Sınava girecek gençlere karşı ailelerin tutumu

Çocuklarımızı arkadaşları ile kıyaslamak, onların çok çalıştığı için başardığını anlatmak aramızı bozmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır.

Haberin Devamı

Sınavlar kapıya dayandı. Bu süreçte ailelerin öncelikle yapması gereken temel iş şimdiye kadar çalışmaları nasıl olursa olsun gençlere karşı olumlu bir dil kullanmaları. Hata yapmış olabilirler, istedikleri kadar başarı gösterememiş olabilirler ama şu andan sonra onlara olumsuz bir şey söylemenin, serzenişte bulunmanın bir faydası olmayacaktır. 

Sınav konusunda yapılması gereken doğru şey bugüne kadar elinden gelen gayreti gösterdiğini söylemek, böyle düşünmüyorsak bile bunu ona belli etmemektir. Çünkü artık yapılacak yeni bir şey olmadığı gibi, öfkelenip, sinirlenip ya da kaygı duyarak bildiklerini de sınava yansıtamamasına neden olabiliriz.

İyi ya da kötü yorum yapmak yerine bundan sonra önemli olanın çalıştıklarını sınavda en iyi şekilde gösterebilmek olduğunu düşünüp mümkün olduğunca yanlış anlaşılabilecek söz ve davranışlardan uzak durmalıyız. “Sen çalıştın, inanıyorum ki başarılı olacaksın” dediğimizde “Çalıştım ama ya başarılı olamazsam?” diye kaygılanacak, eğer “Çalışmadın ki, ne bekliyorsun?” şeklinde konuşursak bu defa da “Zaten ailem bana güvenmiyor ve inanmıyor” deyip moral bozukluğu yaşayacaklardır. Bu yüzden en iyisi yorum yapmamaktır.

Haberin Devamı

İkinci önemli konu ise kendi kaygımızı onlara yansıtmamaktır. Bunun en iyi yolu ise sınava giderken onları bir başkası ile göndermektir. Eğer birlikte gidersek beden dilimiz farkında olmadan kaygımızı onlara yansıtacağı için bizim yanımızda durdukça kaygıları artacaktır. “Sen heyecanlanma” demenin de o anda çok faydası dokunmayacaktır. Bu yüzden sınav günü güvendiğimiz bir aile yakını veya bir büyüğümüzle onları sınava göndermek en doğru davranış olacaktır.

Çocuklarımızı arkadaşları ile kıyaslamak, onların çok çalıştığı için başardığını anlatmak da bir işe yaramayacak, aramızı bozmaktan öteye geçmeyecektir. Bütün bunlara dikkat edersek çocuklarımız sınava girecek, çalışıp öğrendiklerinin karşılığını yapacak ve çıkacaktır. Böyle yapmazsak sınava demoralize bir şekilde girip, kaygı ve suçluluk duygusu ile bildiklerini de yapamayacak ve sonuçta alabileceği puanlardan daha kötü sonuçlar alacaktır.

Haberin Devamı

Sınava giren tüm gençlere başarılar diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları