Sınavı Kazanamazsan Dünyanın Sonu Değil?

Birçok aile sınava yaklaştığımız bu günlerde gençlere bu sözü söylüyor ve maalesef gençler üzerinde hiç de etkili olmuyor.

Haberin Devamı

Birçok aile sınava yaklaştığımız bu günlerde gençlere bu sözü söylüyor ve maalesef gençler üzerinde hiç de etkili olmuyor.

Bugüne kadar sürekli olarak sınavın ne kadar önemli olduğunu, bu sınavda başarılı olursa gelecek yaşantısında iyi bir okula gideceğini söylediğimiz ve bu durumda parlak bir gelecek vaad ettiğimiz gençlere bu sözü söylemek gerçekten ne kadar inandırıcı bunu oturup bir kez daha düşünmek gerekir.

Son günlere kadar gayret etmiş, elinden geleni yapmış olan gençlerimiz artık son günlerde telaş ve heyecan ile sınava nasıl gireceklerini ve sınavda ne kadar başarılı olacaklarını ya da başaramazlarsa ne yapacaklarını düşünüp büyük bir korku ve heyecan yaşamaktalar. Aslında onlara bu korku ve heyecanı biz büyükler yaşatıyoruz ve bunu onların iyiliği adına yaptığımızı düşünerek içimizi rahatlatıyoruz.

Haberin Devamı

Tabii ki bu sınav önemli ama sahiden dünyanın sonu değil...

Bu durumu gençlere anlatabiliyor muyuz peki? Yoksa onlar anne babaları heyecanlamasınlar diye onlara böyle söylediğimizi, aslında sınavın sonucunun çok ama çok hayati bulduğumuzu mu düşünüyorlar?

Mantıklı olarak düşündüğümüzde eğer sınav, çalışan her gencin başarabildiği bir yarış olsaydı hiç korkmadan çalışıp yaparlardı ancak ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar başarıları, sınavda gösterdikleri başarıya bağlı olduğu için çok büyük bir kaygı yaşıyorlar. Bu kaygıyı ortadan kaldırmanın yolu onlara “sınavı kazanamamalarının dünyanın sonu olmadığını anlatmak “ değil.

Bunun yerine önemli olanın ellerinden gelenin en iyisini yapmaları olduğunu, sınavı kazanmak için sadece çok çalışmanın yeterli olmadığını, dikkat eksikliğinin, sınav kaygısının, moral bozukluğunun, verimli çalışıp çalışmamanın, aile ile olan ilişkilerinde sınavın sonucunu etkileyeceğini unutmamaları gerektiğini onlara anlatmalıyız.

Ama buna önce biz inanmalıyız.

İnanmadığımız bir konuyu gençlere anlatmak onların söylediğimize inanmalarını engelleyecek ve bize olan güvenlerini sarsacaktır. Onların bize olan güvenlerini sarsmaya hiç hakkımız olmadığını düşünüyorum. 

Haberin Devamı

Siz de benim gibi mi düşünüyorsunuz?

Yazarın Tüm Yazıları