Sınav yaklaştıkça azalan çalışma isteği

Sınav tarihi yaklaştıkça gençlerin büyük bölümü artık çalışamaz olduklarından şikâyet etmeye başladılar. Bugüne kadar elinden geleni yapan gençler artık dersin başında oturamadıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Sınav tarihi yaklaştıkça gençlerin büyük bölümü artık çalışamaz olduklarından şikâyet etmeye başladılar. Bugüne kadar elinden geleni yapan gençler artık dersin başında oturamadıklarını söylüyor. Çalışamadıkları için de moral bozukluğu yaşıyorlar. Bir yandan aileleri kendilerini anlamadığı için dert yanıyorlar, bir yandan da çalışamadıkları için kazanamayacaklarından korkuyorlar. Korktukça çalışamıyorlar, çalışamadıkça korkuyorlar. Bir kısır döngü sürüp gidiyor.

Sınav yaklaştıkça ders çalışamama durumu çok çeşitli nedenlerle oluşur. Öncelikle kaygı buna neden olur. “Başarısız olacağım, bildiklerimi yapamayacağım, çalıştıklarım yetmeyecek” korkusunu yaşayan gençler dersin başına geçtiklerinde ders çalışamaz. İkinci neden aylardır ders çalıştıkları için artık beyinlerinin yorulmasıdır. Ara vermeden aylarca çalışmak, sürekli beyni derslerle doldurmak bir süre sonra gençlerin çalışamaz olmasına yol açabilir. Bir diğer etken ise sınava yakın çalışamadıkları derslerin fazla oluşu nedeniyle neye çalışacaklarını bilememeleridir. Bu durum depresyonla da alakalı olabilir. “Yapamayacağım, başarısız olacağım, aileme mahcup olacağım” düşünceleri ile depresyona giren, moral bozukluğu yaşayan gençlerin ders çalışma verimi de düşer.

Haberin Devamı

Bütün bu etkenlerin sonucunda ders çalışamayan gençler, cep telefonu ya da bilgisayar ile oyalanmayı tercih eder, hiçbir şey yapamazlarsa yatıp uyurlar. Böyle olunca da günler geçer, çalışamadıkları için başarıları düşer. Aileleri ile sorun yaşar, aileler onlara gayret göstermemeleri nedeniyle kızar, laf eder, bu da gençlerin morallerini daha fazla bozar.

Gençlerin ders çalışamadığı zamanlar yapmaları gereken ilk iş neden çalışamadıklarını araştırmaktır. Çalışamamanın bir sonuç olduğu unutulmamalı, gençlere kızmamalıdır. Önemli olan birlikte araştırıp nedenini bulmak ve bu nedeni ortadan kaldırmaktır. Örneğin sıkıldıkları için çalışamıyorlarsa, biraz ara verip çalışmaya yönlendirilmeliler, akşamları bir yarım saat yürüyüş yapmaları sağlanmalıdır. Ders dışı zamanlar geçirmeleri konusunda yüreklendirilmelidirler. Bunlar yapılmadan daha çok ders çalışmaya yönlendirilirlerse o zaman daha da çalışamaz olacaklardır. Unutmayalım “Tembel öğrenci yoktur, ders çalışamayan öğrenci vardır.

Yazarın Tüm Yazıları