Sınavda Kazanamayan Aptal mıdır?

Sınavda başarısız olmak aptallık belirtisi olmamasına rağmen gençlerin “Kazanamazsam bana aptal diyecekler” korkusu nereden geliyor o zaman?

Haberin Devamı

Ne kadar kolay bir soru gibi görünse de sorunun yanıtına “Tabii ki değil" dediğinizi duyuyor gibiyim.

Sınavda başarısız olmak  aptallık belirtisi olmamasına rağmen gençlerin “Kazanamazsam bana aptal diyecekler” korkusu nereden geliyor dersiniz?

Sınavlarda ve yaşamda gayret etmek ve çalışmak, bir konuda başarma şansını getirir ama başarıyı garantilemez. Ancak bu konudaki yanlış inancımız akıllı olan ve çalışan her gencin başarıya ulaşacağı yolundadır. Halbuki her çalışan ve akıllı genç için bu durum geçerli olmadığı gibi daha da yanlış bir inanış akıllı gençlerin çalışmasa da başarılı olacağı yönündedir.

Zeka sorunu olan bir genç derslerde ve sınavlarda başarısız olabilir. Konuları anlamadığı, aklında tutamadığı için çok çalışsa da yapamayabilir. Ancak bu durum sadece sınavlarda değil okuldaki derslerinde de kendisini göstermekte ve çok çalıştığı halde başarılı olamayabilmektedirler. Bu gençler sadece okulda değil hayatta da durgun söz ve davranışları ile kendisini gösterebilmektedir.

Haberin Devamı

Sınavlarda başarılı olabilmek için normal bir zeka ve çalışmanın yanında sınav kaygısı, dikkat eksikliği, psikolojik sorunlar, verimli çalışmama ve aile ile sorunlar yaşanıp yaşanmaması da önemli etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Zeka başarıyı arttırabilmekte ama başarısızlığı sadece aptallıkta aramak yanlış bir inanış olmaktadır. Bu yüzden gençlerin başarısız olduğu durumlarda başarısızlığı aptallığa ya da çalışmamaya bağlamak yerine başarısızlığı getiren etkenleri araştırmak ve onları ortadan kaldırmaya çalışmak önemlidir.

Sınavda kazanamayan aptal düşüncesi, gençlerde “ Başaramazsam bana aptal diyecekler” korkusunu yaratmasının yanı sıra onların kendilerine olan güvenlerini sarsacak ve “ ben akıllı değilim, herhalde aptalım” düşüncesini ortaya çıkaracaktır. Bu düşünce ise bir süre başarmak için çabaladıktan sonra “ben nasıl olsa aptalım çalışsam da bir işe yaramıyor” düşüncesi ile çalışmayı bırakmalarına ve artık ne olursa olsun gayret göstermemelerine sebep olmaktadır.

Haberin Devamı

Gerek öğretmenlerin, gerek ailelerin, gerekse psikiyatrist ve psikologların sınava hazırlanan gençlere karşı yapması gereken en önemli davranışların başında çalışıp kazanamayan gençlere bunun akılla ilgisinin az olduğunu, aptal bir insanın sadece sınavda başarısız olmayacağını derslerde olsun hayatta olsun belirti vereceğini ve “Aptal diyecekler “diye korkmamasını anlatmak ve onu ikna etmeye çalışmak olmaldır.

Gördüğüm bir çok gencin sadece “çalıştı da yapamadı denmesin” diye çalışmamasının altında bu korku yatmakta ve bu gençler korkuları nedeniyle sınavlarda başarısız olmaktan ölesiye korkmaktadırlar. Bu korku da onların başarısını düşürmekte, motivasyonlarını kırmaktadır.

Haberin Devamı

Sınavda başarısızlığın aptallık göstergesi olmadığını unutmayalım ve çocuklarımıza bunu hissettirelim.

Yazarın Tüm Yazıları