Sınavdan önce yapılması gerekenler

Sınavlar yaklaşırken gençler stres içinde çalışmaya gayret ediyorlar. Yoruldukları için ders çalışamıyorlar. Gece yarılarına kadar uyku uyumuyorlar ve ertesi gün uykusuz kalıyorlar.

Haberin Devamı

Sınavlar yaklaşırken gençler stres içinde çalışmaya gayret ediyorlar. Yoruldukları için ders çalışamıyorlar. Gece yarılarına kadar uyku uyumuyorlar ve ertesi gün uykusuz kalıyorlar. Bu da onların bir düzen tutturmasını engelliyor. Girdikleri sınavlarda zamanı iyi kullanamadıklarında da stres oluyorlar. ‘Ben kazanamayacağım’ kaygısı ile okuduklarını da anlamaz hale geliyor, kendilerini arkadaşları ile kıyaslayıp ‘Ben yapamayacağım’ diye telaşa kapılıyorlar.

Gençlerin sınavdan önce yapması gereken en önemli şey sınava kadar günlük hayatlarını düzene sokmalarıdır. Akşamları 23.00’ü geçmeden yatmalı, en geç 07.00’de kalkmalılar. Gece bu saatten ileri saatlerde uyumaları ertesi gün ders dinlemelerini ve çalışmalarını olumsuz etkileyeceğinden önerilmez.

Haberin Devamı

Sınav sonuçları hiç kimse ile kıyaslamamalıdırlar, çocukların kendilerini kıyaslayacakları tek kişi yine kendileri olmalıdır. Kendi sonuçlarını ileri götürebiliyorlarsa bu onları başarıya taşıyacaktır. Burada da ara ara aldıkları düşük puanlardan kaygı duymamalıdırlar. Deneme sınavlarının asıl sınavlardan daha zor olacağını unutmamalı ve düşük puanlar aldıklarında morallerini bozmamalıdırlar. Aynı durum aileler için de geçerlidir. Çocuklarını başkaları ile kıyaslamamalı ve mümkün olduğunca onların moralini bozacak bir şey söylememelidirler.

Sınava kadar olan süre iyi değerlendirilmeli ve telaşa kapılmadan eksikleri kapatmak için çaba göstermelidirler. Bu süre içinde yetiştiremediklerine telaşa girmemelidirler. Telaşa girmek yapabileceklerini de yapamamalarına neden olacaktır.

Sonuç olarak sınava girecek gençler sınava kadar olan süreyi ellerinden geleni yaparak, kendilerini kimseyle kıyaslamayarak ve uyku saatlerini düzene sokarak geçirmelidirler. Sorumlu oldukları tek şey ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalarıdır.

Sınava girecek tüm gençlere başarılar… 

Yazarın Tüm Yazıları