Sınav depresyonuna dikkat

Birkaç gün önce bana gelen danışanım: 'Şu sınav bitsin yapamadığım her şeyi yapacağım' dediğinde ne yapacaksın sorusuna cevap olarak 'Bolca uyuyacağım' demişti.

Haberin Devamı

Birkaç gün önce bana gelen danışanım: “Şu sınav bitsin yapamadığım her şeyi yapacağım” dediğinde ne yapacaksın sorusuna cevap olarak “Bolca uyuyacağım “ demişti. Aynı şekilde bir başka danışanım da “Bolca gezip, arkadaşlarımla vakit geçireceğim” diyordu.

Hayatlarına şöyle bir baktığımızda işleri gerçekten zor, en çok gezip eğlenecekleri dönemde dersten başlarını alamıyorlar, bir yere gidemedikleri gibi kendilerine de zaman ayıramıyorlar. Ufacık zaman bulsalar televizyonun, bilgisayarın başından kalkmıyorlar. Bu durumda ise ruhsal olarak çok büyük oranda yükleniyorlar. Aile olarak her ne kadar “Sınavı kazanmasan da dünyanın sonu değil, üzülme” desek de çocuklarımız yüzümüze baktıklarında bunun böyle olmadığını gördükleri için sınava yönelik beklentileri çok ama çok fazla.

Haberin Devamı

Gerek bugüne kadar çok yorulup sıkılmış olmaları, gerek sınav sonrasında boşluğa düşecek olmaları, gerekse sınavın iyi ya da kötü geçmesinin yarattığı ruhsal gerilim çocuklarımızda büyük oranda depresyona neden olabiliyor. Özellikle böylesine önemli sınavlardan sonra bir süre kendilerine gelemiyorlar. Her şeyden memnuniyetsiz olan, mutlu olmayan, amaçsızca zaman geçiren, ne söylense tepki veren, bizlerle çok fazla ilişki kurmayan gençlere dönüşüyorlar. Bu durum kimi zaman 15-20 gün, kimi zaman da aylarca devam ediyor. Aileler olarak kimi zaman onları anlıyor, hak veriyor, yanlarında oluyor, kimi zaman da anlamayıp “Neden böyle davranıyorsun, neyin eksik yüzün gülmüyor?” diye tepkiler veriyoruz.

Sınav depresyonuna dikkat

Aslında bütün bu yaşananlar sınav sonrasında yaşanan depresif şikayetlere bağlı durumlar. sınavı ister iyi geçsin, ister umduğu gibi geçmesin tüm gençler bu durumu az ya da çok yaşıyorlar. Önemli olan bunu beş on gün içinde atlatmaları ve daha uzun süre yaşamamaları. Hemen atlatabiliyorlarsa sorun yok ama uzun sürdüğünde çocukluk çağı depresyonu yönünden mutlaka ele alınmaları gerekir. Çünkü hastalık haline geldiğinde 9. sınıfta sorunlar yaşıyor; ders çalışmıyor; okula gitmek istemiyor ve gitseler bile derslerini çalışmadıkları için düşük notlar alabiliyorlar. Bütün bunların ötesinde de yaz tatilleri burunlarından gelebiliyor.

Haberin Devamı

Dilerim tüm gençlerimizin sınavları güzel geçsin ama biz büyüklerin aklının bir ucunda da sınav depresyonu olsun. Bahsettiğim şikayetler ortaya çıkarsa bir ay geçmesini bekleyelim ama bu sürede depresyon belirtileri geçmiyorsa bir psikiyatriste göstermemiz gerektiğini unutmayalım.

Yazarın Tüm Yazıları