Sınav kaygısı başarıya çevrilebilir mi?

Sınav kaygısı, çoğu öğrencinin korkulu rüyası olduğu halde, bu kaygı iyiye kullanıldığında başarıyı artıran bir etken haline gelebilmektedir.

Haberin Devamı

Sınav kaygısı, çoğu öğrencinin korkulu rüyası olduğu halde, bu kaygı iyiye kullanıldığında başarıyı artıran bir etken haline gelebilmektedir. Bu kaygı herkesin bildiği gibi sınavın sonuçlarından duyulan kaygıdır. Kaygının başlıca belirtileri, vücutta adrenalin yükselmesine bağlı belirtiler olup, en belirgin olanları kalp çarpıntısı, bayılma hissi ve ellerde titremedir.

Sınav kaygısı, gençlerin bildiklerini sınava aktarabilmesine engel olduğu gibi, bildikleri soruları da yanlış işaretlemeleri nedeniyle başarılarını düşürmektedir. Kaygıyı başarıya çevirmenin yolu, önce bunu belirli bir seviyeye indirmek, daha sonra ise onun getirdiği güçten faydalanabilmektir. Kaygıyı belirli bir seviyeye indirmek için öncelikle yapılması gereken davranış nefes egzersizleridir. Bunun için sekize kadar sayarak kuvvetli bir nefes alıp, sekize kadar sayarak bu nefesi tutmak, daha sonra yine sekize kadar sayarak bu nefesi vermek faydalı olacaktır. Bunun yanında göz önüne beyaz bir sinema perdesi getirip ona odaklanmak ve bir dakika boyunca ona konsantre olmaya çalışmak dikkati toplamaya yardımcı olduğu gibi kaygıyı da azaltacaktır.

Haberin Devamı

Kaygı, belirli bir seviyeye indikten sonra “Ben başaracağım, kendime güveniyorum. Elimden geleni yapacağım ve sınavda bildiklerimi en iyi şekilde işaretleyeceğim” düşüncesi ile sorulara yönelmek, enerjiyi toplayıp ekstra bir zihin gücü verecek ve bu şekilde soruları cevaplamak çok daha kolay olacaktır. Zihin enerjisi toplanıp sınava aktarıldığında, gelen ek enerji soruları daha iyi okumayı, hızlı düşünmeyi ve soruları maksimum oranda cevaplamayı getirecektir.

Tüm öğrencilerin korkulu rüyası olan sınav kaygısı bu şekilde davranıldığı zaman öncelikle azalmış olacak sonra da olumlu enerji olarak sınava yönlendirildiğinde gençler çok daha başarılı olacak ve sınavlarda kaygı yaşamaktan korkmayacaklardır.

Tüm gençlere başarılı sınavlar dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları