Sınavda nasıl davranmalı?

3 gün sonra sınav olacak ve binlerce genç gelecek umutlarını bağladıkları bu sınavda birbirleri ile yarışacaklar.

Haberin Devamı

3 gün sonra sınav olacak ve binlerce genç gelecek umutlarını bağladıkları bu sınavda birbirleri ile yarışacaklar. Yarış kelimesi bence bu sınav için çok doğru çünkü kim ne kadar bilirse değil kim ne kadar bildiğini gösterebilirse o bu sınavda başarılı olacak. Bu yüzden sınav sadece bilgi değil, bilgi dışında dikkat ve kaygı nedeni ile hata yapıp yapmamak ve öğrenilen bilgilerin doğru öğrenilip öğrenilmediği de ölçüyor. Böyle baktığımızda "Gösteremediğimiz bilgi bilgi değildir" diyerek gençler bildiklerini en sağlıklı biçimde nasıl gösterebilirler onu anlatmak istiyorum. 

Öncelikle sınav sorularını çözmeye en iyi bilinen konulardan başlanmalıdır. Bunu herkes bilebilir diyebilirsiniz ama ne yazık ki gerçek hayatta bu böyle olmuyor. Zor sorulara takılan gençler bildikleri sorulara geldiklerinde hata yapmakta, telaşlanmakta, kaygı ve dikkatsizlik ile bildiği soruları bile yanlış cevaplamaktadır. Zor sorulara takılmak yerine onlara diğer soruları bitirdikten sonra tekrar bakmak ve baştan sona önce daha kolay soruları cevaplamak en doğru davranış olmalıdır.

Haberin Devamı

İkinci önemli davranış ise sınava giderken kaygı yüklenmemek için aile ile birlikte gitmemek olacaktır. Aynı şekilde sınav yerinde arkadaşları bulup onlarla soruları cevaplamak yerine kendi başına sınav salonuna girip gözlerini kapayıp nefes alıp verişleri düzene sokmak ve sınavın başlamasını sakince beklemek gerekir.

Sınavda yarım saatte bir, bir dakika boyunca nefesi düzenleyip doğru nefes alıp vermek, aynı zamanda gözleri kapayıp, gözün önüne beyaz bir perde getirerek konsantrasyonumuzu yine toplamalıyız.

Sınavda nasıl davranmalı

Üçüncü olarak sık sık zaman kontrolü yaparak zamana paralel gitmeye çalışmalı, mümkün olduğunca zamanın çok ilerisinde ya da gerisinde kalmamaya gayret edilmeli. Zamanın gerisinde gidilirse telaşlanılır, çok ilerisinde gidilirse sorulara yeterince zaman ayırmadan ve kontrol etmeden soruları bitirip sınavdan çıkma tehlikesi vardır. Bu nedenle mümkün olduğunca zaman kontrollü yapmakta fayda vardır.

Haberin Devamı

En son olarak sınavın sonunda zaman kaldıysa soru ve cevapları tekrar gözden geçirmeli mümkün olduğunca soru şıklarının doğru cevaplanıp cevaplanmadığını kontrol edilmelidir. Kaydırma yapılıp yapılmadığına bakılmalı varsa düzeltilmeli ama bunu yaparken çok ama çok emin olunamıyorsa cevap şıkları silinip değiştirilmemelidir. 

Tüm gençlere sınavda başarı diliyorum.

Girip bildiklerini tam yapıp çıksınlar ve çalıştıklarının karşılığını alsınlar.

Yazarın Tüm Yazıları