Sınav heyecanı kontrol altına alınmalı

Çok basit bir cümle gibi geliyor, bildiklerinizi yapın. Ama gençler en çok bildiklerinden kaybediyorlar.

Haberin Devamı

Çok basit bir cümle gibi geliyor, bildiklerinizi yapın. Ama gençler en çok bildiklerinden kaybediyorlar. Bilmedikleri için yapabilecekleri bir şey yok ama bildiklerini yapamadıkları zaman bu onların başarısını düşürüyor. Alabilecekleri puanları alamaz oluyorlar.

SINAV HEYECANI KONTROL ALTINA ALINMALI

Sınavda bildiklerini yapamamalarının birinci nedeni sınav heyecanı, ikinci nedeni ise dikkat eksikliğidir. Bir danışanım sınava çok iyi hazırlandığını ama tam sınava girdiğinde beyninin birden bire boşaldığını, bildiği hiçbir şeyi hatırlamaz olduğunu ve 5. soruya takılıp kaldığını anlatmıştı. Hırs yapmış ve “Ben bunu biliyorum” diyerek o soruya yoğunlaşmıştı. Soruyu yapamadığında ise morali bozulmuş ve bildiği soruları da yapamaz olmuştu. Bu durum maalesef çok yaşanıyor.Gençler bildikleri bir sürü soruyu heyecanlanıp yapamıyorlar. Bunu engellemenin en iyi yolu sınavdan önceki denemelerde heyecan yapıyorsa mutlaka bu heyecan için sınavdan önce yardım almalarıdır. Çünkü heyecan varsa artar, yoksa da çıkar. Sınav gününe kadar hiç heyecan yaşamadığı halde tam o gün heyecan olursa yapılacak en iyi iş öncelikle nefes egzersizi yapmaktır. Soruları cevaplamaya başlamadan önce 8’e kadar sayıp yavaşça nefes almalı, ardından 8’e kadar sayarak nefesi tutmalı ve sonra yine 8’e kadar sayarak nefesi yavaşça burundan vermelidirler. Nefeslerini düzenlediklerinde kalp atışları da düzene girecek ve heyecanları yatışacaktır. Böylece daha sakin bir şekilde sorulara odaklanıp bilgilerini sınava yansıtabilirler.

Haberin Devamı

Sınav heyecanı kontrol altına alınmalı

DİKKAT SORUNU BİRDEN ORTAYA ÇIKMAZ

Dikkat sorunu ise -heyecandan farklı olarak- son gün ortaya çıkmaz, önceki denemelerde mutlaka kendini gösterir. Son gün ortaya çıkan dikkat sorunu heyecana bağlıdır. Dikkat eksikliği olan gençler sınavda zor soruları yanıtlayabilirken en basit sorularda hatalar yapmaktadırlar. Bu nedenle kaybettikleri aslında basit sorulardır. Zor sorular ismi üstünde zor sorulardır. Ama en basit soruları kaçırmak, yapabileceklerini kaçırmak gerçekten moral bozucudur. Bu yüzden gençler deneme sınavlarında odaklanma sorunu yaşıyor ve dikkatsizlik nedeniyle düşük puanlar alıyorlarsa sınavdan önce mutlaka yardım alıp dikkat eksikliğini çözmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Sınava kadar bu sorunu çözmeyip sınavda dikkatlerinin dağıldığını hissederlerse yapılacak iş, yorulup konsantrasyonlarının dağıldığını hissettiklerinde gözlerini kapatarak gözlerinin önüne beyaz bir sinema perdesi getirmeleri, bu perdedeki görüntüleri silmeye çalışmaları, görüntüler temizlenince gözlerini tekrar açmalarıdır. Böyle olduğunda dikkatlerini tekrar toparlayacak ve sınava daha dikkatli şekilde devam edebileceklerdir.

Unutmayın sınava bilgimizi yansıtmanın en iyi yolu bildiklerimizi yapmamızı engelleyecek faktörleri ortadan kaldırmaktır. Sınav kaygısı ve dikkat eksikliği düzeldiğinde bildiklerini yapmalarına engel hiçbir şey kalmayacaktır.

Haberin Devamı

Tüm öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları