Sınavda yapılması gerekenler

Sınav sabaha kahvaltı yapmak çok önemlidir. Birlikte fazla ağır olmayan hafif bir kahvaltı yapın.

Haberin Devamı

Sınav gününe sayılı günler kaldı ve çocuklarımızı büyük bir telaş sarmış durumda. Peki, sınav öncesi neleri yapmalılar ve neleri yapmaktan kaçınmalılar? Onlara ebeveynleri olarak nasıl yardımcı olabiliriz?

Sınav sabahı kahvaltı yapmak çok önemlidir. Birlikte fazla ağır olmayan hafif bir kahvaltı yapın. Sınav yerine onunla birlikte ya da çocuğunuzun tercih ettiği başka bir yakını ile gitmesine olanak sağlayın. Anne - baba ile gitmek güvenli ama kaygı yaratması nedeni ile tasvip etmediğim bir durum. Bunun yerine bir başka büyüğü ile gitmesi daha uygun olacaktır.

Sınav esnasında gençlerin 1 dakika ara verip beyni dinlendirmeleri, gözlerinin önüne beyaz bir sinema perdesi getirip bu perdeye odaklanmak konsantrasyonunu artıracaktır. Böylece sınavın sonuna kadar dikkatlerini ayakta tutmaya yardımcı olacaktır. Eğer sınavlarda heyecan ve dikkatsizlik yaşıyorsa, sınavdan sonra “Keşke” dememek için mutlaka ama mutlaka sınavdan önce kaygı ve dikkatsizlik konusunda yardım almasını sağlayın. Bunun yanında “Kim, nerelere geldi?” diye etrafı kolaçan etmemeli ve yapabildiği kadar kendisiyle yarışmalıdır. Siz de bu konuda ona destek olun ve sürekli arkadaşları ile kıyaslamayın.

Haberin Devamı

Sınavdayken yanıtladığı soruları çok çok emin olmadıkça silip değiştirmemeli, son dakika cevaplara yoğunlaşmak yerine bilmedikleri sorulara odaklanmamalılar. Zor sorulara fazla vakit ayırmak yerine, zorlandıkları soruları bırakıp daha sonra vakit kalırsa geri dönmeleri ve böylelikle bir soruya takılıp zaman kaybetmemeliler. Yorulduklarında ara ara dinlenmeleri, paniğe ve telaşa kapılmamaları için kendilerini telkin etmeleri gerekir. Siz ebeveynler onlara sınavdan önce bu şekilde öğütler verip rahatlamalarına yardımcı olursanız sınav esnasında daha rahat olur ve başarı düzeyi daha yüksek olur.

Sınava girecek tüm gençlerimize başarılar dilerim… 

Yazarın Tüm Yazıları