Sınavda panik olup hata yapıyorsanız…

“Sınavda başarısız olursam ne yaparım, ailem ne der?” kaygıları sınavdan önce aşılmalı.

Haberin Devamı

Sınava girip panik olan gençler bildiklerini yanlış yapmakta ve iyi hazırlandıkları halde başarısız olmaktadır. Kaygı daha sınava girmeden önce başlamakta, “Sınavda başarısız olursam ne yaparım, ailem ne der?” diye düşünen gençlerin sınava girdiklerinde eli ayağı dolanmakta ve bildiklerini şaşırmaktadırlar. Öğretmenlerinin “Sana güveniyoruz, çok iyi puan alacaksın” dedikleri gençler bir kaç soruda takıldıkları zaman korkuya kapılmakta ve giderek panikleyip demoralize olmaktadır.

Deneme sınavında heyecanlanan, heyecan nedeniyle hata yapan gençlerin büyük sınavda heyecanları artmakta ve daha çok hata yapmaktadırlar. Bu nedenle deneme sınavlarında aşırı heyecanlanan, sınav dışında sürekli olarak başarısız olmaktan korkan gençlerin kaygılarının sınavdan önce giderilmesi gerekir. Bu öğrenciler, dersin başına oturdukları zaman sınavda ne yapacağım diye düşünmekte, gece yattığı zaman sınavı düşünüp uykusu kaçmaktadır. Genel olarak kaygılı gençler olup çalışmakta ama çalışmalarına rağmen güvensizlik yaşamakta, başarısız olursam ne yaparım diye düşünmektedirler.

Haberin Devamı

Sınavda panik olan gençlerin mutlaka sınavdan önce yardım almaları gerekir. Sınavın kişiliği değil bilgiyi ölçtüğü unutulmamalıdır. Ailelerin de bu konuda kendisini panik etmelerine engel olunmalı çünkü “Çalışmazsan başarısız olursun, başarısız olursan iyi bir okul kazanamazsın” şeklindeki kaygıları çocuklarının akıllarına soktukları zaman bu kaygı giderek artmaktadır.

Sınavda panik olmamak için, sınavdan soruları cevaplamaya başlamadan önce 8’e kadar sayıp yavaşça nefes almalı, ardından 8’e kadar sayarak nefesi tutmalı ve sonra yine 8’e kadar sayarak nefesi yavaşça vermelidirler. Bunu yaptıklarında daha sakin bir şekilde sorulara odaklanıp bildiklerini sınava yansıtabilirler. Buna rağmen panik olmaya devam ediyorlarsa sınava kadar olan sürede bir psikolog yardımı almaları, gerekirse sadece sınavlarda kullanabilecekleri ve onları rahatlatacak bir kaygı ilacı almaları önerilebilir. Sınavda panik olmazlar bildiklerini daha iyi cevaplayabilirler, sonuçta sınavları iyi geçer. Paniğin başarılarını engellemesine engel olalım.

Yazarın Tüm Yazıları