği oranda başarılı olur. Ancak sınavdan önce bence çok önemli olan bir konuyu gençlere ve ailelere hatırlatmak istiyorum. 

Deneme sınavlarında çok basit hatalar yapan, bildiklerini yanlış işaretleyen, 'değildir'i 'öyledir' anlayan, cevap şıklarını kaydıran, paragrafların sonuna geldiğinde başını unutan, sınav bittiğinde "Ben bunu biliyordum nasıl yanlış işaretledim!" diye hayıflanan, bildiklerini sınavda unutan ve tüm bunların sonucunda düşük puanlar alan öğrencilerin dikkat eksikliği konusunda mutlaka yardım almaları gerekir. Deneme sınavlarında dikkat eksikliği nedeniyle düşük puanlar alan gençlerin bu dikkatsizliği tedavi edilmezse büyük sınavda da problem yaratıp onların düşük notlar almasına neden olur.

Haberin Devamı

Sınavlarda dikkatsizlik

Dikkat eksikliği olan gençlerin genel özelliği daha az soru ve daha kısa sürenin olduğu okul sınavlarında çok problem yaşamazken soru sayısının arttığı ve sürenin uzadığı büyük sınavlarda dikkat hatalarının çok daha büyük olmasıdır. Bazen ailelerin yanılıp gençlere kızmaları ve "sen dikkat etmiyorsun, daha dikkat etsen başarılı olacaksın" sözleri prensipte doğru ama gerçek hayatta geçerli olmamakta ve gençler ne kadar çaba gösterirlerse göstersinler sınavda basit hatalar yapmalarına engel olamamaktadırlar. Bir süre dikkatlerini toplasalar bile bir süre sonra dikkatleri kaybolmakta ve doğru bildiği şeyleri yanlış işaretleyebilmekte 5 ile 8'i toplayıp 16 yazan ve sonra "Ben bunu nasıl yanlış yaptım" diye dövünen lise son öğrencileri gibi pişman olmaktadırlar.

Sonuç olarak dikkat çok kısa bir sürede tedavi ile toparlanabilir. Dikkat sorunu yaşayanlar varsa “Ben dikkatsizlik yapıp düşük puanlar alıyorum” diye dert yanarak gezmek yerine vakit geçirmeden derhal bir psikiyatrik yardım almalılar. Ancak böyle olursa sınavlarda bildiklerini tam olarak gösterebilir ve başarılı olabilirler.   

Yazarın Tüm Yazıları