Sınav için ipuçları

Sınav kaygısı çok yoğunsa bu kaygının giderilmesi gerekir. Çünkü deneme sınavlarındaki heyecan ana sınavda azalmaz artar.

Haberin Devamı

Bu hafta sınav var. Gerek öğrenciler gerekse aileler kaygı ve endişe içinde ne yapacaklarını, sınavın nasıl geçeceğini düşünüyorlar. İçlerinde rahatlıkla “Ben sınava girer, soruları yanıtlar, başarılı olurum” diyebileni az çünkü ilk kez olacak bu sınav hakkında bilgileri yok. Bu da onlarda ayrı bir kaygı oluşturabiliyor. Öncelikle bu kaygıyı bir kenara atmaları ve girip bildiklerini yaparak çıkmaları gerekiyor.

Birincisi bu sınavın sadece bilgiyi ölçtüğünü unutmayacağız. Bizim akıllı olup olmadığımızı değil sadece ne kadar çalışmışız, ne kadar öğrenmişiz ve bildiklerimizi olduğu gibi aktarabiliyor muyuz bunu ölçecek bir sınav bu. Bu yüzden deneme sınavlarındaki başarımız, bu gerçek sınavda da bizim başarımızın göstergesi olacak. Eğer deneme sınavlarında sorunlar varsa bunların ortadan kaldırılması gerekir, aksi halde ana sınavda aynı sorunları yaşarız.

Haberin Devamı

Sınav kaygısı çok yoğunsa bu kaygının giderilmesi gerekir. Çünkü deneme sınavlarındaki heyecan ana sınavda azalmaz artar. Bir yere kadar kaygı başarıyı arttırır ama daha yoğun kaygı başarıyı azaltır. Çünkü öğrenci kaygı ile bildiğini şaşırır ve başarısız olur. “Heyecanlanacak, korkacak bir şey yok” demek onların korku ve heyecanını ortadan kaldırmaz. Doğrusu “Önemli olan çalışman ve gayretin” deyip onu motive etmek ve yanında olduğumuzu söylemektir. Sonuçta öğrencilerin kaygısını biz aileler yaratıyoruz. “Kazanman lazım. Kazanırsan iyi bir okula gidersin, kazanamazsan gelecekte öğrenim hayatın kötü olur. İyi bir meslek sahibi olamazsın” deyip kaygıya biz sebep oluyoruz. Bu da sınava girdiklerinde ellerini ayaklarını dolaştırıyor. Sınavdan önce olması gereken “Elimden geleni yaptım, çalıştım, girip bildiklerimi işaretleyeceğim” diye düşünmektir.

İkinci önemli konu dikkat eksiklidir. Okul sınavlarında kısa sürede, az soruda başarılı olan öğrencilerin uzun süreli sınavlarda soru sayısı arttığında başarısının düşmesi, dikkatlerini uzun süreli verememeleri ile ilgilidir. Eğer çocuğunuz zor soruları yanıtlıyor ama kolay sorularda hatalar yapıyorlarsa sınavın sonunda dikkatleri kopuyor, sıkılıyor, bir an önce sınavdan çıkmak için çok düşünmeden soruları cevaplıyor, düşünse de artık sadece karıştırmaya başlıyorsa dikkat eksikliği yönünden mutlaka bir yardım almaları gerekir. Dikkat eksikliği düzeyinde sorun yoksa yarım saatte bir, bir dakika gözlerini kapayıp sorulardan ve sınavdan uzaklaşmaları, derin bir nefes alıp tutup sonra yavaş yavaş vermeleri ve bunu 3-4 kere tekrarlamaları dikkatlerini tekrar toplamalarına faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Baştan sona zamanı iyi kullanmaya çalışmaları, cevapladıkları sorular ile geri kalan sorular için ne kadar zaman kaldığına bakmaları önemlidir. Soruların cevaplarına uzun zaman ayırdıklarında o soruyu yapsalar bile geri kalan sorular için zaman yetişmeyecek ve zaman sıkıntısı yaşayacaklardır. Bu nedenle sınavda öncelikle kolay buldukları soruları cevaplamaları, zor soruları işaretleyip onlara en son geri dönmeleri faydalı olacaktır. Böyle yaptıkları takdirde hem bilemedikleri sorulara daha çok zaman ayırabilmiş olacaklar hem de sınavın sonunda zaman kalmayıp bildikleri sorular için zaman yetirememe sıkıntısı yaşamayacaklardır. Zor soru, ismi üstünde zor sorudur. Bu nedenle zor soruları en sona bıraktıklarında hem dikkatleri hem enerjileri sınava daha çok yetecektir.

Haberin Devamı

Sınavda bir başka dikkat edilmesi gereken konu da iyi konsantre olmak ve morali bozmamaktır. “Yapamadım, süre yetmeyecek, soruları yetiştiremeyeceğim, başkaları benden iyi yapacak” sıkıntısına girmeden ve zamanı iyi kullanarak yapabileceklerimizin en iyisini yapmak işe yarayacaktır.

Sınava giren tüm öğrencilere iyi şanslar diliyorum. Sınava girip yapabildiklerinin en iyisini yapsınlar. Sınav çıkışında kendilerini değerlendirsinler. Eksiklerini tespit edip gelecek sınava kadar o eksiklerini tamamlasınlar. Bu onları başarıya götürecektir. 

Yazarın Tüm Yazıları